• Publicerat 8 november
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Arbetslöshet är idag en dyster sanning många lever i, för många tycker Gif Sundsvall som nu vill hjälpa till. Det har tagit fram en egen konstruerad modell för att försöka förhindra långtidsarbetslöshet.
– Vi vill göra mycket i samhället och vara en del i Sundsvalls stad, säger Sara Nilsson på GIF Sundsvalls marknadsavdelning till Sundsvalls Tidning.

Sport i allmänhet och fotboll i synnerhet är idag en enorm plattform för ungdomar och en som såg flera möjligheter för Sundsvall att kunna hjälpa till kring frågor som rör arbetslöshet var Sara Nilsson. Nilsson hade innan hon anslöt sig till Giffarnas marknadsavdelning varit hos arbetsförmedlingen i 15 år.

Kan vi hjälpa till vill vi det, säger Sara Nilsson.
– Jag brinner framför allt för människor i utanförskap, långtidsarbetslösa och ungdomar som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Så jag gick över till Therese Sjögren (chef på AF i Sundsvall) och kollade vad vi kunde göra tillsammans säger hon till Sundsvalls Tidning.

Samarbetet har resulterat i två olika delar.

Den ena delen är att Giffarna anställt två personer ur långtidsarbetslöshet genom extratjänster (som de får ekonomiskt stöd utbetalt för) och en person genom lönebidrag (för personer med nedsatt arbetsförmåga).

– Tanken är kanske inte att vara här resten av arbetslivet, men att man ska kunna klä sitt cv så man känner sig anställningsbar och får en referens, säger hon till Sundsvalls Tidning.

Del två är något som kommer bära frukt nästa år.

Ihop med sina sponsorer och Arbetsförmedlingen ska Sundsvall anordna en karriärdag för arbetslösa.

Ett upplägg som är beprövat sedan innan, med Malmö som etta. Gif Sundsvall blir den sjätte klubben efter Hammarby, Öster, IK Sirius, Jönköpings Södra och just nämna Malmö.

– De har haft väldigt bra resultat av det. Vi kommer ha som en mässa i Nordichallen där ungdomarna får gå runt bland våra partners och lämna cv och möta olika branscher. Sedan käkar man lunch ihop och spelar fotboll på eftermiddagen. Det är kanske ett lite lättsammare koncept för ungdomar som ska ut för första gången på marknaden säger hon till Sundsvalls Tidning.

Giffarna gör sin sista allsvenska match på söndag när man tar emot Dalkurd på hemmaplan.

PEDER VENSETH