Foto: Bildbyrån

Paulinho är Häckens bästa målskytt någonsin, och kan bli äldsta skytteligaledaren i allsvenskan med över 20 mål inför den avslutande omgången. Och även en topplacering i rankingen till europeiska Guldskon – åtminstone i nuläget så har vi Häckens brasilianare på topp 3 av Europas målskyttar:
– Väldigt roligt. Jag är glad att jag är med där uppe, en kul grej att jag just nu är framför toppspelarna i Europa. säger Paulinho till FotbollDirekt.se.

Paulinho gör sitt livs säsong. Häckens brasilianska stjärna har vid 32 års ålder fått allt att stämma – helt skadefri har han burit fram sitt lag till att slåss om topplaceringar, genom en helt formidabel sommar och höst med bara två förluster på 15 matcher.

Totalt 29 poäng av Paulinho (20+9), ledning i allsvenskans skytteliga, Häckens bästa målskytt någonsin, chans att bli allsvenskans äldsta skyttekung någonsin.

På söndag sista matchen, och chans att ta hem skytteligatiteln. Paulinho på 20 mål, närmaste konkurrenten Linus Hallenius på 18. Ingen av skytteligakombattanterna lyckades näta i senaste omgången (förlust 0-1 mot Hammarby för Häcken och 0-0 mellan AIK och Sundsvall).

– Jag hoppas att jag vinner den. Men det är inte det allra viktigaste vem som vinner den, det viktigaste är att laget vinner matcherna. Men det är klart det vore kul att vinna den, självklart är det en målsättning för mig, säger Paulinho till FotbollDirekt.se.

20 mål räcker långt också i ett europeiskt perspektiv – på European Golden Shoe-listan så är Paulinho just nu trea.
Då har förstås de allra flesta (däribland alla de största) ligorna höst-vår-säsong och man har spelat betydligt färre matcher än vad man gjort i allsvenskan. Paulinho ligger strax bakom två spelare från estländska ligan men går om vid mål mot Norrköping på söndag.

Poängsystemet bygger på ligakoefficienten där det finns tre liganivåer. I de högst rankade ligorna ger ett mål 2 poäng, i mittenligorna (där allsvenskan ingår) 1,5 poäng och i de lägst rankade får man 1 poäng för ett mål. Paulinho har samma poäng som ettan och tvåan men lägre målsnitt per spelad match.

Topp 25 just nu är en salig blandning av spelare från högt och lågt rankade ligor. Inte minst den estniska (där det tycks göras fasligt mycket mål), men också allsvenskan (Linus Hallenius, Romain Gall, Nikola Djurdjic, Henok Goitom och Markus Rosenberg är också på topp 25. På listan finns världsnamn som Kylian Mbappé och Neymar, spelare som lär hamna i toppskiktet när allt summeras i vår.

– Ja jag fick det här berättat för mig nyligen, att jag är med på topplistan. Jag är glad att jag är med där uppe, en kul grej att jag just nu är framför toppspelarna i Europa. Även om de har många, många matcher kvar och även om jag förstår att jag nog inte hamnar högst till sist så är det kul. Och viktigt, alla kan se den där listan och se att jag har gjort många mål.

Senast mot Hammarby så blev det inte så mycket skapat framåt, när motståndarna låg tätt på honom när Häcken hade bollen. Något han emellertid börjat vänja sig vid numera.

– Motståndarna har alltid en, två, tre spelare på mig. Det är normalt antar jag, när jag leder skytteligan. Jag drar på mig spelare, det kan öppna upp för andra. Och jag har lyckats ändå, att göra mål och spela fram andra.

– Jag känner mig i bra form, jag vill visa alla att jag kan löpa linan ut och avsluta säsongen på ett bra sätt. För efter den här säsongen vet jag inte vad som händer. Det kan vara sista matchen, det vet man aldrig.

Hur ser du på framtiden, med tanke på den säsongen du haft. Vad vet du om intresse från andra klubbar? 

– Jag tänker bara på sista matchen och att avsluta säsongen på bästa sätt. När du är skytteligaledare och gör en bra säsong, såklart kommer du få bud. Vi får se vad som händer efter säsongen. Jag gör mitt bästa på planen, min gör sitt bästa utanför planen.

Samtidigt har Paulinho ett år kvar på kontraktet med Häcken, något han uppskattar:

– Det är viktigt, då kan jag ta semester och ta det lugnt… förra året var det inte så, det var lite stressande. Jag stod utan kontrakt när jag skulle gå på semester. Jag och min familj visste inte vad som väntade och vi kunde inte ta det lugnt på semestern. Nu när kontraktet är över nästa åt kan jag ta ledigt i lugn och ro, koppla bort fotbollen helt.

Först alltså avslutning mot Norrköping hemma på söndag. Häcken kan spela guldet till AIK, men det är ingenting som finns i Paulinhos tankar överhuvudtaget. Han ser säsongen som långt i från död för Häcken även om chansen på direktplats till Europa försvann i söndags. Det är klubbens eget öde han sätter främst:

– Om vi tar fjärde plats så vore det väldigt bra. Det motiverar oss. Om Malmö förlorar och vi vinner så har vi fjärdeplatsen. Och det kan räcka till Europa ändå genom svenska cupen, senaste året slutade vi ju fyra och fick ändå spela Europa League. Jag kan lova att vi är motiverade och revanschsugna.

– Det kommer bli en bra match, en rolig match. Norrköping har ett bra lag, de spelar bra fotboll. Och det gör vi i Häcken också, inte minst på hemmaplan. Så det kommer bli en rolig match.

Topp 25, europeiska guldsko-rankningen:

1. Liliu, Kalju Nömme (Estland), 29 matcher, 30 mål, 1,03 i målsnitt, 30 poäng (1 poäng/mål)

2. Zakaria Beglarishvili, Flora Tallinn (Estland), 35 matcher, 30 mål, 0,86 i målsnitt, 30 poäng (1)

3. Paulinho, BK Häcken (Sverige), 26 matcher, 20 mål, 0,77 i målsnitt, 30 poäng (1,5)

4. Patrick Hoban, Dundalk (Irland) 35 matcher, 29 mål, 0,83 i målsnitt, 29 poäng (1)

5. Roman Debelko, Levadia Tallinn (Estland), 35 matcher, 27 mål, 0,77 i målsnitt, 29 poäng (1)

6. Linus Hallenius, Gif Sundsvall (Sverige), 28 matcher, 18 mål, 0,64 i målsnitt, 27 poäng (1,5)

7. Pavel Savitskiy, Dinamo Brest (Vitryssland), 26 matcher, 15 mål, 0,58 i målsnitt, poäng (1)

8. Kylian Mbappé, PSG (Frankrike), 8 matcher, 11 mål, 1,38 i målsnitt 22 poäng (2)

9. Klauss, HJK Helsingfors (Finland), 33 matcher, 21 mål, 0,64 i målsnitt, 21 poäng (1)

10. Emiliano Sala, Nantes (Frankrike), 11 matcher, 10 mål, 0,91 i målsnitt, 20 poäng (2)

11. Tristan Koskor, JK Tammeka (Estland), 35 matcher, 20 mål, 0,57 i målsnitt, 20 poäng (1)

12. Romain Gall, Malmö FF (Sverige), 24 matcher, 13 mål, 0,54 i målsnitt, 19,5 poäng (1,5)

13. Neymar, PSG (Frankrike), 10 matcher, 9 mål, 0,90 i målsnitt, 18 poäng (2)

14. Nikolay Komlichenko, Mladá Boleslav (Tjeckien), 14 matcher, 12 mål, 0,82 i målsnitt, 18 poäng (1,5)

15. Liviu Antal, Zalgiris (Litauen), 22 matcher, 18 mål, 0,82 i målsnitt, 18 poäng (1)

16. Krzysztof Piatek, Genoa (Italien), 11 matcher, 9 mål, 0,86 i målsnitt, 18 poäng (2)

17. Luis Suarez, Barcelona (Spanien), 11 matcher, 9 mål, 0,86 i målsnitt, 18 poäng (2)

18. Markus Rosenberg, Malmö FF (Sverige), 26 matcher, 12 mål, 0,46 i målsnitt, 18 poäng (1,5)

19. Nikola Djurdjic, Hammarby (Sverige), 26 matcher, 12 mål, 0,46 i målsnitt, 18 poäng (1,5)

20. Henok Goitom, AIK (Sverige), 29 matcher, 12 mål, 0,41 i målsnitt, 18 poäng (1,5)

21. Patrick Pedersen, Valur (Island), 21 matcher, 17 mål, 0,81 i målsnitt, 17 poäng (1)

22. Dmitri Barkov, Trans Narva (Estland), 28 matcher, 17 mål, 0,61 i målsnitt, 17 poäng (1)

23. Mbaye Diagne, Kasimpasa (Turkiet), 11 matcher, 11 mål, 1,00 i målsnitt, 16,5 poäng (1,5)

24. Júnior Moraes, Shakthar Donetsk (Ukraina), 13 matcher, 11 mål, 0,85 i målsnitt, 16,5 poäng (1,5)

25. Evgeni Shikavka, FK Slutsk (Vitryssland), 27 matcher, 11 mål, 0,41 i målsnitt, 16,5 poäng (1,5)