För drygt två veckor sedan kunde FotbollDirekt avslöja att AIK försöker värva landslagsstjärnan Mikael Lustig. Enligt nya uppgifter till FD gör AIK ett försök att få honom redan inför säsongsstarten 2019. Gareth Law, journalist på the Scottish Sun, tycker inte att högerbacken visat samma nivå i Celtic den senaste tiden.
– Han har länge varit en av lagets mest bärande spelare, men sista tolv månaderna har han inte hållit den höga nivå vi vant oss vid, säger han till FotbollDirekt.se. 

Mikael Lustig, snart 32 år, kan vara på väg till allsvenskan och AIK.

Den 16 november kunde FD genom flera källor avslöja att Lustig, som på Sebastian Larssons inbjudan besökte AIK:s guldfest, överväger att flytta hem till Sverige och att han då har AIK som förstaval.

Lustig har varit Celtic trogen sedan han köptes från Rosenborg 2012. Nu har han ett utgående kontrakt som löper ut till sommaren och enligt FD:s källor ska AIK ha framfört sitt intresse för att värva Lustig – enligt nya uppgifter redan inför den allsvenska starten 2019.

– Jag måste bara väldigt tungt betona här att det här är en spelare som har avtal som det är ett år kvar på och för att kontakta honom nu så måste vi ha Celtics välsignelse och det har vi alltså inte begärt, kommenterade Wesström till FD då.

Sportchefen har i flera intervjuer senare kommenterat FD:s uppgifter. Bland annat i Sportbladet.

– Han är i den kategori spelare som kanske vill göra några bra år i allsvenskan innan han slutar. Han liknar Sebastian Larsson på det viset. Lustig är i rätt ålder, men jag vill betona att han har avtal med Celtic och att vi vare sig får eller har formell kontakt med honom. Samtidigt är det självklart en intressant spelare som skulle tillföra mycket, sa Wesström och tillade att AIK skulle ha råd med fler hemvändare.

– Någon per lagdel, skulle jag säga. De ska framför allt inte konkurrera med varandra. I stället ska de ge sin specifika lagdel energi, som Sebastian Larsson.

AIK-stjärnan Alexander Milosevic har ett utgående kontrakt och enligt FD:s källor är risken stor att han lämnar för en utländsk klubb i vinter. Lustig, som vi lärt känna som ytterback, ska ses som en perfekt ersättare om Milosevic försvinner – som en av tre mittbackar.

Här om dagen fick Lustig frågan om sin framtid av skotsk press.

– Jag är hundra procent säker på att jag kommer flytta tillbaka till Sverige en dag så vi får se när det händer.

– Jag fyller 32 år om ett par veckor, så vi får se. Jag vill alltid spela för Celtic, men jag kommer att avsluta lyckligt oavsett.

Spekulationerna om Lustigs framtid har alltså även nått skotsk media. Gareth Law är journalist på The Scottish Sun och har i många år följt Celtic på nära håll. Enligt honom har Lustigs prestationer i storklubben dalat det sista året. Samtidigt som han inte tror att Celtic släpper honom lättvindigt.

– Jämfört med standarden han visat tidigare säsonger har han inte varit på samma höga nivå i år. Och då pratar jag om den sista tolvmånadersperioden, säger Law till FotbollDirekt.se.

Hur är hans status i Celtic i dag?

– Han är väldigt uppskattad. Mycket för att han varit både stabil och lojal över tid. I dagens trupp är han en av spelarna med mest erfarenhet från Europaspel och landslagsspel, säger han och fortsätter:

– Han har varit jämn i många år men dippat något den sista tiden. Mestadels har han spelat högerback men även en del som mittback när det saknats folk, både i en fyrbackslinje och en trebackslinje. Sen har han fått bära kaptensbindeln vilket visar att det finns förtroende och respekt för honom som individ.

AIK spelar med tre mittbackar, tror du han skulle passa in i det spelet?

– Ja, men det tror jag. Lustig fyller 33 nästa år, han blir inte yngre och snabbheten är kanske inte vad den en gång var. Tre mittbackar skulle nog passa honom eftersom han både är bra på att driva bollen och stark i huvudspelet.

Tror du att Celtic kan tänka sig att släppa honom i januari?

– Det är jag mer tveksam till. Med tanke på att det inte finns så många alternativ i backlinjen tycker jag inte att de har råd att tappa honom mitt i säsongen. Det kanske blir ett förhandskontrakt där han går till AIK i sommar i så fall? Jag tror inte att det är vad Celtic önskar för då skulle de behöva värva minst två försvarare till i vinter.

Mikael Lustig har gjort 74 landskamper och spelat över 200 matcher för Celtic sedan han skrev på för Glasgowklubben 2012.