Foto: Bildbyrån

IFK Norrköping imponerade. Så tidigt att FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg pekade ut östgötarna som en given guldfavorit. Det var i februari. 
– Ja, men för mig var det uppenbart. Jens Gustafsson pratade mest om att bli bättre än sexa men så vassa som IFK såg ut så tidigt som i Portugal, det är inte normalt, menar Österberg inför söndagens gulddrama.

IFK Norrköping hade ett fjolår som fick stämpeln av ett misslyckande.
Ändå handlade det om topp-6 för en klubb som haft ett diagram som legat högt allt sedan guldet för fyra år sedan.

Hålet efter Janne Andersson blev inget sådant.
Det såg ju ut som om en omöjlig uppgift väntade den nuvarande förbundskaptenens efterträdare.
AIK:s assisterande tränare Jens Gustafsson kom ju in och förtroendekapitalet från IFK har sett skyhögt ut hela tiden även om det har funnits en del resultatmässiga sprickor på vägen.
Men med det resultat som nu som minst är ett faktum så är IFK-tränaren på väg mot sin största framgång som bas – liksom hur Norrköping fortsätter att etablera sig som en absolut maktfaktor i allsvenska fotbollen – om det nu såg ut som att man började tappa i fjol och förlorade hordvis med tunga namn.

LÄS: NORRKÖPING FÅR SVÅRT ATT VÄRJA SIG – MEN PRISET ÄR HÖGT SATT

– Det här resultatet är som sagt ingen överraskning för mig. Jag blev snarast förvånad över att Norrköping inte var lika given guldfavorit som AIK och Malmö FF, säger Magnus Österberg till FotbolDirekt.se.

FD:s krönikör reste nere i Portugal i vintras och såg så väl Norrköping som Hammarby på plats i Algarve Cup.
Redan då träffade han Jens Gustafsson och till det en längre intervju med IFK-tränaren.
– Så tidigt, så vassa. Som sagt; det är inte normalt. Den speeden…ja, det är inga tillfälligheter att man är där man är just nu. Inte alls. Jag såg Norrköping i två matcher vid den tidpunkten och kände ju att det här kommer att krävas att försvara sig mot, oavsett MFF eller AIK, eller vad som helst. Det kommer inte bara att försvinna och blir svårt att misslyckas med, minns Magnus Österberg och skrattar till när han fortsätter:

– Sedan ville ju inte Jens prata om mer än att ta någon placering från sjätteplatsen förra året. Mörkade så gott han kunde. Lite tråkigt ju – men det är klart att det handlade om maskhållning. Han hade täckning för att prata så mycket högre än så, säger han och stryker under något som nu är lite bortglömt:
– Sedan ska man komma i håg att Svenska cupen blev ett misslyckande men det var ju inte så att Jens Gustafssons så totala lugn från Algarve förändrades. Jag träffade honom igen efter Svenska cupen och han slog ju – med ett helt obekymrat ansiktsuttryck – fast att det faktiskt var det bästa som kunde hända. En väckarklocka. Så ungefär.

– Nej, jag tvivlade inte heller. Inte efter det jag hade sett och Jens fortsatta sätt. Tryggheten och det att det var uppenbart att han hade fått in exakta önskespelare.
– Sedan är det klart att han säkert tjänat på att han aldrig pratat om toppstrid. Behövt göra det. Sådant kommer man lättare undan med i en klubb som IFK, än i någon av storstadsklubbarna. Så är det ju. Men det spelade ju ingen roll vad han sade, med det materialet och det spelsättet, modet och förmågan – så hade jag som sagt svårt att se detta misslyckas.

Vad imponerades du mest av?
– Men…farten. Tempot. Om AIK spelar den mest täta och trygga fotbollen så är Norrköpings desto mer underhållande. Definitivt hela allsvenskans mest tempostarka.

Vilka namn vill du peka ut som huvudroller?
– Men de har ju absolut topprankade allsvenska namn i alla lagdelar. Det är ju vad det handlar om för att kunna göra det IFK har gjort. David Moberg Karlsson, Simon Thern, Alex Fransson, Andreas Johansson och Isak Pettersson. Jag kan räkna upp fler också, det säger väl egentligen allt, gör det inte det?

Blir det SM-guld?
– Nej, det tror jag inte. Dels är det en svår bortamatch mot ett väldigt, väldigt starkt Häcken, samtidigt som alltså AIK ska falla mot Kalmar FF. Jag tror inte det händer. Förstås inte omöjligt och jag utgår från att tänka logiskt.