Foto: Bildbyrån

Hammarby värvade i fjol vinter in danska mittbacken Mads Fenger. Men det var på vippen att Fenger istället hamnade i Belgien. Han berättar själv i Supportrarnas matchprogram att han skrev på för en belgisk klubb, men belgarna backade ur från affären – och istället blev det Bajen:
– De hade fått uppgifter om att jag är två centimeter längre än jag faktiskt är. Det föll alltså på det, säger Fenger i intervjun. 

Vintern 2017 blev det känt att Hammarby gjort klart med danska mittbacken Mads Fenger. En spelare som hölls högt i Danmark och klassades som en av ligans bästa försvarare där. Det blev ett pre-contract där Fenger spelade ut säsongen med sin klubb Randers innan han anslöt till Bajen på sommaren.

I en intervju med Supportrarnas matchprogram så berättar Fenger om när han blev klar för Hammarby. Efter nio raka säsonger i Danmark och Randers så var det dags för något nytt. Under vintern 2016-2017 så sonderade han terrängen och intresse fanns från flera håll.

En belgisk klubb dök upp med konkret intresse – Fenger åkte ner till Belgien, klarade läkarundersökningen och skrev på kontrakt med klubben. Men när han kommit hem till Danmark fick han via sin agent reda på att klubben inte skrivit på sin del av avtalet.

– Det var på grund av min längd. De hade fått uppgifter om att jag är två centimeter längre än jag faktiskt är. Det föll alltså på det, åtminstone var det vad som sades till mig, säger Fenger i ”Supportrarnas matchprogram.

Ett nytt spår dök i upp i form av Hammarby och samtidigt hade hans flickvän blivit gravid vilket gjorde att närheten till Danmark blev viktigare. Samtidigt så fanns det en lockelse med Hammarbys supporterkultur, som var något helt annat än det han upplevt under åren i Danmark.

– Supportrarna här var något nytt för mig, något som jag verkligen ville uppleva. I efterhand känns det väldigt bra att det blev Hammarby. Först var jag förstås besviken på den belgiska klubben. Jag höll koll på hur det gick för laget och var ganska nöjd då jag såg att det inte gick så bra för dem.

En utdragen ljumskskada gjorde att fjolårshösten och våren i år i princip helt gick förlorad för Hammarbys nyförvärv, men från sommaren och framåt har han varit med och även stått för avgörande insatser.

Hammarbyare minns nog främst frisparksmålet i segermatchen mot Brommapojkarna i oktober. En överraskning, då Fengers frisparksförmåga hållits dold för de flesta. Målet mot BP var hans blott fjärde på en tio år lång seniorkarriär.

Nästa säsong så finns inte Kennedy Bakircioglu med i laget längre och Fenger kan vara ett mer prioriterat alternativ som frisparksskytt.

– Jag hoppas på fler. Jag lovar att träna mer frisparkar och hoppas få chansen igen.

Supportrarnas matchprogram har nyligen kommit ut med en årskrönika, där också intervjun med Fenger finns med. Årskrönikan finns att köpa HÄR.