• Publicerat 7 november
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

På söndag allsvenskt gulddrama. AIK och Norrköping. I en biroll finns Häcken som varit med förr och hjälpt AIK. För 20 år sedan slog man Helsingborg när AIK firade 1998. Ska historien upprepa sig? Ny AIK-hjälp och vinst mot Peking?

Fotbollsallsvenskan 1998 spelades mellan den fjärde april och den åttonde november 1998 och vanns av AIK efter ett par minnesvärda händelser i den sista omgången. Helsingborgs IF ledde serien med en poäng inför den sista omgången. De skulle möta BK Häcken som redan var nedflyttningsklara för Division 1 och inte hade något att spela för. AIK skulle möta Örgryte IS.

Det var därför helt upplagt för ett skånskt guld. Men ibland går det inte som det var tänkt. Häcken vann på något osannolikt sätt matchen med 2-1 samtidigt som AIK kunde vinna med 1-0. AIK lyckades därmed bärga sitt andra guld efter andra världskriget.

Denna gången är det återigen Häcken som kan spela en avgörande roll i söndagens drama. År 2018 är man inte nedflyttningsklara utan ligger på en respektabel femte plats. Förra omgången lyckades Häcken kamma noll i mötet med Hammarby vilket gjorde att man inte längre kunde nå Europaplatserna.

Man har därför inget att spela för rent tabellmässigt, men faktum är att man är obesegrat den här säsongen på hemmaplan vilket man naturligtvis vill förbli även efter Norrköpings matchen. Lag som tidigare lyckats med den bedriften är AIK gånger två, Elfsborg och Helsingborg.

Man firar dessutom av trotjänaren Emil Wahlström som gör sin sista match för klubben, så det finns många incitament för Häckens del att bjuda Norrköping på ett rejält motstånd.

Sedan tidigare tränar Andreas Alm laget och han har som alla vet en diger AIK bakgrund. Man kan tänka sig att han firar lite extra om hans Häcken kan sätta käppar i hjulet för Peking.

Matchen spelas på Söndag kl 15.

PEDER VENSETH