Foto: Bildbyrån

Kristoffer Olsson var enligt många årets bästa spelare i allsvenskan och i förra veckan svarade han för en stark insats från start i landslagets Nations League-match mot Ryssland. Häckens sportchef Sonny Karlsson, som såg sin Paulinho ta hem utmärkelsen som årets mest värdefulla spelare, är mäkta imponerad av AIK-mittfältaren.
– Olsson har tagit enorma steg, han är fantastisk. Landskampen som han gjorde nu mot Ryssland var riktigt jävla bra, utbrister Karlsson för FotbollDirekt.se.

64 mål och 21 assist på 127 allsvenska matcher i Häcken är Paulinhos facit – ett makalöst sådant, förstås.

I år vann brassen allsvenskans skytteliga med sina 20 mål, något Häckens sportchef Sonny Karlsson givetvis är stolt över.

– Jag vet inte om vi kommer att få uppleva det i Sverige igen, att en framspelare vinner skytteligan. Det är väldigt ovanligt att en spelare som arbetar åt båda vägar vinner en sådan titel. Paulinho är unik för oss, säger Karlsson till FotbollDirekt.se.

Förutom årets anfallare fick Paulinho även pris som årets mest värdefulla spelare på Allsvenskans Stora Pris i måndags. Var det rätt tycker du?

– Konkurrensen är hård, men jag tycker Paulinho stack ut mest. Sedan måste jag säga att Kristoffer Olsson i AIK tagit enorma steg, han är fantastisk. Landskampen som han gjorde nu mot Ryssland var riktigt jävla bra!

Paulinho har ett år kvar på kontraktet med Häcken. I måndags uttryckte sig 32-åringen följande för FD om sin framtid:

– Självklart har jag en väldig kärlek för Göteborg som stad, men samtidigt måste man värdera sina stunder. Man har inte så lång karriär så vi får se vad som händer. Först ska jag njuta av det här. För att kunna stanna måste jag känna att man tar hand om mig och att man känner värdet av mig som spelare. Det är ingen lång karriär som man har, sa Paulinho för sex dagar sedan. 

När Sonny Karlsson får höra brassens ord är han förstående.

– Vi högaktar honom definitivt, men vill man säkra sin ekonomiska framtid ska man inte spela i Sverige. Oavsett vad så högaktar vi som sagt honom och vill så klart gärna förlänga, men vi får se vad som händer. Vi har inte tittat på det ännu.

Hur mycket tycker du att Paulinho är värd, vad vill du ha för att sälja honom i vinter?

– Jag spekulerar aldrig i summor…

Förvånad över att inte europeiska klubbar ryckt i Paulinho? Han har ju levererat under många år.

– Ser man till historiken har han gått sönder i fel lägen. Paulinho bröt foten när han var riktigt bra, en annan gång blev han knäskadad. Jag tror mer att det handlar om oflyt i tajmingen, men det har ju gynnat oss.

Är det arabländerna eller Kina det lutar åt tror du om ni säljer Paulinho?

– Det finns ju ett antal länder där man kan tjäna stora pengar, men jag har inget på bordet, säger Karlsson som trots missad Europaplats ändå är belåten över att sluta femma i årets allsvenska.

– Hade du frågat mig i somras hade jag inte ens pratat om Europa, så vi får vara nöjda med att vi gjort en väldigt bra höst. Lagen framför oss i tabellen är de som vi tagit minst poäng emot, så för vår del är det rättvist att just de ligger före oss.