• Publicerat 8 november
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Malmö FF tog emot fysiskt starka Sarpsborg i den fjärde omgången av Europa Leagues gruppspel. Matchen slutade 1-1 – en besvikelse med tanke på vad en seger hade betytt. Här är FD:s Lennart Sandahls fem tankar efter oavgjort mot det norska mittenlaget. 

Svårt för norsk ”kick and rush”

Geir Bakke, Sarpsborgs tränare, var tydlig redan dagen innan match. Norrmännen kommer inte hit för att spela något skönspel. Bakke lovade att den norska liganian skulle kasta ännu längre inkast och fortsätta jobba fram fasta situationer. Och på ett svårspelad underlag även hemma på Stadion så passade den typen av fotboll alldeles utmärkt. Matchen blev inte lika ryckig som borta i Sarpsborg, men gästerna spelade fysiskt och efter sina resurser. Var inte rädda för att smälla på (fem varningar) och tog mer än gärna tid på sig vid alla typer av fasta situationer och spelavbrott. Två raka 1-1-matcher är knappast vad MFF hade hoppats på – samtidigt lever drömmen om avancemang fortsatt efter Genks sena kvittering mot Besiktas.

Röslers överraskningar – både och

Marcus Antonsson fick chansen från start i Europa League för första gången sen den första omgången mot Genk. Och som han tog den. Malmös klart mest lysande stjärna i kväll. Den med bäst kontroll på bollen i offensiven och som var inblandad i de flesta målchanserna. Ett lyckat byte av Rösler. Samtidigt valde Rösler att peta Lewicki – som ju var så bra mot Besiktas – till förmån för Traustason centralt. Det kanske inte blev lika bra för islänningen gjorde en rätt anonym match och Lewickis smarta positionsspel hade kanske gjort skillnad i andrabollsspelet och balansen på mitten.

Anonym Rosenberg

Rosenberg är en mästare på att skarva och spela på små ytor. Men i dag var mottagningarna inte hans bästa vän och bolltappen för många. Inte heller inblandad i särskilt många målchanser. Men när det väl blev mål så var det självfallet ”Mackan” som nickade Larssons inlägg som senare landade vid Antonssons fötter för 1-1. En godkänd instats, inte mer, och trots allt viktigt med 1-1 i kampen om topp-2 i gruppen. Rosenberg har en chans att höja sig redan på söndag i den viktiga matchen mot Elfsborg – seger kan innebära Europa även nästa säsong.

Toppvärvning av Daniel Andersson

Antonsson har visat sig vara exakt det MFF behöver den här hösten. Sju mål i allsvenskan och tre i Europa League. En pigg Antonsson i dag som löper, sliter och är bra både i det felvända och rättvända spelet. En toppsajning av sportchefen Daniel Andersson som kan bli guld värld både i fortsättningen av EL-spelet och framförallt i nästa års allsvenska.

Men det var Sarpsborgs fans som fick fira

Såväl Fouad Bachirou som Uwe Rösler kallade det för en måstematch att vinna på onsdagens presskonferens. Så blev det som bekant inte. För Sarpsborgs del var det som en seger och fansen var kvar låååångt efter slutsignal och firade som att man vunnit matchen. Imponerande Europaspel av norrmännen som inte viker undan i någon duell och verkligen spelar efter sina resurser – och gör det bra. Att en norsk ligania skulle ha chans att gå vidare från gruppen efter fyra omgångar, vem trodde på det? Som tur är för MFF så har man fortsatt en bra chans att gå vidare – men det kommer behövas tre poäng antingen mot Besiktas borta eller Genk hemma. Det blir betydligt tuffare att lösa än om man vunnit någon av Sarpsborgsmatcherna…