Foto: Bildbyrån

Djurgården hade ett mardrömsår 2009 och var på vippen att åka ner i superettan, men klarade sig med nöd och näppe. Philip Hellquist var med då och nu, nio år senare, är han i ett liknande läge med Brommapojkarna. Anfallaren vill dock inte minnas någon skräck från 2009.
– Jag minns bara att det var jävligt kul att vi klarade oss kvar. Ångesten kommer jag inte ihåg, säger Hellquist till FotbollDirekt.se. 

Philip Hellquist debuterade i Djurgården 2008, då nyss fyllda 17 år. Säsongen innan hade Stockholmslaget slutat trea i tabellen, men samma år som Hellquist debuterade började Blåränderna att tappa slagkraft. En tolfteplats 2008 följdes upp av ett katastrofalt 2009 där Djurgården höll på att åka ur allsvenskan med dunder och brak, men tre raka segrar de tre sista matcherna räddade laget till en kvalplats.

Väl där blev det mardröm direkt med 0-2 i baken borta mot Assyriska, men efter en rysare i returen på Stadion – där Mattias Jonson nickade in 3-0 i förlängningens slutminuter – klarade sig Djurgården kvar.

Philip Hellquist var ung då. Nu är anfallaren i ett liknande läge, men har så här nio år senare samlat på sig bra mycket mer erfarenhet. 27-åringens Brommapojkarna är nästjumbo med två omgångar kvar av allsvenskan. Upp till Dalkurd på kvalplats är det en poäng, men då BP har klart sämre målskillnad behöver de ta två pinnar fler än Dalkurd i de två sista matcherna. Hur Philip Hellquist ser tillbaka på det där skräckåret med Djurgården 2009?

– Jag minns bara att det var jävligt kul att vi klarade oss kvar. Ångesten kommer jag inte ihåg. Nej, bara att vi klarade oss kvar och att vi firade kontraktet, säger Hellquist till FotbollDirekt.se.

Med tanke på att du varit i den här situationen som BP är i nu med Djurgården tidigare, är det en trygghet för dig att veta att det går trots tuffa odds?

– Ja men lite så är det väl med allting. Skönt att man varit med om något sådant tidigare så att man har viss erfarenhet av detta. Så ja, på så sätt är det ju lite skönt ändå.

Mot Norrköping i onsdags skapade Brommapojkarna flera hundraprocentiga chanser, men bollen ville inte in och ”Peking” vann på Grimsta med 1-0.

– Fan alltså… Jag tycker att vi gjorde en bra defensiv insats och vi skapade också chanser. Så ja, offensiven var bra bara att vi inte lyckades göra mål. Vi gjorde en bra match mot ett av allsvenskans bästa lag så det är ju positivt i alla fall, säger Hellquist.

I kväll väntar Elfsborg på bortaplan innan BP på söndag tar emot tabelljumbon Trelleborg på Grimsta. Just TFF-matchen är nyckeln för Brommapojkarna, men Hellquist vägrar tänka på den fighten nu.

– Ärligt talar tänker jag inte på Trelleborg något alls, jag fokuserar bara på Elfsborg. Det är en måstematch för oss som vi måste ta poäng i. Det är där allt vårt fokus ligger!