Foto: Bildbyrån

Tuff säsong sportsligt och fortsatt tufft ekonomiskt för IFK Göteborg. Klubbdirektören Max Markusson gästar Blåvittpodden och kommenterar där ekonomin – och lämnar öppet för en fortsättning för tf sportchef Jonas Olsson:
– Jag tror vi kommer röra oss mot åt ett håll där vi fokuserar mer på utveckling och utbildning. I det läget är det inte säkert vi kommer köpa och sälja spelare i samma utsträckning, säger Blåvitts klubbdirektör Max Markusson i Blåvittpodden

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson är en av gästerna i senaste avsnittet av Blåvittpodden. Han får frågor om Blåvitts ekonomiska situation – det kan vara så att klubben kan gå mot ännu ett minusår. FotbollDirekt skrev i förra veckan om att ett utnyttjande av köpoptionen på Giorgi Kharaishvili kan göra att Blåvitt går back även 2018. Blåvitt gick back över tolv miljoner 2017.

Än så länge är det oklart om det landar på rött eller svart när Blåvit gör bokslut för 2018, men Max Markusson dämpar förväntningarna:

– Jag tror man kan förvänta sig att det är fortsatt väldigt tufft, väldigt ansträngt. Vi gör vad vi kan just nu för att hamna där vi sa man skulle hamna i början på året. Styrelsen har satt upp som målsättning att gå plus/minus noll 2018. Sedan är det ingen hemlighet att vi tappat publik ganska drastiskt. Det gäller för övrigt inte bara oss utan det ser man över allsvenskan generellt. Men varenda person som inte dyker upp på Gamla Ullevi när vi spelar match, det slår mot sista raden direkt. Det är för tidigt att säga någonting, men vi gör vad vi kan för att sträva mot det här nollresultatet, säger Markusson i podcasten.

På frågan om han nu på rak arm kan säga om Blåvitt går plus eller minus 2018, så svarar han:

– Nej, det går faktiskt inte. En match som i dag (läs i går) får vi se hur det ser ut rent ekonomiskt. Nu hade vi drygt 13 000, det känns som i paritet med vad vi förväntat oss. Men ändå, det är också flera partnersamarbeten vi inte kommit hela vägen i hamn med heller, så det är alldeles för tidigt att säga något nu.

Han kommenterar även situationen kring de sportsligt ansvariga i klubben. Jonas Olsson har kommit in som ersättare för sparkade Mats Gren. I nuläget är Olsson tf sportchef säsongen ut, men kan det bli längre än så? Max Markusson lämnar i alla fall en öppning för det:

– Det är också väldigt intressant. Någonstans har jag fått till mig att man ska byta sportchef som att det vore någon slags självklarhet. Jag tror det är mycket viktigare att titta på, återigen, vad är det för slags kompetens vi behöver framöver?

Blåvittpodden: Du antyder att Jonas Olsson kan bli kvar?

– Jag antyder ingenting. Jonas gör ett bra jobb just nu och har den stabiliteten som vi behöver. Men min poäng är att om man tittar på den typen av karaktär som vi haft som sportchef så är det i mångt och mycket en transfererande sportchef, det vill säga ett stort fokus på att köpa och sälja spelare och bygga trupp.

– Jag tror vi kommer röra oss mot åt ett håll där vi fokuserar mer på utveckling och utbildning. I det läget är det inte säkert vi kommer köpa och sälja spelare i samma utsträckning.

Blåvitt har satsat på sin akademi och på Markusson låter det som att man i fortsättningen kan komma att försöka fostra egna spelare och slussa upp i a-laget i större utsträckning än tidigare. Något som ju också går hand i hand med den ekonomiska situationen. Att köpa in spelare utifrån är förstås dyrare. Olssons roll innan han kom in som tf sportchef? Han var akademichef i Blåvitt.

– … om vi till exempel har som mål att vi ska bli bäst i Sverige på att utveckla spelare, så behöver vi ha en kompetens som kan äga den strategin i den rollen. Med det sagt, jag tror att man gör dumt i att hasta sig fram i den rekryteringen och bara ersätta för ersättandets skull. Det ligger i linje med allt annat som vi håller på med nu, att slå fast målen först och sedan titta på vilka kompetenser vi har, vilka vi behöver tillföra. Sedan om det blir en sportchef så som man är van att se en sportchef i IFK Göteborg eller inte, det återstår att se, säger Max Markusson.