Djurgården är en av flera allsvenska klubbar som går mot ett hektiskt transferfönster. Och trycket är stort. En Idelig snurr med tips och ett sovrande av agenters försök att lansera nya namn.
– Det är klart att vi får massor av tips hela tiden. Varje dag, varje vecka och jag skulle nog säga att 90 procent av alla namn är utländska, redogör sportchefen för FotbollDirekt.se.

Djurgårdens Bosse Andersson har varit med som sportchef för i stort sett hela 2000-talet. Flera affärer har blivit lika stilbildande som fräcka och spektakulära.
Allt från sådana som Kim Källström till många gånger helt okända afrikanska namn.

Men samtidigt är det en marknad som gått och blivit skruvad på ett sätt som tangerar vid galen. AIK:s scoutchef Tobias Ackeman beskrev som exempelvis helt nyligen hur mästarnas organisation får in tusentals tips under ett pågående fönster.

Det är kort sagt i dag i n t e spelarnas marknad.
Hade det funnits en arbetsförmedling för fotbollsspelare så hade den varit lika belamrad som den för ”vanliga” löntagare.
Bosse Andersson ger här en bild av ett sammanhang i ständig förändring:
– Det är otroligt många fler namn som konkurrerar i dag jämfört med för tio år sedan. Det gäller att vara förberedd. Det mesta som händer i ett fönster har börjat hända innan och det gäller att innan ha en klar bild av vad man vill ha, konstaterar han för FotbollDirekt.se.
– Man kan väl påstå att oftast när någonting kommer ut i media så har vi redan innan vetskap om det, även om vi inte är intresserade. Det är en del av spelet som pågår när man försöker lansera och skapa uppmärksamhet kring spelare.

LÄS: ÄR BADJI VÄRD SÅ MYCKET? 

Vad är det du tittar som allra mest på för att du på allvar ska gå vidare med ett namn som du från början inte vet någonting om?
– Till att börja med meriter. Där efter handlar det om att få så många olika källor som säger samma sak. Man undersöker helt enkelt spelaren genom sådana som sett, om man nu själv inte gjort det. Går man vidare så handlar det ju om att se spelaren med egna ögon, beskriver Bosse Andersson och funderar vidare:

– Ja, marknaden har hårdnat. Det är så otroligt många spelare som är arbetssökande, inte minst från världen i stort. Ja, men den allsvenska marknaden är intressant för många som ett första steg. Man har ju kunnat se hur ganska många namn som har gått från allsvenskan och ut i stora klubbar i Europa. Så anseendet är bättre än vad man tror -sedan är det klart att ekonomiskt blir man kanske lite överraskad av lönenivåer och höga skatter. Det är det många som inte är förberedda på.

Hur många tips får ni per vecka till Djurgården?
– Ah, jag går inte in på det men det är klart att vi får massor av tips hela tiden. Varje dag, varje vecka och jag skulle nog säga att 90 procent av alla namn är utländska. Från vilka länder? Men har man haft spelare i från vissa länder som hos oss i Djurgården så finns det ju en logik så men jag måste säga att det är brett.

Rollen som sportchef innebär ju bara som det är en exponering och arbetsmängd som inte är direkt hälsosam. Hur många arbetstimmar växer en arbetsvecka med genom ett transferfönster?
– Jag vet inte. Man jobbar ju alltid mycket men jag kan säga att man ska inte tro att det tar slut bara för att januari gör det. Jag kan säga att där efter ökar trycket mycket för att de flesta transferfönster stänger där men det allsvenska är öppet till i mars.
– Men sedan ska man komma i håg att tips man följer upp och spelare man åker och tittar på, man kan inte alltid tänka att det måste handla om nu, utan att det kan handla om ett och ett halvt till två år framåt.
– Ja, det är lika mycket framförhållning när man går in i sådana här perioder. Vissa namn kan vara intressanta men att man kanske just för stunden helt enkelt inte har behovet – men hur man fortsätter att ha namnet i huvudet. Sedan kanske namnet inte är tillgängligt när behovet kommer men det är en annan sak.

Hur många utländska kontakter skulle du säga ingår i din innersta krets när du behöver agera i ett transferfönster?

– Det är väldigt många. Nej, men hur många vill jag inte gå in på men jag kan i alla fall  säga att jag har en väldigt bra telefonbok.