Foto: Bildbyrån

STOCKHOLM. Andreas Isaksson gjorde under söndagen karriärens sista match när Djurgården besegrade Sirius – och efteråt fick han massiva hyllningar på Tele2 Arena. 37-åriga målvakten, som många anser är Sveriges bästa på positionen genom tiderna, ryser över avskedet.
– Fantastiskt! Det var det perfekta slutet och nu med alla hyllningarna som jag fick… ja det var verkligen pricken över i:et. Det här har varit fantastiskt, säger han till FotbollDirekt.se.

133 landskamper. Två VM och fyra EM. Dubbla SM- och cupguld med Djurgården – och dessutom massvis med internationella matcher i Frankrike, England, Holland och Turkiet. Andreas Isaksson anses av många vara Sveriges bästa målvakt genom tiderna och under söndagen gjorde han karriärens sista match när Djurgården besegrade Sirius på Tele2 Arena med 1-0.

Ramsorna om Isaksson var många under drabbningens gång och det blev maffigt på stopptid när målvakten byttes ut inför öronbedövande jubel. 37-åringen tog lång tid på sig när han tackade fansen och lagkamraterna innan han lämnade planen som spelare för sista gången.

Därefter pågick en ceremoni i närmare 45 minuter där gamla spelare som Schweiz gamla målkung Alexander Frei, Besiktas Atiba Hutchinson, Markus Rosenberg, Tobias Hysén och Stefan Rehn skickade videohälsningar som visades på storbildsskärmen.

Dessutom fanns tidigare Djurgården-hjältar som Kim Källström, Johan Elmander, Markus Karlsson och Andreas Johansson på plats på Tele2 Arena för att hylla Isaksson.

Huvudpersonen själv såg rörd och tårögd ut på innerplanen – och för FD berättar 37-åringen om den häftiga upplevelsen på Tele2.

– Det var mäktiga hyllningar måste jag säga, fantastiskt fint gjort av både supportrar och gamla spelare. Jag blev riktigt rörd, säger Isaksson.

Var det någon hälsning som du blev extra glad över?

– Nej, allihopa var fantastiska.

En som pikade Isaksson i sin hälsning var Markus Rosenberg, som sa att Isaksson var ”den slöaste och lojaste målvakten som han spelat med – men också den bästa”. Isaksson garvar åt MFF-kaptenens kaxiga passning.

– Det är typiskt honom haha. Nej men det var grymt av alla, jag blev verkligen rörd.

Och så fanns Källström, Elmander och andra gamla lagkamrater från Djurgården på plats i dag och hyllade dig? 

– Ja, det var grymt att så många gamla spelare var här, det var stort och jättefint!

Isaksson har i tidigare intervju med FD konstaterat att Djurgården svarat för ett svajigt år och att han velat avsluta snyggt. När allsvenskan 2018 nu är i hamn står det klart att laget stängde säsongen med tre raka segrar.

– Skönt med tre raka och att avsluta hyfsat snyggt. Vi har haft en ganska dålig säsong, men vi vann i alla fall cupguld så det är något som är positivt.

Djurgården fortsätter att träna kommande vecka, men du slutar direkt? Du gjorde din sista träning i går?

– Ja det känns onödigt att springa runt och ta på sig handskarna direkt och ut och köra på Kaknäs kommande vecka. Det känns bra att sluta nu. Jag är ganska färdig med fotbollen. Jag har inte energin och kraften som krävs för den här nivån.

Flera av de gamla Djurgården-spelarna som skickade in hälsningar som visades på storbildsskärmen välkomnade in Isaksson i Djurgårdens ”Old Boys” – där veteranerna spelar matcher med sportchefen Bosse Andersson som coach. Om Isaksson vill lira ihop med Patrik Eriksson-Ohlsson, Niclas Rasck och Markus Karlsson som på den gamla storhetstiden?

– Jag får se. Om Kim (Källström) spelar så kommer jag spela, men jag tror inte att han kommer spela.

Så det är upp till Kim?

– Haha ja, det är upp till honom om det blir något.

Men padel blir det?

– Ja, det är många gamla spelare som lirar padel och jag har kört det lite grann.

Det lät på flera av spelarna som skickade in hälsningar att du inte är så vass ännu?

– Jag är bättre än dem i alla fall (skratt). Jag kanske inte är lika bra som på fotboll, men jag är bättre än de flesta, säger Isaksson som sedan pikar Jesper Blomqvist, ett av namnen som dissade Isakssons färdigheter i padel.

– Blomqvist tar jag enkelt haha!

Vad som händer härnäst vet inte Isaksson. Framtiden får utvisa det, konstaterar han. Många anser som sagt att 37-åringen är Sveriges bästa målvakt genom tiderna – något som också framkom via videohälsningarna. Om Isaksson själv tycker att han är bäst på sin position i Sveriges fotbollshistoria?

– Jag kan inte stå för det, men fantastiskt kul att höra alla fina ord. Inte bara som målvakt, utan som människa också. Det värmde verkligen.

Det är inte bara du som nu avslutar karriären. Dina gamla landslagskamrater Kennedy Bakircioglü, Tobias Hysén och Emir Bajrami gör ju nu detsamma. Hur ser du på det?

– Emir är ju lite yngre än vad jag är, men både Kennedy och Tobbe kom ju fram ungefär samtidigt som jag. Det är väl naturligt på något sätt. Det tar för mycket kraft och energi att spela på den här nivån. Nu är det väl bara Rosenberg som fortsätter.

Just Rosenberg förlängde i fredags på nytt sitt kontrakt med MFF i ett år. Med tanke på anfallsstjärnans kaxiga hälsning i dag så ser Isaksson fram emot att ”hämnas” när Rosenberg till sist lägger av.

– Jag ska komma på något, om han nu slutar… Han säger ju att han ska sluta men han fortsätter och fortsätter. Man vet aldrig haha.

Att du likt Kim Källström återvände till Djurgården och slöt cirkeln här, hur mäktigt tycker du att det var?

– Fantastiskt! Det var det perfekta slutet och nu med alla hyllningarna som jag fick… ja det var verkligen pricken över i:et. Det här har varit fantastiskt!