Foto: Bildbyrån

Elfsborg väljer att redovisa antalet sålda biljetter inte antalet åskådare på plats. Något som Boråsklubben fått kritik för. Men snart får det en lösning. Sef kommer i framtiden redovisa två publikligor – en för antalet sålda biljetter och en för antalet åskådare på plats:
– Det har sina poänger, för då kan man se den ekonomiska delen av det men även hur många som faktiskt var på plats, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till FotbollDirekt.se. 

Elfsborg tog emot Brommapojkarna i går, 2-1-seger för BP som håller liv i den allsvenska drömmen medan Elfsborg redan har kontraktet säkrat sedan tidigare.

Och det var ingen storpublik på Borås Arena i en match som inte gällde jättemycket för hemmalaget. Det såg glest ut på läktarna och det fanns de som reagerade när publiksiffran annonserades. En av dessa C Mores kommentator Patrik Westberg, som i sändning uttryckte tvivel kring siffran:

– 4 702, då måste väl de stå på kö utanför pressrummet de flesta av dem. För inte är det 4 702 här inne nu. Det ställer jag mig lätt tveksam till, utbrast Westberg när publiksiffran kom upp.

Elfsborg redovisar antalet sålda biljetter och inte hur många som faktiskt var på plats. Den siffran (antalet sålda) blir sedan den som bidrar till och leder fram till publiksnittet som redovisas i allsvenska publikligans tabell. Något som Boråsklubben fått kritik för tidigare, då de andra klubbarna redovisar antal åskådare på arenan.

Sef:s generalsekreterare Mats Enquist säger att man från Sef-håll inte kan stoppa klubbarna att välja hur man vill redovisa publiksiffror.

– Det finns inget tvingande för klubbarna att göra på varken det ena eller det andra sättet. Det finns heller inga bonusar som påverkar klubbarna att välja det ena eller det andra sättet. Så varje klubb får göra som precis som de vill, säger Enquist till FotbollDirekt.se.

– Nu vet jag inte hur det ligger till kring just Elfsborg. Men jag vet att vissa klubbar har arenaavtal som bygger på att man redovisar antal sålda, det är helt enkelt tvingande från arenaägarens sida och klubben har inget val.

– Jag får ge Elfsborg lite rätt här också, det finns hela ligor som bara redovisar sålda biljetter. SHL, till exempel, där redovisas antalet sålda genomgående hos alla klubbar. Vad som är rätt och fel, det beror på vilket perspektiv man väljer att se det från.

Snart så kommer emellertid det här bli en ickefråga – Sef kommer ta över ansvaret för allsvensk statistik från förbundet, och då kommer två parallella ”publikligor” presenteras.

– Det vi går mot i dag, är att vi går mot ett läge där vi kommer redovisa båda siffrorna, dels antalet sålda men också den faktiska publiksiffran. Och det har sina poänger, för då kan man se den ekonomiska delen av det men även hur många som faktiskt var på plats.

När kan det här vara på plats?

– Inom en relativt snar framtid, om inte redan säsongen 2019 så definitivt 2020. Det hänger ihop med att vi lägger fram vårt stora statistikpaket.

– Det här har diskuterats på klubbchefsmöten i Sef tidigare, och det är ingen stridsfråga internt. Klubbarna är helt med på det att vi gör så här, det ingen helig ko för någon av klubbarna. Den här lösningen att redovisa båda siffrorna kommer förhoppningsvis ta död på frågan.

Matchstatistik kommer snart att drivas helt av Sef. Och förbundet – vars hemsida fått en del kritik för sin brist på matig allsvensk statistik – kommer att följa efter.

– Vi tar över mer och mer av all statistik runt matcherna. Förbundet kommer ha kvar sin databas, men de kommer plocka sin statistik från oss. Vi sätter ihop ett statistikpaket.
Man ska kunna plöja allt från statistik från rörlig bild. Man ska till exempel kunna kolla upp Henok Goitoms samtliga varningar under säsongen och samtidigt kunna se rörlig bild på de situationer som ledde till varningarna. Det här är redan på gång men vi är inte klara än. Det blir förhoppningsvis väldigt bra.