Foto: Bildbyrån

Likt Hammarby 2015 är Helsingborg ingen vanlig nykomling i allsvenskan nästa år. I somras sa lagkamraten Mohammed Abubakari att skåningarna var hela Sveriges bästa lag, något Andreas Granqvist nu skrattar åt.
 – Jag håller mig lite lugnare haha, men kul att vi har spelare som tror på laget och som är frispråkiga, säger han till FotbollDirekt.se.

Det blev ingen ny Guldboll för Andreas Granqvist på Fotbollsgalan i går. I stället kammade hans mittbackskollega i landslaget Victor Nilsson Lindelöf hem priset.

Granqvist har dock haft ett fantastiskt år då han som kapten ledde landslaget till en smått sensationell kvartsfinalplats i sommarens VM. Därefter lämnade han ryska Krasnodar för att återvända hem till Helsingborg – som i lördags säkrade seriesegern i superettan.

Därmed är HIF tillbaka i allsvenskan 2019. Likt när Hammarby var nykomling 2015 är HIF inget lag som förväntas slåss för sin överlevnad nästa år och Granqvist köper jämförelsen om Bajen.

– Precis som du säger var väl Bajen nere i fem år innan de kom tillbaka och vi lyckades ta oss upp igen redan efter två år så det känns väldigt, väldigt bra. Jag tycker att vi har ett väldigt bra lag redan nu och vi har en stomme som ska gå in i 2019. Vi behöver dock fortfarande justera lite och toppa på ett par positioner, men det känns som att vi är ganska långt framme och att vi är redo för allsvenskan, utbrister Granqvist för FotbollDirekt.se.

Helsingborg åkte ur allsvenskan 2016 efter ett rafflande kval mot Halmstad. I fjol misslyckades skåningarna kapitalt i superettan och slutade först på en sjundeplats. I år har det dock inte varit något snack om saken. HIF har varit i pole position mer eller mindre hela året och i somras stack Häckenförvärvet Mohammed Abubakari ut hakan ordentligt och sa att Helsingborg där och då var hela Sveriges bästa lag.

Kan HIF rentav slåss om Europaplatserna nästa år? Andreas Granqvist manar till lugn och garvar åt Abubakaris utspel.

– Nja, jag håller mig lite lugnare haha. Kul att vi har spelare som tror på laget och som är frispråkiga, men jag vet också att två av lagen som tog klivet upp från superettan i fjol nu åkt ur och det tredje laget får kvala… Vår målsättning är att etablera oss och vi får se hur många år som krävs för det. Sedan kan vi snacka om att kriga i toppen och slåss om Europaplatserna!

För första gången sedan 2016 väntar nästa år två heta Skånederbyn mellan Malmö och Helsingborg. En video där Andreas Granqvist nyligen pikade MFF och Markus Rosenberg läckte ut på internet där HIF-kaptenen konstaterade: ”Vi ska slakta dem. Malmö har ingenting att sätta emot, jag kommer äta upp Rosenberg”.

Filmklippet blev uppmärksammat och i fredags valde Markus Rosenberg att på nytt förlänga sitt kontrakt med ett år – något Granqvist jublar över.

– Jag känner honom väl sedan landslaget och han är en bra kompis. Det är fantastiskt roligt att han fortsätter. För mig är han allsvenskans bästa anfallare. Det kommer att bli tuffa matcher nästa år i derbyt mellan HIF och MFF!