Foto: Bildbyrån

En ny europeisk klubbturnering, Europa League 2, väntas klubbas igenom i morgon av Uefas exekutiva kommitté. Det hela presenteras som ett sätt att ge fler klubbar chansen på Europaspel – men Sef-ordföranden Lars-Christer Olsson är djupt skeptisk. Nu har Olsson och ligaorganisationen European Leagues lagt fram ett motförslag med planer på hur resurserna i fotbollseuropa ska fördelas jämnare:
– Det man håller på med nu, det är att förbereda en stängd liga inom ramen för Uefas verksamhet, säger Lars-Christer Olsson till FotbollDirekt.se.

En ny och tredje Europatävling med arbetsnamnet Europa League 2 – det är nu mer eller mindre ett faktum. En slags tredjedivision i Europaspelet, under Champions League och Europa League. På söndagen kom det ut att Europa League 2 nu ska genomdrivas.

I morgon håller Uefas exekutivkommitté möte och allt talar för att det nya formatet med den nya turneringen klubbas igenom då. Om så blir fallet så sker det från och med säsongen 2021/2022.

Det blir 32 lag i varje turnering, och allsvenskans mästare kommer att få fortsätta kvala till Champions League precis som tidigare. Men med nuvarande ranking så skulle svenska klubbar (bortsett från mästaren) få spela Europa League 2 och inte Europa League.

Och det är mindre ligor som kommer drabbas ytterligare av förändringarna, säger Sef-ordföranden Lars-Christer Olsson. Han är även ordförande i ligaorganisationen European Leagues och har en plats i Uefas exekutivkommitté. Det är klubborganisation European Club Association (ECA) som tillsammans med Uefa i lönndom arbetat fram förslaget, säger Olsson.

ECA är en organisation som ska representera alla klubbar men i praktiken styrs den av de allra största klubbarna i Europa.

På grund av sjukdom så kommer Lars-Christer Olsson inte finnas med vid mötet i morgon. Men det råder ingen tvekan om vad ECA och Uefa vill uppnå med förändringarna säger han. Det är ett mörkt framtidsscenario som målas upp när Olsson berättar om vad han ser som de egentliga planerna.

Det började redan inför de tre kommande säsongerna (2018-2021) med beslutet att låta lag nummer 4 i de största ligorna få en direktplats till Champions League. En annan förändring inför i år är den historiska koefficienten – vad en klubb presterat under de senaste tio åren har betydelse för möjligheten att kvala in till Europaspelet, något som European Leagues vänt sig kraftigt emot.

Allt som allt så handlar det om att göra de största klubbarna ännu rikare och i princip stänga ute mellanstora och mindre ligor från Champions League, och därmed de stora intäkterna. Att som på bilden ovan (Malmö FF mot Real Madrid 2015) se en svensk klubb gå in för match i Champions Leagues gruppspel – det är en syn vi knappast kommer se någonsin igen om Uefa och ECA får bestämma, säger Sef-ordföranden.

Så ser planerna ut, säger Olsson. Att man genom ett Europa League 2 ger plats för fler lag att spela Europaspel är ren kosmetika.

– Det man håller på med nu, det är att förbereda en stängd liga inom ramen för Uefas verksamhet. Jag har aldrig varit orolig för det hotet som det pratats om i flera år, med en helt stängd av liga amerikansk modell för de största klubbarna. Det skulle stoppas av Fifa. Men det som sker nu är att man gör i princip samma sak. Chansen för klubbar i mellanstora- och mindre ligor att gå in i Champions League finns där på papperet men i realiteten blir det omöjligt, säger Olsson till FD.

– Det som kommer hända nu är att förbunden i de mellanstora ligorna ska förklara för sina klubbar att de aldrig kommer vinna en europeisk titel. För det är vad det här innebär. Och det slår också hårt mot förbunden. Mer än hälften av nationsförbunden har minst hälften av sin budget finansierad av pengarna från Europaspelet. Så man blir väldigt beroende av Uefa. Nu kommer det bli protester från ligor och klubbar, nu kommer nationsförbunden att sättas under press.

Olsson är också mycket kritisk till hur processen gått till, där endast Uefa och ECA varit inblandade. Nu har det också presenterats som ett färdigt beslut, redan innan mötet imorgon.

– Det man kan tycka är lite märkligt att man lägger ut förslaget för öppen ridå innan styrelsen ens haft möte, säger han och redogör för vad som framstår som en katt-och råtta-lek där ligaorganisationen fått delar av Uefa och ECA:s planer läckta till sig.

Det här har lett fram till att European Leagues nu presenterar ett eget motförslag. FD har tagit del av ett mail som gått ut till alla medlemmar i ligaorganisationen. De främsta punkterna i motförslaget redovisas nedan:

* Öka antalet direktplatser för ligamästare i Champions League, från 14 till 17 lag. Två tredjedelar av alla ligamästare inom Uefa ska ges direktplatser till gruppspel i Europa-spelet.

* Ta bort den historiska koefficienten helt:

– Vi i European Leagues vill med det här förslaget ta bort den historiska koefficienten helt och hållet. Det är helt orimligt att resultat från tio år bakåt i tiden ska ha någon betydelse för möjligheterna att spela Europaspel. Det enda resultat som ska ligga till grund är det du som klubb gjort under närmast föregående säsong, säger Lars-Christer Olsson.

* Solidaritetsersättningen från Europaspelet ska fördelas jämnare. Mellan 2015 och 2018 låg den på 8,5 procent, från och med i år och fram till 2021 ligger den på 7,3 procent. Med European Leagues förslag så ska den höjas till 20 procent. European Leagues föreslår att solidaritetsersättningen ska öronmärkas till lag och ligor som inte kvalar in i Europaspel, samt ligautveckling överlag.

* Samma antal matchdagar, helst färre, ska öronmärkas till Europaspel. Och det ska bara ske på veckodagar (bortsätt från finalen i Champions League som spelas på en lördag).

Den sistnämnda punkten rör något som faktiskt kan vara på gång i framtiden – Champions League-matcher på helgdagar.

– Kalendern har alla sagt, att den ska man inte röra. Men från 2024 så kan det ändå bli så. Man har redan nu flaggat för att spela Europamatcher på helgdagar från och med 2024. Man säger att Champions League inte nått sin fulla potential marknadsmässigt, och därför vill man införa CL-matcher på helger, med potentiellt sett fler tv-tittare. Det här kommer dock aldrig de stora ligorna gå med på, för de har sina ligamatcher då.

– Nu har vi har ett s k ”memorandum of understanding” som gäller fram till 2021. Där alla parter är överens om att Europa-matcher spelas i veckodagar och ligamatcher främst på helgdagar. Men det ögonblick som matcher i Champions League börjar spelas på helgdagar, då kommer vi i ligorna att spela head to head med Europamatcherna, samma dagar och samma tider. Då blir det öppet krig.

Vad gäller det förslag som lagts fram om ett Europa League 2 så har European Leagues valt att göra tummen upp till det – med en jämnare inkomstfördelning och access för lag och ligor även till Europa League och framför allt Champions League, så behöver inte en tredje turnering i sig vara något negativt.

– Vi har sagt att ska man nu ha tre nivåer så kan det vara vettigt att ha 32 lag i varje turnering. Men min misstanke är att de försöker bygga ett pyramidsystem. Man kommer sträva efter att man ska ha upp- och nedflyttning i systemet.

European Leagues fick i somras nys om planerna som arbetats fram bakom stängda dörrar, där Uefa och ECA förberett planerna på ett Europa League 2. Då började arbetet med att ta fram ett motförslag med en jämnare fördelning av både intäkter och antal platser i Europaspelet.

– Bakgrunden till att vi gjorde ett eget förslag, det var att Uefa inte ville släppa in European Leauges i processen. Det har blivit en privat uppgörelse mellan ECA och Uefa.

– Det har varit en arbetsgrupp mellan ECA och Uefa,och det här arbetet påbörjades vintern 2017-18. Det upptäckte vi, och sade att det inte var rimligt att det är bara är en av parterna som får vara med. Men vi släpptes aldrig in i processen.

Nu har samtliga ligor ställt sig bakom motförslaget – även de största ligorna.

– Som ordförande har jag vinnlagt mig om att man måste ha enighet i European Leagues.  Tidigare har man från ECA och Uefa kunnat utnyttja att det inte varit enighet bland ligorna. Men med det här förslaget har det varit total enighet. Och vi blir allt mer professionella, det här motförslaget har arbetats fram på kort tid.

Vilka är det då som varit drivande i att lägga fram de nya förändringarna från Uefa och ECA? Olsson pekar ut framför allt Serie A och några av de största klubbarna där som drivande i att få igenom förändringarna. Juventus-ordföranden Andrea Agnelli är även ordförande i ECA.

Men han ser också några andra italienska klubbar som drivande, klubbar som varit Europaledande tidigare men nuförtiden inte är på samma nivå. Som Milan. Idén med en historisk koefficient ska ha kommit därifrån.

– Det är typiska storklubbsresonemang, och typiskt italienska resonemang, Det finns vissa italienska klubbar som har sina fornstora dagar bakom sig och som gärna ser att meriter från förr ska vara till hjälp nu.

– Storklubbarna är dominerande, för de har råd att tänka långsiktigt. Våra klubbar har inte resurser att tänka längre än över nästa transferfönster. Och det är därför vi måste vara ännu bättre organiserade för att möta de här krafterna. Det är en ojämn kamp, men vi måste föra den.

Nu lär ändå beslutet klubbas igenom i morgon. Men Lars-Christer Olsson är ändå hoppfull om att protesterna till sist kommer nå en stormstyrka som inte går att värja sig emot.

– Jag tror säkert att det här beslutet går igenom, det är inte så många som vågar gå emot. Jag har skrivit ett brev till alla ledamöter, men jag räknar inte med att det leder till någonting.  Men vi kommer fortsätta kämpa för en jämnare fördelning av resurser och det vi kallar för ”competitive balance”, en jämnare spelplan och mer oförutsägbar fotboll.