Hammarby har inlett ett mer ingående samarbete med superettanklubben IK Frej. Nu ska Hammarbys sportsliga ledning sätta två trupper istället för en – och en spelare som Bajen scoutat utomlands är nu klar, men då för IK Frej.
– Vi har klart med en spelare som vi upptäckt under en scoutingresa, en spelare som är tänkt för Frej men som på sikt kan bli en spelare för Hammarby, säger Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg till FotbollDirekt.se.

Hammarby inledde inför i år ett samarbete med superettanklubben IK Frej, en klubb man hade haft att göra med redan i fjol med utlåningen av mittfältstalangen Dusan Jajic.

I år har spelare som Jajic, Marcus Degerlund och Rebin Asaad varit på lån hos Frej, och nyligen kunde FD avslöja att klubbarna nu kommer fördjupa sitt samarbete. Dels med att tränarduon Stefan Olsson och Lukas Syberjyski från Hammarbys U19 kommer ta över ansvaret för Frej i superettan på tränarsidan. Men även fler spelare från Hammarbyhåll är att vänta i nästa års Frejtrupp.

Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg konstaterar att han och sportchefen Jesper Jansson nu kommer få kavla upp ärmarna ytterligare. Fler spelare ska rekryteras:

– Det blir mer arbete, istället för att bygga en trupp så ska vi bygga två. Tillsammans med Stefan och Lukas kommer vi forma en spännande trupp. Men det är inspirerande, vi ser stora möjligheter med det här. Framför allt kommer vi kunna ge yngre spelare strax utanför a-truppen möjligheter till matchning i en bra miljö, samt ge spelare i Stockholmsfotbollen som ännu inte slagit igenom en ”second chance” säger Hjelmberg till FD.

Hammarby har under hösten varit på flera scoutingresor, men de gjordes inte för att man haft ett samarbete med Frej på gång.

– Nej, och tanken är inte att vi bara kommer scouta en massa utländska spelare och stoppa dem i Frej. Utan Frejs trupp kommer även fortsättningsvis till stor del bestå av spelare från Stockholm med omnejd. Sen kan det kanske blir så att vi kryddar med något internationellt inslag.

– Och huvudsyftet när vi reser på scoutingresor, det kommer fortfarande vara att scouta för Hammarbys räkning. Men det är klart att man fått upp en ögonen för en del andra spelare som varit intressanta, kanske inte som Hammarbyspelare direkt men som har potential för att bli det på längre sikt. Och som då kan vara intressanta att placera i Frej.

Ett sådant exempel blir vi snart varse – Hjelmberg avslöjar att man har klart med en utländsk spelare till Frej, en spelare man sett under en scoutingresa.

– Vi har till exempel klart med en spelare som vi upptäckt under en scoutingresa. Det är en spelare som vi tänkt oss där i ett inledande skede, han kommer att bli en Frejspelare helt och hållet, men om han utvecklas på ett bra sätt så finns såklart möjligheten att han blir grönvit i framtiden.

Fem utespelare och två målvakter kan finnas på s k lista, dvs att de kan gå fram och tillbaka mellan Hammarby och Frej på kort varsel. Där finns då inte den här spelaren med, utan han kommer åtminstone i ett inledande skede finnas helt och hållet hos Frej.

– Nu kan inte han det eftersom lista bara gäller svenska spelare. Men det ger oss en bra möjlighet att utvärdera spelaren ytterligare men också en bra rekrytering för Frej som förhoppningsvis får tillgång till en väldigt bra spelare. Samtliga spelare i Frej ska känna att de har våra ögon på sig.

Mikael Hjelmberg varit högst delaktig i processen att fördjupa Hammarbys samarbete med Frej. Han var själv med vid ett annat större samarbete i början på 2010-talet, som tränare i Väsby som var samarbetsklubb till AIK. Hjelmberg tycker inte att det här är jämförbart:

– Inte riktigt. AIK tog i princip över Väsby. Det vi kan påverka är tränar- och spelarrekryteringar. Det är med tränarna vi har kontroll, dels med spelarrekryteringar men också viss kontroll över vilka som får speltid. Stefan och Lukas kommer självklart äga laguttagningarna och matcha laget utifrån att vinna matcher i superettan.

– Frej kommer fortfarande drivas som en egen klubb, med en egen identitet. De tillsätter en klubbchef som ska säkerställa att Frejs identitet bevaras. Så det är samma möjligheter men mindre risk kan man säga. Den här typen av samarbete är väldigt vanligt förekommande internationellt. Koncerner som har samarbetsklubbar i olika länder är vanligt. Vi har undersökt detta en längre tid och nu kommit fram till en mycket bra lösning tillsammans med Frej.