Nyheter

PÅ FD: AIK:s nya publikgrepp – bryter ny mark: ”Påminner om politisk valkampanj, fast utan politiken”

ANNONS

AIK vill sälja minst 12 000 årskort – därför lanseras nu kampanjen ”Med dig vill jag leva”. Men det kommer bli en annorlunda kampanj där supportrarna själva kommer styra mycket mer:
– Vi kommer sätta ihop en kampanjgrupp, vi kallar den ”Försäsongselvan”. Den ska fungera som en form av kampanjcentral, där eldsjälar kan höra av sig med idéer och förslag på egna kampanjer och idéer man vill genomföra. På så sätt får vi igång en form av folkrörelse. D
en påminner mer om en politisk valkampanj, fast utan politiken då, säger AIK:s biljettansvarige Fredrik Söderberg till FotbollDirekt.se.

AIK hade ett rekordår på flera nivåer, både på planen och utanför. Utöver ett SM-guld med en enda förlust och 16 insläppta mål, så nåddes flera historiska publiksiffror med två hemmamatcher runt 50 000 åskådare och ett publiksnitt på 23 664.

Nu ska AIK upprepa succén, och arbetet inför 2019 startade redan på sensommaren med en rekordtidig förnyelseperiod för årskorten. I förra veckan kom också en kampanj igång inför nyförsäljningen, med namnet ”Med dig vill jag leva. Samt ett nytt grepp med det s k ”Evighetskortet” – för drygt 189 000 kronor så kan den som vill skaffa årskort med AIK livet ut.

Men det här är bara början på något som ska bli mer organiskt och långlivat än den gängse årskortskampanjen. ”Med dig vill jag leva” är det övergripande temat, men AIK vill sedan frångå den klassiska dramaturgin för biljettkampanjer.

– Vi kommer sätta ihop en kampanjgrupp, vi kallar den ”Försäsongselvan”. Den ska fungera som en form av kampanjcentral, där eldsjälar kan höra av sig med idéer och förslag på egna kampanjer och idéer man vill genomföra. På så sätt får vi igång en form av folkrörelse. Den påminner mer om en politisk valkampanj, fast utan politiken då, säger AIK:s biljettansvarige Fredrik Söderberg till FotbollDirekt.se.

– Vi kommer gå ut med en rekryteringsannons i veckan, där vi uppmanar folk att anmäla sitt intresse. Sedan behöver vi titta på vilka funktioner vi behöver tillsätta. Vi tror att vi ganska snabbt kommer få en större grupp människor vi kan ha en dialog med, som kan driva kampanjer i sina nätverk.

Med en årskortsförsäljning som i stort sett började åtta månader innan säsongen 2019 sparkar igång, så fanns det också anledning att titta på hur man kunde få en kampanj att flyga under längre tid säger Fredrik Söderberg. Och framför allt engagera fler människor.

– Vi kan göra allt hur fint och känslomässigt som helst, men det som i slutändan säljer årskort är hårt arbete. Det handlar om att folk ska nöta på sin lokala nivå, i sina nätverk: i skolor och i föreningar, på arbetsplatser. I det här fallet har kampanjen ett övergripande mål, vi vill sälja minst 12 000 årskort. Hur vi tar oss dit, det kommer ske på en mängd olika sätt.

– Och det är skillnaden mot tidigare; då har det varit ett manér, det kretsar oftast kring en film med ett konkret budskap. Det har stor effekt men är också ganska kortlivat. Därav liknelsen med en politisk kampanj, fast utan politiken. Det är vår förhoppning. Metodiken att göra på det här sättet, det är mig veterligen ingen som genomfört det på det här sättet tidigare. Det är kul att vi är pionjärer även här.

Hur kom ni fram till den här idén?

– Under 2018 har vi kört ”Gnaget on tour” (kampanj kring AIK:s bortamatcher) som gått under hela säsongen. Det greppet, att ha en kampanj som är långlivad, är något vi strävat efter. Vi kom till diverse insikter, hur vi vill arbeta, vad som är viktigt. Jag formulerade det i somras, att jag vill ha något som är långlivat. Själva idén om en kampanjgrupp kom från PR-byrån Post Sthlm som vi samarbetar med. Sedan vidareutvecklade vi det tillsammans. Vi har suttit i strategiska workshops. Gått igenom, var står vi just nu. Vi kom fram till ett antal insikter, där den övergripande insikten var att AIK är en konstant genom livet.

– Tidigare kampanjer har riktat sig mot Norra stå. Vilket haft sina fördelar för att Norra  symboliserar väldigt mycket av passionen i AIK, det är hjärtat för supportrarna. Men för en AIK:are så är AIK en konstant. Då ska det alltid finnas en plats för dig på AIK:s läktare, eller på familjeläktaren, eller pensionärsläktaren. Vi ska finnas där, oavsett var i livet du befinner dig.

Med stor frihet för supportrar att driva egna kampanjer så finns förstås även risker, exempelvis att enskilda börjar driva personliga agendor, utan koppling till temat.

– Det är just därför den här gruppen ska finnas där, som en gatekeeper. Vi tar fram manéret, det som är AIK Fotboll. ”Med dig vill jag leva” är den övergripande rubriken, där man sedan kan fylla på med vad man själv vill att det ska vara i sin egen krets eller omgivning.

– ”Med dig vill jag leva”, det är den röda tråden genom hela kampanjen. Det ska det vara oavsett om du jobbar för att skapa ett årskortsgäng i Hässelby eller Nacka, eller om du vill få folk familjer från grannskapet i Sundbyberg till familjeläktaren. Eller om du bara vill driva en egen kampanj på Twitter.

– Och det finns ingen intressekonflikt i vad supportar vill föra ut och vad AIK Fotboll vill föra ut. Vi vill mot samma mål. Och i en såpass stor klubb som vi är, så är det väldigt viktigt med tonen mot våra supportrar. Det är en väldigt viktig del för den här kampanjgruppen. Vi kan inte göra något som våra supportrar känner sig främmande inför, då faller allting.

Startskottet för ”Med dig vill jag leva” kom i samband med Evighetskortet, och det fanns en tanke med det säger Söderberg:

– Evighetskortet är den starkaste symbolen för att AIK är en konstant genom livet. För oss var det viktigare med det som en manifestation, än att vi skulle sälja en massa sådana kort.

– Vi har aldrig haft en tro eller ens ambition att Evighetskortet ska bli någon storsäljare. Vi tror inte att det är bra om det säljs för mycket heller. Helt ärligt är det administrativt ganska krångligt för oss att sälja ett Evighetskort. Däremot har det en stor roil att spela som symbolhandling. För det här är något som genomsyrar vår klubb så mycket. Det viktigaste för oss är att vi aldrig tar våra trognaste supportar för givet.

– Vi vet att de aldrig kommer lämna oss för en annan klubb, och det ställer ännu högre krav på oss hur vi jobbar med årskortet, i form av priser, placeringar, service. Vi måste verkligen värna AIK-arvet. Det har varit utgångspunkten, inte att sälja så många årskort som möjligt på kort tid.

Samtidigt har greppet fått enormt stort genomslag, oavsett intentionen – ett stort antal svenska medier har plockat upp det, men även stora utländska medier som goal.com och Independent.

– Vi räknade samman räckvidden på all mediebevakning, och kunde se att runt 40 miljoner människor har nåtts av lanseringen med Evighetskortet. Så det är klart att det är väldigt bra.

– Vi har flera som anmält sitt intresse för att köpa ett Evighetskort. Men det är ingen som kommit avslut än, det är förstås ett stort beslut att ta i och med att det handlar om så mycket pengar. Och i slutändan är det inte avgörande alls om vi säljer några sådana kort. För oss är lanseringen Evighetskortet en symbolhandling som är djupt rotad i det här temat, att AIK är en konstant genom livet.

12 000 årskort är alltså målsättningen, och Fredrik Söderberg berättar att AIK i nuläget ligger nära hälften sålda. Att sälja fler innebär emellertid inga problem, då Friends Arenas 50 000 platser gör att man knappast behöver sätta ett tak för antal sålda årskort.

– Vi har fördelen där med en väldigt rymlig arena. Det är vissa sektioner som har ett kapacitetstak. Men totalt sett så räknar vi inte på det sättet. Det vore ett väldigt angenämt problem i så fall.

 

 

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0