Det är ett av allsvenskans största tränarnamn över hela 2000-talet det handlar om. Nyligen stod det klart att Nanne Bergstrand hoppar av Kalmar FF. 62-åringens karriär kan nu vara över. Experten Anders Andersson rankar Nannes namn högt.
– Han har haft en väldig betydelse för både Kalmar FF och Bajen. Odiskutabelt så. SM-guldet med Kalmar är det mest överraskande över hela 2000-talet, säger han till FotbollDirekt.se.

Nanne Bergstrand lämnar Kalmar FF.
Detta stod i går klart på en presskonferens och hur den forne mästartränaren ännu inte hämtat sig från den utbrändhet som drabbade honom tidigare i år.
”Grunden till att jag hamnat i det här läget är att man inte återhämtar sig. Vi hade förra hösten där det handlade om att rädda det allsvenska kontraktet. Det var väldigt jobbigt och tog mer på mig än jag var medveten om”, säger Bergstrand till Kvällsposten.

Utmattningsdepressionen har alltså inte släppt och gör nu så att ett av våra största tränarnamn den senaste 20-årsperioden anser sig tvingad att hoppa av Kalmar FF.

Detta trots att han jobbat deltid igen under hösten och på arbetsträningsvis haft en roll som scout för KFF så känner han alltså att det inte går längre. Kontraktet över nästa säsong har brutits.
”Jag är väldigt tacksam för allt stöd jag fått från supportrar till Kalmar FF och Hammarby och andra som hört av sig. Det finns mycket kärlek i den här världen”.

LÄS: INTE BARA NANNE – HÄR TVÅ ANDRA STORA ”DOWN THE LANE”

Den sympatiske tränaren som sedan allsvenska debuten 1999 gjort sig ett namn som ett av våra största och mest meriterade sedan dess, fram till i dag.
Bergstrand har ju genom åren inte minst nämnts som en förbundskaptenskandidat, tagit Helsingborg till Champions League, SM-guld med Kalmar FF 2008 och inte minst tagit Hammarby tillbaka till allsvenskan.
Ja, det är lätt att inse att allsvenskans i dag äldsta tränarnamn har lyckats med vad som är få förunnat.

Nu kan en stor svensk tränargärning vara över och det finns stor beundran kring Kalmars nestor.
Ett annat stort namn visar i dag stor beundran.
TV4-experten Anders Andersson med över 300 matcher för MFF och klubbar som Benfica och Blackburn, har gott om perspektiv.
– Han har gjort mycket för svensk fotboll. Ja, Nanne är ett stort namn. En riktig professortyp som i mina ögon haft avgörande betydelse för både Kalmar och Hammarby, säger Anders Andersson till FotbollDirekt.se.

– Man ska också komma i håg att han gjort starka resultat och gjort framgångar med inte de enklaste förutsättningar. Alltså guldet med Kalmar är det mest överraskande över hela 2000-talet och så måste man se vilken stor betydelse han haft för Bajen, även om han inte tog någon titel där så blev han ett lyft. För mig – och många med mig tror jag, så har han en avgörande betydelse för där Hammarby är i dag.

Men trots framgångarna så har han inte desto mindre gått igenom en hel del problem genom åren. Minns hur han till sist sparkades från Helsingborg eller så många gånger han vänt hotande situationer i Kalmar – för att då inte nämna hur det bitvis gungade i Hammarby som han till sist etablerade i allsvenskan igen (efter så många år i superettan).

– Hans metodiska sätt. Han har alltid trott på sig själv. Dessutom hans underfundighet och pragmatiska sätt. Ett professorliknande intryck. Och så har han aldrig varit rädd. Som i Hammarby svarade han alltid för sig, inte minst kring bengaler. När många andra är ängsliga kring sådana frågor så dömde han bara hårt ut det. Aldrig varit någons nickedocka.
– Sportsligt har han alltid vara bra på att anpassa sitt material efter verkligheten. Krass.

– Nej, det är en bra människa som har uppnått mycket. Men med detta sagt så behöver det inte vara slut. Om han bara blir frisk så tror jag att han har mycket kvar att ge. Titta bara på någon som Tom Prahl som i dag hjälper Janne Andersson i landslaget.

Hur kände du personligen när du fick höra att det var slut för Nanne med Kalmar?

– Logiskt. Tyvärr så. Jag känner själv människor som drabbats av utmattningsproblem och vet hur svårt det kan vara. Vilken tid det många gånger tar att bli frisk. Så på det viset var det tyvärr väntat att det skulle sluta så här.