Foto: Bildbyrån

David Fällman skrev treårskontrakt med Hammarby i vintras. Två år återstår men en målsättning han haft sedan tidigt i klubben är att erbjudas en förlängning:
– Jag vill bevisa att jag har fler år i Hammarby att göra. Att visa klubbledningen att man är värd en förlängning, vilket jag tycker är ett stort mål i sig. För du måste visa för din klubb, att du är värd att satsa på, värd den förlängning du strävar efter. Jag vill börja i den ändan, säger Fällman till FotbollDirekt.se.

David Fällman blev ett av Hammarbys första nyförvärv inför säsongen 2018. Efter fyra år i allsvenskan med Gefle och två år i kinesiska Dalian Transcendence så skrev han i februari på ett treårskontrakt med Bajen. Första säsongen av tre på avtalet är gjord – men Fällman har redan från början sett det som en målsättning att jobba för en förlängning med Bajen. Det kom till honom tidigt under försäsongen med hans nya klubb:

– Efter att man hade landat i Hammarby, kommit in i det och haft lite pass med laget och lärt känna killarna. Då får man den klassiska frågan från folk, vad är din personliga målsättning nu? Då känns det som att folk vill höra, ”vad är ditt nästa steg, är det Belgien, Holland, vilken liga skulle vara ett bra steg”. Och så vidare.

– Och det har jag svarat från början, jag vill inte ha huvudet någon annanstans och hela tiden blicka mot att flytta utomlands utan jag vill vara här och nu. Det är en rimlig målsättning, att vilja förtjäna en förlängning. Sedan är allt utöver det en bonus.

Ändå en ganska annorlunda hållning från spelare… man hör ofta från spelare att jag ska göra det så bra i min klubb att jag kan gå utomlands…

– Kanske. Men jag hade den känslan när jag var i Gefle, att jag vill i väg, jag vill ta nästa steg. Nu är det mer att jag vill bevisa att jag har fler år i Hammarby att göra. Att visa klubbledningen att man är värd en förlängning, vilket jag tycker är ett stort mål i sig. För du måste visa för din klubb, att du är värd att satsa på, värd den förlängning du strävar efter. Jag vill börja i den ändan. Och allt utöver det får man ta när det dyker upp.

– Gefletiden, då var det lite mer ”panikkänsla”, att nu måste jag iväg. Sedan hänger det här förstås ihop med att det är två olika klubbar, med olika förutsättningar; intressemässigt, organisationsmässigt och spelmässigt. Och även med tanke på att allsvenskan är såpass bra nu också.

Samtidigt så är Fällman tydlig med att Hammarby och allsvenskan inte för den sakens skull måste bli slutstationen i karriären.

– Sedan är det klart att man inte sitter och är nöjd med att spela i allsvenskan, man vill bli så bra som möjligt och spela på så hög nivå som möjligt. Det behöver inte vi spelare hymla med, jag tror att alla förstår det.

Är det rent av så att du och Hammarbyledningen tagit ett första snack om en fortsättning redan nu?

– Nej, ingenting. Men den här frågan byggs upp när folk frågar vad min personliga målsättning är. ”Vad är ditt nästa steg, var skulle du vilja spela”. Jag vill spela här och nu och framför allt vill jag känna att jag utvecklas som spelare. Jag har inte känt att jag utvecklats så mycket tidigare i karriären som jag gör nu, där jag är nu. Den känslan är a och o för en spelare. Man ska vara där man känner att man utvecklas.

Framför allt Hammarbys spelsätt i år bidrog till att han kände en utveckling för egen del:

– För min del så blir det utvecklande; jag har inte spelat som vänster mittback förut, jag har inte spelat i ett så här bollförande lag förut, inte spelat i ett så här pressande lag förut. I mitt fall har det klickat bra med allt, lagkamrater och tränare. Vi spelar på det sättet vi gör, och det gäller att hantera det som försvarare. Jag känner att det finns väldigt mycket mer att ta av utvecklingsmässigt också.

Det har gått drygt tre veckor sedan allsvenskan avslutades. För Hammarbys del blev det ett jobbigt slutkapitel när 3-3 mot Östersund gjorde att man tappade tredjeplatsen och direktbiljett till Europaspel nästa sommar. Det efter 29 raka omgångar som topp 3 i tabellen. Fällman säger att besvikelsen har lagt sig och att man får ha perspektiv:

– Jag har sagt det förut och jag säger det återigen, det var inte i sista omgången vi tappade det. Vi tog sju poäng i de tre sista matcherna, tre poäng mot Sundsvall och Häcken och en poäng mot Östersund. Hade vi gjort det i omgång 9-11 så hade alla tyckt att det hade varit jättebra. Vi tappar det i matcher mot sämre lag där vi inte lyckas stänga matchen och vi har några snöpliga förluster mot toppkonkurrenter, 1-0-förlusterna mot AIK till exempel.

– Det är klart att det var jättetungt när det hände. Men man får blicka framåt nu. Man har ändå stött på många fans efteråt, många är positiva och glada. Samtidigt som det förstås finns en besvikelse över hur det slutade. Men man har rätt att vara besvikna, det är vi spelare och ledare också. Och det är väl bra i sig, det var nog ett tag sedan man i Hammarby kände besvikelse över en fjärdeplats. Vi är på rätt väg.