MALMÖ. Sarpsborgs tränare Geir Bakke hymlade inte med att laget är i Europa för att ”grisa” sig till poäng – och att det uppenbarligen fungerar. Om han fick välja en MFF-spelare att ta med sig hem så hade det blivit kapten Markus Rosenberg. 
– En lite yngre utgåva på ett långtidskontrakt. Funderar han på att sluta? Nej, men det kan han inte göra. Minst fyra-fem år till, säger Bakke. 

1-1 gånger två för Sarpsborgs i mötena mot Malmö FF.

Efter matchen var det en sprudlande glad, nöjd och stolt tränare som stannade till i den mixade zonen.

– Visst är vi stolta. Malmö är ett bra lag. Man ser att de är duktiga med bollen och är välorganiserade. Men vi klarade av att göra det svårt för dem. Den här planen kan uppenbarligen inte vara i toppskick? Det var självklart till vår fördel, säger Geir Bakke.

Tränaren för den norska liganian var härligt ärlig med att hans Sarpsborg inte spelade någon champagnefotboll utan efter sina resurser.

– Nej, men det ser ju alla som tittar. Malmös färdighetsregister ligger på en hög nivå medan vi lever på att vara organiserade och ta vara på det vi får framåt. Det måste man göra mot lag som i utgångspunkt har en väldigt hög kvalitet.

– Men det visar, precis som jag sa på presskonferensen, att det i fotboll är möjligt att både vinna och ta poäng mot väldigt bra lag genom att stå samlade. Det är det som gör fotbollen så speciellt.

Sarpsborgs fysiska spel och fokus på fasta situationer upplevs som väldigt cynisk och kanske inte den allra roligaste att titta på. Bakke håller med.

– Den är situationsbestämd. Normalt spelar vi en aggressiv fotboll men hög press och vill anfalla med kort väg kvar till målet. Men i Europa spelar vi på det här sättet, man måste erkänna var vi är i hierarkin. Det handlar om att vinna matcher och här möter vi bättre spelare och bättre lag. Då gör vi på det här viset. Det är sunt förnuft.

Uwe Rösler sa att han aldrig sett ett svenskt lag spela som ni sen han tillträdde Malmö FF.

– Vackert att höra, haha. Som sagt, det är kanske inte det här människor vill se. Det är inte fotbollens bästa underhållning. Folk vill se passningsspel, kombinationer – det är inte estetiskt tilltalande. Men det måste få finnas underdogs som försöker få till det omöjliga. Och det här spelet fungerar.

Fansen stod kvar långt efter slutsignal, sjöng och hyllade sina norska hjältar. Att Europa League-debutanten Sarpsborg har chans att gå vidare från gruppen har skapat fotbollsfeber i byn.

– Ja, det är helt otroligt, haha. De har hållit igång en timme efter matchen slutade och jag tror nog de kommer hålla igång ändå till imorgon. Det är ju en stor fest för oss att vara med här, men nu är det ju så att vi till och med börjar hoppas på avancemang. Det är två kamper kvar och det är inget som säger att vi har mindre chans att gå vidare än Malmö.

Bakke hade hoppats att Sarpsborg skulle kunna kontra in ett 2-0-mål i stället för att släppa till 1-1 under en period han känner att norrmännen hade god kontroll på MFF.

– Jag kände att vi hade fått matchen precis dit vi ville. Vi fick fram frustration både hos Malmös spelare och fansen på läktarna. När vi går till 1-0 har vi ganska god kontroll de första sju-åtta minuterna efteråt. Sen släpper vi in det där onödiga målet. Jag hade hoppats att vi skulle kunna sätta 2-0 i den perioden för då hade det varit över, säger han utan att gräma sig alltför mycket.

– Generellt sett så är alla poäng väldigt bra för oss i den här svåra gruppen.

Hur ser du på avslutningen i gruppen, kan MFF gå vidare?

– Om Genk är klara så kanske de slappnar av i den sista omgången mot oss. Samtidigt måste Besiktas slå oss i nästa match för att ha en chans. Frågan är ju om vi slår Besiktas, hur kommer de att ställa upp i sista omgången mot Malmö? Jag tror att de i så fall bara skickar in reserverna och spelar av matchen och det är inte bra för oss.

Det kanske är bäst för er att spela oavgjort mot Besiktas… 

– Kanske, kanske… Vi går för att försöka ta tre poäng i alla fall.

Om du fick välja en MFF-spelare att ta med dig på resan hem till Saprsborg, vem väljer du?

– Då blir det han kamraten som står där (Rosenberg), men en lite yngre utgåva på ett långtidskontrakt. MFF har många goa spelare.

På fredagen stod det klart att Rosenberg förlänger sin karriär med ett år till. Något som inte var känt efter matchen i går. Bakke kunde då inte förstå att Rosenberg ens övervägde att snöra av sig skorna.

– Funderar han på att sluta? Nej, men det kan han inte göra. Minst fyra-fem år till…