• Publicerat 3 december
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

I dag lanserade IK Frej sitt samarbete med Hammarby IF. Vi tog ett snack med ordförande Märta Rydbeck för att reda ut detaljerna. Lite prat om Svenska cupen blev det också.
– Jag ser väldigt positivt på samarbetet. Det hjälper oss att bygga ett slagkraftigt lag, säger Märta Rydbeck ordförande för IK Frej Täby till FotbollDirekt.se.

Samarbetet mellan Hammarby IF och IK Frej har varit på gång i några år känns det som. I dag blev det formaliserat och klart utåt. Frej valde att gå ut med det officiellt på sin hemsida.

Frej som har spelat i superettan i fyra raka säsonger kan numera kalla sig en stabil superettanklubb, efter att föreningen tidigare legat i de lägre divisionerna.

Ett samarbete är direkt nödvändigt för en liten klubb som Frej menar ordförande Märta Rydbeck:

– Jag ser väldigt positivt på att vi fått till det här samarbetet med Hammarby. Vi har jobbat tätt ihop förut och nu stärker vi banden ytterligare. Bajen får såklart uttala sig men jag ser det som något glädjande för båda klubbarna. Vi får en starkare spelartrupp och de får chansen att testa spelare hos oss, en win-win situation. Vi är en förening som jobbar med begränsade medel och därför är det extra viktigt att hitta samarbeten, säger Rydbeck till FD.

Riskerar inte Frej att bli en farmaklubb till Hammarby?

– Det är såklart att det inte finns några bra referenser direkt att ta upp när det kommer till sådana samarbeten, det klingar inte bra helt enkelt. Men vi vill fortfarande vara Frej såklart och kommer inte tillåta oss själva att bli något slags mini-Hammarby eller Bajen B.

Hur många spelare kommer Frej att ha från Hammarby egentligen?

– En klassisk kuggfråga du ställer nu haha. Jag vet inte exakt, vi är mitt inne i arbetet kring det nu. Det är jätteviktigt med en tydlig Frej-profil på laget, kryddat med kanske lite spets från Hammarby då, säger Rydbeck till FD.

Det kommer inte vara så att Hammarby kan komma att kräva att tre till fyra spelare ska finnas i startuppställningen varje vecka?

– Något sånt finns inte på kartan. Är de inte tillräckligt bra kommer de inte heller spela, så enkelt är det med den saken.

I dag lottades också Svenska cupen. En chans för mindre klubbar att gå upp mot de större klubbarna.

Det blir också en möjlighet för spelare att visa upp sig, som exempelvis Robin Jansson gjorde förra året när hans dåvarande klubb Oddevold ställdes mot AIK.

Frej lottades in i en tuff grupp mot Djurgården, Elfsborg och Hässleholm.

Mötet mot Djurgården är ju redan ett litet Stockholmsderby på förhand. Kommer det vara extra laddat med tanke på ert samarbete med Bajen?

– Haha det tror jag inte, vi har haft små samarbeten med Djurgården också så blir nog inget extra. Vi mötte dem förra året och slog publikrekord så lite synd att vi möter dem borta i år istället. På så vis går vi miste om alla intäkterna också.

Vad säger du rent generellt om era chanser till avancemang?

– Som sagt det är en svår grupp med Elfsborg och Djurgården som tydliga favoriter. Det är svårt att säga något exakt, vi har fortfarande inte fått ihop laget. Men i ett cupspel kan allt hända, det har vi sett förr. Men med det sagt så blir det nog lite för tufft för vår del.