Foto: Bildbyrån

FotbollDirekt kunde i lördags avslöja att Djurgården kräver fyra miljoner euro för att sälja Aliou Badji, detta alltså mer än vad de fick för Michael Olunga för två år sedan – vilket FD:s krönikör Magnus Österberg reagerar på.
– Badji är ju inte bättre än vad Olunga var då. Jag har inte sett Badjis styrkor på samma sätt, säger han. 

Pelle Olsson fick sparken från Djurgården 3 augusti 2016. Då hade mer än halva säsongen gått och vinterförvärvet Michael Olunga hade inte gjort ett enda allsvenskt mål.

När Mark Dempsey tog över exploderade dock kenyanen och när serien var avslutad hade den då 22-åriga anfallaren svarat för hela tolv fullträffar.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson lyckades sedan sälja Olunga för närmare 40 miljoner kronor till Kina – en sensationell affär så klart med tanke på att anfallaren kom som helt okänd till Sverige ett knappt år tidigare.

Nu kan Andersson var på väg att göra det igen. Aliou Badji kom till Djurgården kort efter att Olunga lämnat och sportchefen pratade väldigt gott om senegalesens potential.

LÄS: ETT KÄRT ÅTERSEENDE I DJURGÅRDEN ATT VÄNTA? 

I fjol hade Badji svårt att ta en ordinarie tröja och det blev tre mål på 20 matcher (fyra från start). Även i våras fick inte senegalesen speciellt mycket förtroende av tränaren Özcan Melkemichel, men när Tino Kadewere såldes för omkring 25 miljoner kronor till Le Havre i juni samtidigt som Bosse Andersson inte värvade in någon ersättare fick Badji chansen – och han tog den. Åtta allsvenska mål samt två fullträffar i Europa League-kvalet blev 21-åringens facit – och nu rycker såväl Galatasaray som Rennes i honom.

FotbollDirekt kunde i lördags avslöja att Djurgården vill ha rekordpengar för Badji. Fyra miljoner euro, det vill säga drygt 40 miljoner kronor, är vad Dif kräver. Det skulle vara den största affär som Stockholmsklubben någonsin gjort. Många höjer på ögonbrynen och FD:s krönikör Magnus Österberg ger nu sin syn på uppgifterna.

– Det är marknaden som styr. Ingen såg väl komma att Badji skulle vara värd så här mycket pengar när säsongen startade. Det var ju Tino som Djurgården satsade på medan Badji inte fick spela så mycket i våras. Att han nu har en prislapp på 40 miljoner kronor… Michael Olunga hade ju en liknande utveckling, men han spelade i alla fall på våren och skapade chanser, bara det att han inte fick in bollarna. Sedan visade det ju sig rassla till ordentligt och Djurgården kunde då göra en kanonaffär, säger Österberg och fortsätter:

– Ingen kan väl påstå att Badji är en färdigslipad spelare. Jag tycker faktiskt att han är otroligt ojämn. Han gjorde en bra höst, men han kan se väldigt kantig ut.

Om du jämför Michael Olunga från 2016 jämfört med Aliou Badji i dag, hur låter det då?

– Badji är ju inte bättre än vad Olunga var då. Även innan det lossnade för Olunga tycker jag att han var bra, något jag också skrev. Jag har inte sett Badjis styrkor på samma sätt. Han är inte speciellt spelsmart och gör inte så stor nytta för laget, bortsett från att han gör mål då… Jag upplever att Olunga var mer skolad när han var i Djurgården. Badji är betydligt spretigare.

Det snackas om Galatasaray och Rennes, är Badji tillräckligt bra för sådana klubbar?

– Jättesvårt att säga. Så länge man gör mål och petar in bollarna kan man väl spela i vilken liga som helst, men det viktiga för Badji tror jag är att han får spela direkt. Det behöver kanske inte vara från start, men han ska i alla fall få hoppa in i matcherna. Han var ju lite tjurig när han petades mot BP i september. I allsvenskan och Skandinavien tål man kanske det som klubb, men visar man den attityden i Turkiet åker man ut med huvudet före.

– Men med det sagt, det kan nog vara bra för Badji att spela i ett topplag som är spelförande och skapar mycket chanser. Det gynnar ju anfallare att lira i ett sådant lag. Sedan är den turkiska ligan lättare än den franska. Ligue 1 är en erkänd tuff och fysisk liga. Försvararna där är väldigt stora och starka.

Förstår du ändå FD:s uppgifter om en prislapp på fyra miljoner euro eller tycker du att summan är helt orimlig för en spelare av Badjis kaliber?

– Olunga hade ju kommit längre i sin utveckling, men ja, jag förstår summan. Djurgården har gjort x antal storaffärer på sistone som just Olunga, Beijmo och Tino – och inte tänker väl Bosse sälja Badji billigare… Det känns som att Badji inte är helt nöjd med sin situation i Djurgården och han vill nog verkligen iväg.