Foto: Bildbyrån

Elliot Käck valde att lämna Djurgården i vintras. Efter att nu ha trillat ur norska högstaligan har han själv berättat att han inte är sugen på att följa med sitt Start ner i Norges motsvarighet till superettan, och sportchef Bosse Andersson stänger inte dörren för en comeback för vänsterbacken i januari.
– Elliot har ju haft Kim (Bergstrand) och Tolle (Thomas Lagerlöf) tidigare och de har varit extremt viktiga för hans utveckling, säger Andersson till FotbollDirekt.se.  

Efter att ha varit backup till Jesper Arvidsson 2015 tog Elliot Käck över vänsterbacksplatsen i Djurgården året därpå, detta då Arvidsson lämnade för Vålerenga.

Såväl 2016 som 2017 startade Käck samtliga 30 allsvenska matcher för Djurgården, men trots att laget i fjol slutade trea och därmed knep en kvalplats till Europa League valde Käck i vintras att lämna Stockholmsklubben för norska Start – som förutom Käck även hämtade in tidigare Djurgården-tränaren Mark Dempsey och BP-succén Kevin Kabran.

Det blev dock magplask för storsatsande Start i år. En katastrof vår gjorde att Dempsey sparkades och trots en uppryckning i ligaspelet hjälpte det inte – Start trillade ur högstaligan och för Fotbollskanalen berättade Käck att han ogärna följer med laget ner i Norges motsvarighet till superettan.

– Det är väl inget man är jättesugen på att göra, men samtidigt har jag ett avtal så vi får se vad som händer, sa han till sajten.

Frågan är nu om Djurgården är villiga att köpa loss 29-åringen från Start som har två år kvar på kontraktet? Sportchefen Bosse Andersson stänger i alla fall inte dörren till en comeback för Käck i januari.

– Självklart inte, Elliot har spelat i Djurgården och har haft Kim (Bergstrand) och Tolle (Thomas Lagerlöf) som tränare i Sirius. De har god kunskap om Elliots kvaliteter. Om det sedan blir en återkomst, ja det får framtiden utvisa, säger Andersson till FotbollDirekt.se.

Men du ser det som ett alternativ att värva tillbaka Käck?

– Det får framtiden utvisa som sagt.

Just Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf hade Elliot Käck som spelare i Sirius 2012-2014. När nu duon tagit över som tränare i Djurgården efter Özcan Melkemichel tror Bosse Andersson att det kan vara en faktor som gör att Käck vill till just Stockholmsklubben.

– Absolut. Jag tror att Kim och Tolle varit extremt viktiga för Elliots utveckling, att han blev utlandsproffs och att han haft en bra karriär!

LÄS: NÄSTA MAN SOM KAN VARA FÖRLORAD FÖR DJURGÅRDEN 

En som gynnats av Käcks flytt till Norge är Jonathan Augustinsson, som efter två år i skuggan av Käck blev ordinarie till vänster i Djurgårdens backlinje den här säsongen. 22-åringen fick chansen i U21-landslaget och Bosse Andersson ser med stora ögon på ”Jonis”.

– Han har en väldigt stor potential. Vi valde att satsa på honom när Elliot lämnade och han har haft en bra säsong. Jag är säker på att Jonis kommer ha en väldigt spännande framtid som fotbollsspelare.

Storebror Ludwig Augustinsson är ju given i landslagets elva och gör det väldigt bra i Bundesliga. Hur långt kan Jonathan gå?

– Han kan bli minst lika bra, det tror jag! Varför skulle inte Jonis vara mindre ambitiös och inte jobba lika hårt som sin storebror? Nej, han kan bli lika bra!

Två ytterbackar som Bosse Andersson värvade in till Djurgården i vintras var 18-åriga Matteo Catenacci från Brommapojkarna och den fem år äldre Johan Andersson från Sirius. Den sistnämnde gjorde den här säsongen ett ynka inhopp i allsvenskan medan Catenacci inte spelade en enda match. Hur Bosse Andersson ser på dessa två affärer?

– Matteo är ju fortfarande junior. Att han skulle spela fotbollsmatcher 2018 var inget som vi förväntade oss, men däremot fick han i år träna i en bra miljö. Med Johan så visste vi att vi skulle tappa Felix Beijmo (såldes till Werder Bremen i somras för 30 miljoner kronor) och vi behövde ett alternativ i truppen. Det har varit tuff konkurrens, men Johan har kontrakt med oss även nästa år.