Större hyllningar av stora namn som slutar brukar saknas. Bajen och Kennedy blev å andra sidan en enorm apparat inför 30 000 åskådare. Snart kan en allsvensk mastodonthyllning vara på gång –  MFF med Markus Rosenberg.
– En fantastisk hyllning till Kennedy, en fantastisk kulturbärare. Ja, man kan säga att vi har en rätt tydlig bild av hur det ska se ut den dagen Markus Rosenberg spelar sin sista match, säger Malmös Patrik Jandelin till FotbollDirekt.se.

– Jag vet att vi kommer att göra någonting som är värdigt honom. Vi har resurserna och traditionerna och jag kan lova att inte någon kommer att bli besviken den dagen Markus hyllas i sin sista match, säger MFF-supports Thelma Ernst till FD.

I november förra året så gjorde Malmö FF en satsning som gav ett stort genomslag. Då byggde man upp en hyllning som tog ett extra grepp om klubbens 20:e SM-guld. Skåningarna radade upp legendariska namn – hade representanter på plats för var och en av titlarna sedan 1944!
Zlatan Ibrahimovic vandrade sedan fram till Markus Rosenberg med Lennart Johanssons pokal.
Osvenskt och stort.
Ärevördnad på ett så väl pampigt som massvis av känslor – sentimentalt som inte är så vanligt i svensk idrott, som exempelvis närmast vardag i USA.

LÄS: KENNEDY ÄR SKILLNADEN MELLAN BAJEN – OCH AIK OCH DIF-FANSEN

I år så slår ju förstås Hammarby allt i känslospektra och då spelar det ingen roll att man i slutänden kickats ut från guldstriden.
Hyllningarna av Kennedy har ju gått riket runt.
Det började med frisparksmålet i slutskedet mot IFK Göteborg, med eufori och en fångad öl i farten från läktarplats.

På det, bara några dagar sedan, visade Bajen upp en rolig kortdokumentärfilm som byggde på de speciella händelserna mot Blåvitt. Veckan inför avslutet en mer allvarsam, längre film om Kennedys Bajenkarriär.

Mot Häcken senast så kom den slutgiltiga tonartshöjningen.
Dagen började med en marsch till Bajenstjärnans ära, iscensatt av tusentals fans för att efter matchen följas av en nedsläckt Tele2 Arena inför 30 000 åskådare och vibration av fina scener. Kennedy med tårar rinnandes efter tacktal och ovationer.

LÄS: HÄR FRAMSTÅR MALMÖ FF OCH AIK – SOM INGENTING !

Ja, en hyllning av mått som svensk fotboll knappast sett tidigare.
En av få klubbar som har traditionen, möjligheter, tillfälle och resurser till något liknande är ju solklart Malmö FF med Markus Rosenberg.
Och det är ett MFF med ideér kring ett namn som på alla vis blivit en allsvensk superstar – och ett av de största hemvändarnamnen någonsin.
– Det är så klart en otroligt fin kväll Hammarby gav Kennedy och vilket tifo av fansen. Det visar vilken kultur och tillgång som finns i svensk fotboll. Man ska inte heller glömma IFK Göteborgs fina hyllning av Tobias Hysén, säger MFF:s evenemangsansvarige Patrik Jandelin till FotbollDirekt.se.

Ni är en av få svenska klubbar som skulle kunna skapa och bygga något liknande Kennedy med tanke på MFF:s varumärke och ett namn som Markus Rosenberg. Hur påverkas man sådana här gånger?
– Inspiration? Ja, men det är inget snack om att Hammarby gör det bra men det finns flera olika sätt att gå när det väl blir dags men man kan säga att vi har en rätt tydlig bild av hur Markus Rosenberg ska uppmärksammas den dagen han gör sin sista match för Malmö. Men vi är ju inte där ännu och vi hoppas ju på 2019 också.

– Men han är en stor ikon så det är klart att uppmärksamheten kommer att bli stor.

Anser du att vi i svensk idrott generellt inte gör det tillräckligt stort och inte tillräckligt mycket show av när någon ska hyllas som exempelvis avtackningsmatcher?
– Ja, kanske. Sedan handlar det om traditioner som man måste skapa och just traditioner kring hyllningsmatcher finns ju inte i svensk fotboll.

Er manifestation i fjol kring det 20:e SM-guldet fick stor uppmärksamhet. Berätta om arbetet som ledde fram till det?
– Det var ju en lång process. Hur skulle vi visualisera det? Få fram det här med två stjärnor… Hur vi lyckades få representanter för alla 20 guldåren på plats. Sedan förstås en otrolig bonus med Zlatan som överlämnade bucklan till Markus. Arbetet med Markus pågår på ett liknande vis i att det handlar om en längre process.

Thelma Ernst är ordförande för MFF Support och visar liksom Patrik Jandelin hur gränser suddas ut som exempelvis sådana här gånger. Här om sina funderingar kring det vi just sett i Stockholm och vad som på sikt kan byggas upp kring ett namn som tidigare i höst öppnade för att fortsätta, trots att den 36-årige Malmöstjärnan länge sagt att det här året blir slutet för honom.

– Det var fina hyllningar av Kennedy. Det är klart det var. Sedan är det för mig inte storleken på hyllningarna som avgör om det blir bra, eller inte. Men jag vet att vi kommer att göra det bra med Markus. Det vet man om man ser hur vi firade 20 SM-guld förra säsongen, menar Ernst för FotbollDirekt.se.
– Jag har fullt förtroende för Malmö och Patrik Jandelins arbete med hur Markus ska hyllas när han tagit sitt beslut. Även om jag såklart håller Markus högre på alla vis så förstår jag fullt ut kärleken till egna klubbikonen, oavsett lag. Jag har egentligen ingen aning om hur hyllningen till Mackan kommer att se ut mer än att det kommer att bli otroligt speciellt.

– Jag vet att vi kommer att göra någonting som är värdigt honom. Vi har resurserna, möjligheterna och viljan och jag kan lova att inte någon kommer att bli besviken den dagen Markus hyllas i sin sista match.