• Publicerat 7 november
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Kristoffer Olsson blev under onsdagen på nytt uttagen i a-landslaget, detta för andra gången. FD:s Casper Nordqvist listar nedan sina topp 5-namn från allsvenskan som kan bli nästa man att kallas in av förbundskapten Janne Andersson. 

Det var för en månad sedan som Kristoffer Olsson blev uttagen i a-landslaget. Det blev ingen speltid i det tuffa Nations League-mötet borta mot Ryssland, men han startade i träningsmatchen mot Slovakien några dagar senare – och låg då bakom Sveriges mål i 1-1-fighten. Nu under onsdagen blev han på nytt uttagen i Janne Anderssons trupp.

Några andra allsvenska namn, bortsett från AIK:s Sebastian Larsson, kom inte med – men vilka borde vara aktuella? FD:s Casper Nordqvist listar de fem namn från allsvenskan som han anser borde vara närmast en plats!

1. Alexander Milosevic, AIK.

– Spelade från start i EM-kvalet hemma mot Monenegro redan i juni 2015, detta kort före U21-EM  som ”Milo” var en bärande spelare i. Var några månader senare med i den trupp som fixade EM-platsen efter playoffsegern mot Danmark, men på grund av skadebekymmer och hård konkurrens kom han sedermera inte med i EM-truppen. Sedan Janne Andersson tog över efter Erik Hamrén efter EM-slutspelet har Milosevic namn inte varit högst i rang i förbundskaptenens ögon, men sedan återkomsten till AIK i vintras har mittbacken visat sig vara en av seriens bästa försvarare. Har en pondus och en självklarhet i sitt spel som få andra backar i allsvenskan har. Grym fysik, bra med bollen och en enorm vinnarskalle. Bör vara intressant för många utländska klubbar i vinter – och så även för landslaget.

2. Oscar Lewicki, Malmö.

– Spelade från start i EM-premiären mot Irland 2016 och även med i elvan i playoffmötena med Danmark hösten 2015. Försvann sedermera från Janne Anderssons landslag, men är i mina ögon en av landets bästa mittfältare när det kommer till att försvara. Lewicki visade det gång på gång mot meriterat motstånd i U21-EM 2015 och så även i 2-0-segern mot Besiktas i oktober, då han var bäst på plan. Lewicki var mer eller mindre felfri där på Stadion, en fantastisk insats och han bör åter knacka på dörren till Blågult!

3. David Moberg Karlsson, Norrköping.

– Har en speed med och utan boll som är oerhört intressant. En spetsspelare som i år varit kanske Norrköpings bästa spelare. Redan testat på utlandet och lär vara högaktuell i vinter igen för det. Janne Andersson har som bekant en förkärlek till Norrköpingsspelare och efter tio mål från sin kantposition i år borde förbundskaptenen snegla åt DMK:s håll!

4. Alexander Fransson, Norrköping.

– Det är lätt att glömma bort att Alexander Fransson startade i Janne Anderssons första landskamp, detta hemma mot Holland i EM-kvalpremiären 2016. Den uteblivna speltiden i Basel gjorde att den unga mittfältaren försvann från Blågult, men sedan i somras – då 24-åringen återvände till Norrköping – har han återigen visat sin klass. En av allsvenskans bästa mittfältare och med tanke på att Fransson redan var med för två år sedan bör han nu vara högaktuell igen för landslaget!

5. Daniel Sundgren, AIK.

– Hade den här listan gjorts efter vårsäsongen hade Jiloan Hamad varit given, men Bajenkaptenen har dessvärre inte varit lika bra efter VM-uppehållet. En som verkligen växlat upp från juli och framåt är däremot Daniel Sundgren, som varit rena ångloket på AIK:s högerkant. Grymt stabil bakåt och raderat ut namn efter namn i år – och även vass framåt. Jag vet att många gnagare längre skrikit på att Sundgren ska in i landslaget, och närmare den blågula tröjan än nu har 27-åringen nog aldrig varit!