Spelarna till Allsvenskans Stora Pris har nominerats.

Tre i varje kategori uttagna av en jury bestående av samtliga allsvenska tränare och lagkaptener, Janne Andersson och Roland Nilsson från förbundet samt ett gäng expertkommentatorer (före detta spelare) och fotbollsjournalister.

Själv tycker jag alltid det är väldigt kul att vara en del av juryn eftersom allsvenskan ligger mig varmt om hjärtat och eftersom jag följt tre-fyra matcher i varje omgång under 2018.

Sen är det lite lurigt närrösterna ska lämnas in innan det är klart.

Exempelvis i tränarfrågan.

Tänk om Rikard Norling och AIK goofar i helgen och Norrköping går om på målsnöret? I det fallet avgör ju det lilla och då kanske man ska bedöma Norling sett efter de sista matcherna, eftersom det är en stor del av tränarjobbet på den här nivån att hålla ihop sitt lag hela vägen.

Om AIK:s otrolig säsong med en enda förlorad match och extremt få insläppta mål slutar med en förlust – och då möjligen tappad guldpeng – då är ju, trots allt, AIK:s säsong misslyckad sett till förutsättningar.

Om inte. Om det blir guld. Då är det en väldigt lyckad säsong.

Small marginals, som Lasse Lagerbäck hade sagt.

Mina röster nedan, med kort kommentar (15 spelade matcher krävs för att vara röstbar kandidat):

Målvakt
1 Oscar Linnér, AIK
2 Isak Pettersson, Norrköping
3 William Eskelinen, Sundsvall
4 Peter Abrahamsson, Häcken
5 Johan Wiland, Hammarby

Kommentar: Det lite luriga här är ju att Linnér stått bakom allsvenskans bästa defensiv och Pettersson i ett lag som, jämte Häcken, tänker mest och bäst framåt. Isak Pettersson har synts mer och varit fantastiskt bra. Linnér, å andra sidan, har imponerande nollor bakom sig och varit väldigt stabil i matcher där han satts på prov. Eskelinen sensationellt bra.

Försvarsspelare
1 Per Karlsson, AIK
2 Andreas Johansson, Norrköping
3 Björn Paulsen, Hammarby
4 Godswill Ekpolo, Häcken
5 Robin Jansson, AIK

Kommentar: Det går inte att komma ifrån Per Karlssons betydelse för AIK och deras försvarsspel. I år, som alla andra år. Samma sak med Andreas Johansson. Mycket mittbackar när trebackslinje blir allt mer populärt, men Ekpolo var en frisk fläkt under hösten och ligans bästa ytterback.

Mittfältare
1 David Batanero, Sundsvall
2 Kristoffer Olsson, AIK
3 Fouad Bachirou, Malmö
4 Daleho Irandust, Häcken
5 Hosam Aiesh, Östersund

Kommentar: Här handlar det ju lite som vilken typ av mittfältare du uppskattar. Jag är mera Batanero, Olsson Aiesh och Irandust än exempelvis Juanjo, Adu och Faltsetas. Bachirou tycker jag fortfarande är ligans bästa ”defensiva” mittfältare, överlägsen med bollen i den sfären. Kategorin har försvårats något av ”wing backs”: sak de räknas som försvarsspelare eller mittfältare?

Forward
1 Paulinho, Häcken
2 Linus Hallenius, Sundsvall
3 Markus Rosenberg, Malmö
4 Henok Goitom, AIK
5 David Moberg Karlsson, Norrköping

Kommentar: Nr 1 och 2: lätt. Därefter lite tuffare. Väldigt ojämna säsonger på många forwards i år.

Tränare
1 Rikard Norling, AIK
2 Joel Cedergren, Sundsvall
3 Jens Gustafsson, Norrköping
4 Stefan Billborn, Hammarby
5 Andreas Alm, Häcken

Kommentar: Se inledningen på texten. Fram till idag har tex Häcken tagit fler poäng än någon annan sen serien vände. Billborn och Cedergren har jobbat med klart sämre förutsättningar än Norling och Rösler. Men mycket avgörs i sista omgången. Det är egentligen då som facit skrivs i denna kategori.

Nykomling
1 Ian Smith, Norrköping
2 William Eskelinen, Sundsvall
3 Neto Borges, Hammarby
4 Jack Lahne, BP
5 Rami Kaib, Elfsborg

Kommentar: Här har jag inte med Mumier Tankovic, som är nominerad. Jag utgick från hans ingångsvärde. Som före detta A-landslagsman och mångårigt utlandsproffs. Nykomling i allsvenskan, förvisso. Men ändå: Sett till hans relativt ojämna säsong så hade jag räknat med mer. Ian Smith sjukt underskattad, vilket Norrköpings spelare ofta är i de här sammanhangen (laget blir minst tvåa!).
Och här är de som nominerats:

Årets målvakt:
Oscar Linnér, AIK
Johan Wiland, Hammarby
Isak Pettersson, IFK Norrköping

Årets försvarare:
Per Karlsson, AIK
Björn Paulsen, Hammarby
Andreas Johansson, IFK Norrköping

Årets mittfältare:
Enoch Kofi Adu, AIK
Kristoffer Olsson, AIK
David Batanero, Gif Sundsvall

Årets anfallare:
Henok Goitom, AIK
Paulinho, BK Häcken
Linus Hallenius, Gif Sundsvall

Årets tränare:
Rikard Norling, AIK
Joel Cedergren, Gif Sundsvall
Jens Gustafsson, IFK Norrköping

Årets nykomling:
Jack Lahne, Brommapojkarna
Muamer Tankovic, Hammarby
William Eskelinen, Gif Sundsvall

Årets Mest Värdefulle Spelare:
Kristoffer Olsson, AIK
Paulinho, BK Häcken
Linus Hallenius, Gif Sundsvall