Den förre AIK-stjärnan Dickson Etuhu friades i dag från misstankarna om grovt mutbrott i Stockholms tingsrätt. Nu kommenterar AIK domstolens beslut – där det står klart att klubben hoppas att åklagaren överklagar. 
– För svensk fotbolls skull sänder domen oroväckande signaler, säger klubbdirektören Jens Andersson i ett pressmeddelande.

Dickson Etuhu och hans 37-årige vän stod åtalade för grovt givande av muta men friades i dag i Stockholms tingsrätt. Domstolen finner inte att tillräckligt med bevis finns för att fälla duon som misstänkts ha försökt att manipulera matchen mellan IFK Göteborg och AIK i fjol.

Detta genom att erbjuda målvakten Kenny Stamatopoulos en stor summa pengar för att fixa resultatet. Nu hoppas AIK att åklagaren överklagar domen till hovrätten.

–Jag hoppas att åklagaren kommer att överklaga dagens dom från Stockholms tingsrätt. För svensk fotbolls skull sänder domen oroväckande signaler, men förhoppningsvis kommer den nya lagstiftningen som träder i kraft den 1 januari 2019 innebära att det civilkurage som våra anställda visat prov på också speglar kommande domar, säger AIK Fotbolls klubbdirektör Jens T Andersson i ett pressmeddelande.

– Jag är oerhört stolt över det faktum att Kenny och Rikard har visat ett extremt stort civilkurage och jag vill återigen poängtera att hela AIK Fotboll står bakom dem till 100% gällande deras agerande som visselblåsare i detta ärende. Enligt tingsrättens bedömning råder heller inga tvivel över vittnesmålens trovärdighet vilket givetvis stärker oss i vår uppfattning att klubben har agerat rätt under hela processen, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

– Jag känner mig stolt över att jag tog beslutet att berätta om detta. Jag känner att jag inte kunde göra något annat och jag är också tacksam över det arbete som AIK Fotboll har gjort i detta ärende för mig och min familj. Har jag i och med mitt agerande gjort något för att lyfta fram de uppenbara problem med matchfixningsförsök som finns så känns det trots allt bra, säger Kyriakos Stamatopoulos.

Domstolens motivering till den friande domen:

”Stockholms tingsrätt har i dag meddelat dom i ett mål där två personer har stått åtalade för grovt givande av muta. Tingsrätten har bedömt att det får anses utrett att de två åtalade personerna gjorde närmanden mot en AIK-målvakt om s.k. matchfixning, vilket målvakten genast förklarade att han inte var intresserad av. Domstolen har funnit att samtalet parterna emellan inte har haft ett tillräckligt konkret innehåll för att nå upp till ett straffbart muterbjudande i lagens mening.”, skriver man på sin hemsida.