Foto: Bildbyrån

MALMÖ. Såväl Omar Colley som Joseph Aidoo lämnade allsvenskan för Genk. Både Djurgården och Hammarby cashade in rejält på sina två afrikanska försvarsklippor. Medan Colley i somras såldes vidare till Sampdoria kommer Aidoo i kväll möta Malmö i Europa League. Den belgiska journalisten Kjell Doms, som jobbar på den stora tidningen Het Laatste Nieuws, rankar ännu Colley som den vassare.
– Aidoo är klart starkare, men Colley är bättre. Han har större fotbollskvaliteter, säger Doms till FD. 

Efter ett och ett halvt år i Djurgården såldes Omar Colley till Genk för drygt 20 miljoner kronor sommaren 2016. Väl i Belgien fortsatte succén och i juni stod det klart att gambianen flyttade vidare till Serie A-klubben Sampdoria – som fick punga ut med omkring 80 miljoner kronor för att lösa 26-åringen, vilket gav Djurgården närmare tio miljoner i vidareförsäljning.

Nu kan Joseph Aidoo vara på väg att göra samma resa. Ett år efter att Colley anslöt till Genk värvade den belgiska storklubben Aidoo från Hammarby, detta efter endast 27 allsvenska matcher. Bajen cashade in runt 15 miljoner kronor och har en vidareförsäljningsklausul på 10-15 procent – och till sommaren kan Genk göra en riklig affär med den 23-åriga ghananen. Det tror journalisten Kjell Doms som jobbar på den stora belgiska tidningen Het Laatste Nieuws.

– De kommer inte att sälja i vinter, men kanske till sommaren. Ja, då tror jag att Genk gör ett par stora försäljningar som Sander Berge, Leandro Trossard, Ruslan Malinovskyi och just Joseph Aidoo, säger Doms till FotbollDirekt.se.

Du har ju följt både Omar Colley och Aidoo på nära håll. Vem rankar du högst?

– Aidoo är klart starkare. Jag skulle inte vilja möta honom direkt… Men jag tycker Colley är bättre. Han har större fotbollskvaliteter. Han är vassare i passningsspelet och så vidare. Så ja, jag rankar Colley högre.

LÄS: MEN HÄR TOKHYLLAS AIDOO 

Kjell Doms var på plats och bevakade Genk-Malmö i Europa League-premiären i september och han såg då ett chanslöst MFF som föll med 2-0. Nu i kväll är skåningarna i stort behov av tre poäng och Doms väntar sig en jämn tillställning på Stadion.

– Det kommer bli en väldigt stängd match. Det kommer bli svårare nu för Genk än i första mötet, det kan jag lova. Som Malmös tränare Uwe Rösler var inne på var Genk väldigt bra i september och var det bättre laget, men det betyder inte att Genk kommer vara bättre i kväll. Jag tror dock att Genk vinner gruppen och Malmö kommer tvåa.

Är det några spelare i MFF du imponeras av?

– Alltså, vi känner ju till Behrang Safari och Guillermo Molins eftersom de spelat i Anderlecht. Sedan har vi också koll på Markus Rosenberg som alltid visat kvalitet under sin långa karriär!

LÄS: ÄR STJÄRNAN PÅ VÄG BORT FRÅN MALMÖ?