Foto: Bildbyrån

Han bytte Stockholm mot Kalifornien och har hittat en fin vänskap med de svenska NHL-stjärnorna i San Jose Sharks. Magnus Eriksson är inne på fjärde proffssejouren och det sociala livet leker för 28-åringen, men samtidigt medger fjolårets allsvenska skyttekung att han saknar Djurgården.
– Ja herregud, någonstans är det ens hem så det är väldigt speciellt, säger Eriksson till FotbollDirekt.se.

Efter att ha varit proffs i såväl belgiska Gent, kinesiska Beijing Renhe som danska storklubben Bröndby valde Magnus Eriksson att testa ett nytt utlandsäventyr i vintras. Allsvenskans skyttekung lämnade Djurgården efter en och en halv säsong och kritade på för San Jose Earthquakes i MLS – som då hade anställt Mikael Stahre som tränare och dessutom plockat över ytterbacken Joel Qwiberg från Brommapojkarna.

Året blev dock inte vad Eriksson eller laget hade hoppats på. San Jose slutade sist i tabellen och Stahre sparkades i mitten av september.

– Säsongen var mer eller mindre över när han fick sparken, men det var en tuff säsong. Jag och Micke har en jättefin relation och han är en erkänt bra tränare. Det var synd för honom och för oss att vi inte fick ut det som vi ville, men så är livet ibland, säger Magnus Eriksson till FotbollDirekt och fortsätter:

– Vi hade större förhoppningar och det fanns betydligt mer att önska från såväl laget som från mig själv. Jag gjorde väl sex mål och tre assist på hela säsongen. Det var ett jobbigt år, inte minst mentalt, men jag har två år kvar på kontraktet och det är det som jag förhåller mig till.

Ingen comeback till Djurgården redan nu alltså?

– Det vet man inte. Man vet aldrig vad som händer i fotbollsvärlden men som sagt, jag har två år kvar och det är det som jag förhåller mig till.

Hur bra nivå är det i MLS?

– Toppspelarna där är ju väldigt bra, det finns många riktigt bra spelare. Det är framförallt på de offensiva positionerna som klubbarna lägger stora pengar på och det svänger väldigt mycket i matcherna. I allsvenskan vinner man ofta matcherna om man leder med 1-0 och är ett bra lag, men i MLS är det inte så. Man kan leda med 3-0 när det är en kvart kvar och man är ändå orolig.

Jobbigt sportsligt, men desto större njutning vid sidan av fotbollen borta i Kalifornien. Eriksson berättar att det varit sol nio månader i sträck och dessutom finns en svenskliga borta i San Jose. Förutom lagkompisen Qwiberg hänger Eriksson med NHL-stjärnorna Erik Karlsson, Tim Heed, Melker Karlsson och inte minst Marcus Sörensen, alla hemmahörande i San Jose Sharks. Just Sörensen slog igenom i Djurgården innan han lämnade för Nordamerika och Eriksson är glad över att ha funnit vänskapen med den snabbe anfallaren.

– Vi hänger väldigt mycket med familjen Sörensen, vi trivs jättebra ihop så det är skitkul. Socialt trivs vi jättebra i San Jose och det har varit fantastiskt enkelt att komma in i livet där. Hade det fotbollsmässiga gått bättre hade ju det här året varit kanon!

Saknar du Djurgården?

– Ja herregud, någonstans är det ens hem så det är väldigt speciellt. Det finns många fina människor, spelare och allt runtomkring i klubben som man saknar.

Det blev ett cupguld och två efterlängtade derbysegrar för Djurgården i år, men bara en sjundeplats i allsvenskan. Hur ser du på deras säsong? 

– En titel är ju alltid bra. Sedan blev det ett tidigt uttåg i Europa och några andra plumpar i allsvenskan under sommaren som gjorde att säsongen dog lite grann tyvärr. Förra året hade vi ett extremt bra lag medan det nu blev ett mellanår. Djurgården får mobilisera kraft till nästa säsong igen!

Fotnot: Den här intervjun gjordes innan Expressens uppgifter kom ut under fredagen att Djurgården nu jobbar på att värva tillbaka Magnus Eriksson i vinter.