Foto: Bildbyrån

Viktor Claesson lämnade Elfsborg för två år sedan. Medan han själv nu utsetts till Sveriges bästa mittfältare svarade Boråslaget för en katastrofal säsong.
– Det är så himla konstigt. Jag tycker att de har så pass bra spelare att de hör hemma i toppen. Jag är lika förvånad som du, säger landslagsstjärnan till FotbollDirekt.se. 

Många ansåg att Viktor Claesson stannade för länge i allsvenskan. Först för två år sedan lämnade han Elfsborg för utlandet då han skrev på för ryska Krasnodar – men mittfältarens tålamod har visat sig guld värt.

I fjol höstas en bärande spelare i playoffet mot Italien, likaså i sommarens VM-slutspel. I går på Fotbollsgalan utsågs han till Sveriges bästa mittfältare. Det har onekligen gått snabbt för 26-åringen.

– Så kan det gå när man får hålla sig skadefri och träna hårt i en bra miljö i Krasnodar där jag kunnat utvecklats bra. Jag har också fått stort förtroende i landslaget den sista tiden och då kan det gå så här snabbt, säger Claesson till FotbollDirekt.se.

Att stanna lite extra länge i allsvenskan, är det något som du rekommenderar att göra?

– Det går inte att säga så. Man måste se till varje individ vad som passar bäst. För mig passade det väldigt bra att få mogna i allsvenskan och känna att jag verkligen var en av de bättre innan jag tog steget utomlands. För andra kan det dock vara bättre att dra ut som ungdomsproffs och utvecklas på en akademi. Det är upp till var och en.

Hur är det i Krasnodar för dig nu när Andreas Granqvist vänt hem till Helsingborg?

– Så klart att det är tomt efter honom, men det har gått bra ändå. Det finns ett liv i Krasnodar efter Granen, även om han är saknad. Det har gått bra som sagt, men sedan vore det kul att ta nästa steg så småningom.

När tar du det steget?

– Jag får se, det står skrivet i stjärnorna. Jag vet inte.

Under sin första säsong i Elfsborg 2012 vann Claesson SM-guld. Sista året i den gulsvarta tröjan 2016 blev det en femteplats för boråsarna.

I år var det dock en katastrofal säsong som Elfsborg svarade för. Laget slutade först på en tolfteplats med ynka fyra poäng ner till kvalplats.

– Det har varit jobbigt att se så klart. Man hoppas att detta var en engångsföreteelse i år och att man kan glömma den här säsongen snabbt och bygga vidare… Samtidigt måste man ha insikt i vad som gått fel. Man kan inte bara glömma och inte ta lärdom. Man måste ta lärdom om vad som gått snett, utvärdera och göra det bättre nästa år.

Elfsborg har ju ett väldigt slagkraftigt lag. Varför tror du att det gått så dåligt i år?

– Det är det som är så himla konstigt. Jag tycker att de har så pass bra spelare att de hör hemma i toppen. Jag är lika förvånad som du!