Foto: Bildbyrån

Han konkurrerade ut David Mitov Nilsson och utsågs i går till allsvenskans bästa målvakt. Isak Pettersson har haft ett succéår i IFK Norrköping. Samtidigt har guldhjälten Mitov Nilsson ett år kvar på kontraktet och en flytt kan vara aktuell i vinter, men det är inget som Pettersson vill kommentera.
– Mitov är en fantastisk målvakt, men vad han ska göra tänker jag inte svara på, säger Pettersson bestämt till FotbollDirekt.se. 

Isak Pettersson var en sensation i allsvenskan i fjol då han som nykomling vaktade Halmstads mål i 26 matcher. Den då 20-åriga keepern följde inte med HBK ner i superettan utan valde att gå till IFK Norrköping som då redan hade David Mitov Nilsson i truppen, samme Mitov Nilsson som var lagets förstamålvakt under guldåret 2015 och som dessutom fick chansen i Makedoniens landslag.

Med Mitov Nilsson skadad under våren fick därför Pettersson chansen mellan stolparna – och han tog den.

I går på Allsvenskans Stora Pris fick tabelltvåans keeper ta emot priset som årets målvakt. En häftig resa som Pettersson gjort med tanke på att han kanske snarare värvades in som reserv bakom Mitov Nilsson.

– Det kan gå snabbt i fotboll. När jag kom till Norrköping visste jag att det var supertuff konkurrens. Jag och Mitov har pushat varandra hela året utanför banan och så har det varit fight på planen. Men som sagt, det kan gå snabbt och jag har jobbat hårt. Jag har också haft bra medspelare runtomkring mig, säger Pettersson till FotbollDirekt.se.

Mitov Nilsson känns lite för bra för att sitta på bänken, du likaså. Tycker du att han bör röra på sig för att få spela?

– Mitov är absolut en fantastisk målvakt och det har varit tuff konkurrens hela året. Han har ju kontrakt nästa år också och vad han ska jag göra har jag ingen aning om och det tänker jag inte svara på mer än att han är en jättebra människa och målvakt!

För egen del då, tror du att dina 181 centimeter avskräcker utländska klubbar från att värva dig?

– Nej, jag tror att dagen då man är tillräckligt bra så kommer intresset att komma. Det här är dock ingenting som jag tänker på. Klart att de flesta målvakterna utomlands är långa och det kanske tar längre tid för mig att övertyga, men som sagt – jag tänker inte alls på det här.

Trots att Pettersson gjort en succésäsong i IFK Norrköping valde U21-landslagets förbundskapten Roland att satsa på Pontus Dahlberg och Oscar Linnér i mål. Medan Dahlberg får spela vidare i nästa U21-kull har tåget nu gått för såväl Linnér som Pettersson, detta då de är för gamla. Den sistnämnde är inte bitter över att inte ha fått chansen i Blågult.

– Nej, Linnér och Dahlberg är grymma målvakter och personer så det är inget som jag tänker på.

Du borde vara högaktuell för januariturnén?

– Ja kanske det. Det är många målvakter utanför Sverige som också är aktuella för den. Det har känts bra i år, men som sagt, landslag är inget som man tänker på. När man är tillräckligt bra, ja då kommer chansen, det är inte mer än så. Sedan är det så klart jättekul om man skulle komma med, men det är inget som man funderar över hela tiden.