• Publicerat 8 november
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

MALMÖ. I kväll måstematch för MFF i Europa League-gruppspelet hemma mot Sarpsborg. FD:s utsände Casper Nordqvist och Lennart Sandahl är på plats sedan i går i Malmö och svarar nedan på fem frågor inför drabbningen.

Fyra poäng på tre matcher. Det är Malmös facit i Europa League-gruppspelet så här långt. Det började illa med 0-2 borta mot Genk där MFF var chanslöst, men därefter en smått sensationell 2-0-viktoria hemma mot stjärnspäckade Besiktas med namn som Pepe, Domagoj Vida och Ricardo Quaresma i laget.

För två veckor sedan följdes det upp med ett darrigt 1-1-kryss borta mot Sarpsborg, där MFF släppte in kvitteringen i slutskedet och där de sedan var nära att förlora.

Nu drabbar MFF och Sarpsborg samman igen, denna gång på Stadion. En seger för himmelsblått skulle befästa andraplatsen och ge en god chans till avancemang från gruppen.

FD:s utsände Casper Nordqvist och Lennart Sandahl har varit på plats i Malmö sedan i går och svarar här på fem frågor inför kvällens rysare.

Om du var Uwe Rösler, hade du valt att starta med Eric Larsson eller Andreas Vindheim?

CN: Det känns givet att spela Vindheim i kväll, detta eftersom han var avstängd mot Blåvitt i söndags och att det väntar en måstematch hemma mot Elfsborg om tre dagar. Att då lira en fräsch Vindheim från start mot Sarpsborg, ja det är en självklarhet i min bok. Dessutom har norrmannen varit en av Malmös bästa spelare i Europa den här säsongen. Dubbla assist borta mot Midtjylland i playoffet, låg bakom bägge målen hemma mot Besiktas och nätade senast mot Sarpsborg. 23-åringen är glödhet!

LS: Vindheim. Svårt att säga något annat efter norrmannens succé mot Besikas och målet senast mot Sarpsborg. Man kan anta att han tänder till extra mycket över att spela mot sina landsmän också. I grund och botten är Eric Larsson en jämnbra spelare men Vindheim har sett till att göra sig svår att peta i de viktiga matcherna.

Vem bör ta platsen bredvid Markus Rosenberg i anfallet?

CN: Marcus Antonsson! Han är en målmaskin vilket han också visat sedan ankomsten till MFF i somras. Nätade i bägge playoffmötena med Midtjylland, men efter den jobbiga kvällen för hela laget borta i Belgien förpassades Antonsson till bänken mot såväl Besiktas som borta mot Sarpsborg – och det kan jag förstå. Inte för att Antonsson inte förtjänade platsen, men hemma mot ett så pass skickligt lag som Besiktas behövdes Arnor Traustason som ett säkert kort och där han var enormt viktig med sin löpkapacitet. I brunkarmatchen borta mot Sarpsborg kanske inte Antonsson heller hade kommit till sin rätt från start – men nu, hemma på Stadion där MFF förhoppningsvis ska ösa på framåt, då är Antonsson given i mina ögon! Han och Rosenberg har hittat ett väldigt fint samarbete och så finns sedan Carlos Strandberg att slänga in som en joker!

LS: Jag tycker att Marcus Antonsson förtjänar platsen. Sju mål och tre assist på 14 matcher i allsvenskan imponerar. Han passar bra bredvid en mer mötande spelare i Rosenberg. Samtidigt vann MFF mot Besiktas (2-0) med Arnor Traustason jämte Rosenberg och en viktig match väntar på söndag mot Elfsborg. Tre poäng där och MFF slutar minst fyra i serien, vilket kan ge en Europaplats nästa år om någon av topp fyra-klubbarna tar hem svenska cupen. Jag har förståelse om Rösler väljer Carlos Strandberg eller Traustason i kväll.

Dina intryck från gårdagens träningar och presskonferens?

CN: MFF hade bara öppen träning i en kvart och svårt att säga så mycket från den. Guillermo Molins var med och tränade, men finns inte med i kvällens matchtrupp. Tränaren Uwe Rösler poängterade på presskonferensen att tre poäng är det enda som räknas i dag, medan Sarpsborgs dito Geir Bakke nästan var överdrivet ödmjuk uppe på podiet. Det råder ingen tvekan om att det är MFF som bär favoritskapet i kväll och att slå ur underläge, ja det är något Sarpsborg trivs med!

LS: En del intressant fick vi med oss därifrån. Stadions gräsmatta inte är i toppskick då MFF valde att träna på sin hybridplan i stället. Något som ökar ett mer cyniskt spelande Sarpsborgs chanser? Annars var det mest snack om norrmännens fysiska spelstil. Rösler sa att han inte sett ett svenskt lag spela så sen han kom till Sverige. Här på Stadion hoppas MFF slippa långa avbrott på grund av inkast, frisparkar och hörnor. Sarpsborgs tränare Geir Bakke höll låda på presskonferensen när han kallade MFF för ”Nordens Barcelona” och lovade ännu längre inkast och hårdare dueller här än på norsk mark.

MFF hade oerhörda problem med Sarpsborgs fysiska fotboll senast. Vad behöver himmelsblått göra för att inte hamna i samma bekymmer i kväll?

CN: Full fart framåt! Gör som hemma mot Midjylland första timmen, för då var det noll rädsla från MFF vilket också resulterade sig med två mål innan de började darra. När MFF blir fega är de inget bra fotbollslag, men när de bröstar upp sig och bara kör, ja då är de ett klasslag! Viktigt för skåningarna att undvika Sarpsborgs fasta situationer och LÄSKIGA långa inkast, för där är gästerna vassa!

LS: Bara att slippa spela på det hårda och glatta konstgräset i Norge är en fördel ikväll. Det var uppenbart att MFF hade oerhörda problem att behärska underlaget. Många tekniska misstag och ständig tidsnöd då spelarna tog tid på sig att kontrollera bollen. Sen tror jag att Rösler ska beordra hög press på Sarpsborgs målvakt och backlinje. Låt dem inte ens sikta in sina långbollar bakom MFF:s backlinje. Mycket handlar om att kontrollera bollinnehavet och således dominera matchbilden på ett annat sätt än sist. Då tror jag att MFF kommer ro hem det.

En säker seger för MFF, eller kommer norrmännen ställa till det igen?

CN: Det ska vara tre poäng i kväll, så enkelt är det – annars har MFF inte något att göra i en sextondelsfinal i februari! Matchen i Norge var väldigt märklig. Det var otroligt fysiskt och sönderryckt. Om MFF inte luras in i samma fälla igen ska det mycket till för att norrmännen, utan sin konstgräsplan, ska kunna orka stå emot de regerande svenska mästarna! Det är trots allt norska tabellnian som MFF möter…

LS: Nej, men i grund och botten skulle nog inte en enda spelare i Sarpsborg platsa i Malmös elva. Om MFF sätter sitt presspel och inte låter matchen bli sönderryckt (som sist) av alla fasta situationer tror jag att norrmännen får en svettig dag på jobbet. 3-0 till MFF?

FD I MALMÖ – LÄS MER: 

Rösler pikar Sarpsborgs spelstil: ”Inget lag i Sverige spelar så”

FD:s krönikör om petad Antonsson – ”Ska alltid spela”

Varnar MFF – ”Hade inte sovit gott som MFF-spelare”

Antonsson besviken över Europabänkning

FD-TV: Norsk tv-profil i intervju från Stadion: ”Otrolig historia”