Foto: Bildbyrån

Mattias Svanberg såldes till Bologna från MFF i somras för närmare 50 miljoner kronor. Succé direkt i Italien, men för FD manade Malmös sportchef Daniel Andersson till lugn angående a-landslaget. Nu står det dock klart att mittfältaren kallats in till matcherna mot Turkiet och Ryssland i Nations League. 

Han är född 1999, men redan given i U21-landslaget. Mattias Svanberg är kanske Sveriges största fotbollstalang och såldes i somras till Bologna från Malmö FF för närmare 50 miljoner kronor.

Väl i Italien har 19-åringen gjort flera matcher från start i Serie A – något Malmös sportchef Daniel Andersson nyligen jublade över för FD.

– Jag kan inte säga att jag är förvånad överhuvudtaget, inte med tanke på den person som Mattias är. Han är så pass målmedveten och har en så stark beslutsamhet. Visst, det kan ta tid att spela in sig i ett nytt lag, men Mattias har gjort det jättebra på den här korta tiden. Förvånad är jag inte alls, sa Andersson som sedan fick frågan om Svanberg borde vara aktuell för a-landslaget redan nu.

– Han har absolut kvaliteter för att vara med i den diskussionen, men det finns många duktiga spelare i landslaget och allt tar sin tid. Kvaliteten har Mattias, men det gäller att ta det i lagom takt, konstaterade Andersson.

Nu är det i alla fall klart. Svanberg är en man för a-landslaget. Under måndagen togs han ut i Nations League-truppen mot Turkiet och Ryssland, detta efter återbud från Leeds mittback Pontus Jansson. Ut med en tidigare Malmöspelare, in med en annan – och detta en offensiv rockad med tanke på att Svanberg spelar på kanten eller centralt på mittfältet.

”Han har presterat bra i Bologna under hösten, där han spelar kontinuerligt, och jag tycker att han har utvecklats ytterligare sedan han lämnade Malmö. Han har också gjort fina prestationer i vårt U21-landslag”, säger förbundskapten Janne Andersson.

Nu på lördag drabbar Sverige samman med Turkiet på bortaplan och därefter väntar Ryssland på Friends Arena nästa tisdag.