AIK misslyckades i Europa. Tungt, tungt uttåg. Nu är man likväl ändå ”bara” 90 minuter från första SM-guldet sedan 2009. Framgångsformeln – som AIK kom tillbaka efter Europa League-förlusten?
– Jag tror det. Det var tungt. Skulle AIK ha klarat. Men tillskillnad från exempelvis Djurgården så hade AIK erfarenheten och kvalitén att snabbt komma tillbaka. Lättare sagt än gjort men landade skickligt, anser FD:s Magnus Österberg.

AIK går mot en allsvensk säsong som kommer att slå både 1998 och 2009. De båda guldupplagorna slutade med två respektive fem förluster. Så här långt i år har AIK endast ett nederlag, Norrköping borta tidigare i höst (0- 2).
Att ringa in den direkta formeln mer än den köpfest AIK spelat upp sedan ett år tillbaka med spelaraffärer för uppskattningsvis över 40 000 000, gör FD:s Magnus Österberg så här:
– Jag tror mycket att det handlar om Europa och hur man undvek att tappa i allsvenskan. Titta på Djurgården, som exempelvis. Inte erfarenheten och kontinuiteten som AIK, säger FotbollDirekts krönikör och fortsätter:

LÄS: HÄR BÖRJAR EX-STJÄRNAN MUNHUGGAS MED AIK

– Man kan ju säga att Djurgårdens säsong sprack med fiaskot mot Mariupol i Europa League. För AIK blev det däremot ingen svacka, detta trots att AIK gick in med större förväntningar och press på sig. Väsentligt större spelaraffärer, konsekvent ute i Europa i många år och hur man närmat sig och lite nu eller aldrig-känsla.

Vid den tidpunkten under sensommaren hade å andra sidan AIK fått gå igenom rent tragiska händelseförlopp kring många spelare. Problem det normalt krävs bra många år för att drabbas så hårt som Solnaklubben då gjorde.
Nisse Johanssons hjärtproblem, Daniel Sundgrens blodpropp, Jesper Nyholms förskräckliga benbrott och Robert Lundströms korsband.
Lägg där till inför slutomgången hur så väl Kristoffer Olsson (avstängd) som Enoch Kofi Adu (avstängd) båda saknas.
Men inte nog med det, även tunga trion Sebastian Larsson, Oskar Linnér och Panajotis Dimitriadis riskerar att missa söndagens guldavgörande.

– Jag det är otroligt. Jag tror ju AIK tar det här. Och gör man det så är det så välförtjänt. Totalt sett så har man en kvalité som till och med i dagsläget jag tror är större än Malmös. Hur man har hanterat så totalt orimligt man drabbats av skador och Europa-missen. Att då stå i dag men bara en förlust, det är mycket, mycket imponerande.

– En annan tung faktor i detta är ju AIK.s scouting. Träffsäkerheten har varit mycket hög. Nu tror folk att det bara är att värva ett namn som Seb Larsson och så är det självspelande. Så är det förstås allt annat än. Imponerade hur AIK matchat in honom, precis som hur man fått Kristoffer Olsson att växa. För att inte tala om scoutingen av Robin Jansson och Heradi Rashidi. Titta på hur Oscar Linnér har växt. Det hade i synnerhet inte han gjort om organisationen inte varit så stark, med tanke på så hårt kritiserad Oscar ett tag varit.

– Så blir det guld så är det så välförtjänt. Det finns så mycket strapatser och storys bakom AIK:s år.

Hur ser du på Rikard Norlings utveckling som tränare?
– Men han kom alltså från motgångar i Norge. Men det märks så erfaren han blivit. Motgångar utvecklar också. Han har ju nu lett både AIK och Malmö FF. Hans tålamod. Hans konsekventa sätt. Tidigare lite plottrig. Inte längre. Solklar linje. Djupledsspelet och wing backs. Ett allt annat än lätt spelsätt. Hög svårighetsgrad, även om AIK knappast är det mest underhållande laget. Dock ointressant, Norling levererar framgång. Det finns ett väldigt konsekvent tänk. Och så håller han lägre profil i massmedia, det tror jag han tjänar på. Det är en mer allvarsam framtoning än för några år sedan.