Foto: Bildbyrån

Pa Dibba lämnade Hammarby i somras för ett utlandsäventyr i Kina. Väl där har speltiden uteblivet. Anfallaren har ett år kvar på kontraktet och gör ingen hemlighet i att han vill återförenas med Bajen så småningom.
– Min dröm är att komma tillbaka, säger 31-åringen till FotbollDirekt.se.

Han var en högst bidragande faktor till att Hammarby gick som tåget under våren. Sju mål på tio matcher, varav fem från start, var Pa Dibbas facit före VM-uppehållet. Något mer spel blev det sedan inte i den grönvita dressen då anfallaren såldes till kinesiska Shenzhen i andradivisionen för omkring tolv miljoner kronor. Väl där har succén uteblivit för 31-åringen.

– Vi gick upp till högstaligan men för egen del har jag inte spelat så mycket. Jag fick spela en match med a-laget i ligan, annars har det varit b-lagsmatcher. Under försäsongen gick det bra dock. Jag gjorde tre eller fyra mål på två matcher och någon assist också, men ah, sedan blev det inte så mycket speltid, berättar Dibba för FotbollDirekt.se.

Stor besvikelse?

– Ja, det är klart, man är alltid besviken när man inte inte får spela. Jag kom ju dit för att lira. Jag kämpade på varje träning och b-lagsmatch och tur att vi gick upp i alla fall, det glädjer mig.

Finns det ingen rädsla över att det kommer värvas in nya anfallsstjärnor nu när ni tagit steget upp till högstaligan och att det då försvårar dina möjligheter till speltid ännu mer?

– Självklart har man tänkt på det, men det är inget som jag lägger fokus på nu. Jag är hemma i Stockholm på semester för att umgås med familj och vänner, så det är det som jag njuter av för stunden. Det andra får jag ta sedan.

Hur är det sociala livet i Kina tycker du? Det är ju inte alla svenska spelare som varit överförtjusta i den biten?

– För min del har det varit mycket serier och Facetime-samtal. Men visst, det är ju inte så många i Kina som kan engelska så det är ju lite svårt. Det har blivit att jag varit mycket hemma i lägenheten. Jag älskar att kolla serier så det har varit lugnt för mig.

Du ska inte göra som Erton Fejzullahu och betala lön till en polare för att göra sällskap i Kina?

– Haha, jag har haft två polare nära mig där och sedan kommer flickvännen över nu när vi åker tillbaka om en månad. Sedan får vi se vad som händer och vilka diskussioner jag har med klubben.

Pa Dibba har kontrakt i ytterligare ett år borta i Kina och han gör ingen hemlighet i att förr eller senare vill återvända till Hammarby.

– Det är som jag sagt tidigare, det är min dröm att komma tillbaka till Bajen och avsluta min karriär där. Jag känner mig jävligt pigg i kroppen och jag har ett par år kvar. Vi får se vad som händer i Kina.

Men du vill stanna i Kina nästa säsong?

– Just nu har jag ju kontrakt, så ja…

Men med tanke på att du inte får spela, vill du inte flytta då?

– Självklart är det något som man funderar över som spelare, för man vill ju spela liksom. Speltiden kommer att spela in i mitt beslut och vad de säger till mig.

Hammarby ledde allsvenskan när serien tog uppehåll under VM. Dibba lämnade då och nu, ett halvår senare, slutade Bajen först på en fjärdeplats. Dibbas djupledshot försvann och han anser själv att klubben inte lyckades ersätta honom.

– De fick ju in nya spelare som Vladimir Rodic, men de borde använt honom som mig. Han är ju väldigt snabb och kvick som de borde använt honom som en djupledsspelare. Nu saknades det alternativet, säger Dibba och summerar Bajens säsong.

– Som helhet har laget ändå spelat bra fotboll, men sedan var de tråkigt att de förlorade matcher som de inte fick förlora som mot AIK och Malmö. Förväntningarna i somras var ju SM-guld, alla pratade om det och när laget låg etta så trodde ju folk på det. Att det inte ens blev Europa, ja det är givetvis en besvikelse.

Dibba berättar att han endast missade en Hammarbymatch i Kina och i Kennedy Bakircioglüs avskedsföreställning på Tele2 Arena var Dibba en av spelarna som skickade in en videohälsning.

– När jag fick äran att spela in en film tillägnad Kennedy sa jag självklart ja direkt. Han är en stor spelare i både Bajen och Sverige och alla vet vem han är. Att ha fått spela med honom är något som jag känner mig hedrad över.

Vad tror du om Hammarby nästa år?

– Jag tror att de kommer göra en jättestor satsning. Folk ser potentialen i ett SM-guld och jag tror att laget går hela vägen nästa år!