Allsvenskan, alltså.

Hur kan man inte beundra den här underbara lilla skitligan?

Den har sannerligen det mesta som du kan begära, som i denna näst sista omgång:

* Galna avslutningen  i Norrköping

* Avtackningarna i Göteborg, Norrköping och på Tele2.

* 50.000 på Friends.

* 81.000 på fotboll på två olika arenor i samma stad.

Och nu går vi in en avslutande omgång med helt avgörande gulddramatik om ett guld som vi trodde var klart för längesen och som kändes som fixat sju-åtta gånger mot Sundsvall.

För oss neutrala och objektiva bedömare är det bara att luta sig tillbaka och njuta av dramatiken,

Stockholmskillen William Eskelinen förstörde festen för AIK den här gången. Han var formidabel när AIK bombarderade Giffarna, med god hjälp av ribban, stolpen, ryggen och till viss del ganska halvdassiga avslut från hemmaspelare.

Guldfrossa?

Jodå, den går inte att vifta bort längre.

Det var också tydligt att Rikard Norling kände sig lite tagen av både matchens magnitud, av trycket utifrån och till slut av resultatet.

Det gick också att avläsa hur sänkta ganska många AIK-spelare var över att de inte tog chansen att avgöra inför sin stora hemmapublik.

Kommer mycket att sitta i skallen när AIK åker till Kalmar i helgen?

Nej. Allt kommer att sitta där.

AIK har fyra oavgjorda matcher på de fem senaste matcherna, där två av matcherna är 0-0-matcher och där en tredje kvitterades med matchens sista spark.

Nu går de in i ett avgörande där hela deras centrala succémittfält KAN vara på läktaren. Kristoffer Olsson är avstängd, Enoch Koffi Adu kan högst sannolikt vara det (väntar på beslut från disciplinnämnden) och Sebastian Larsson klev av skadad i paus på Friends.

Det är klart att AIK darrar, men det är också fortfarande så att AIK är laget som kanske inte  är allra bäst på att vinna matcher men överlägset bäst på att INTE förlora.

Och det räcker med ytterligare en pinne för att fixa guldet, så länge IFK Norrköping vinner den väldigt svåra bortamatchen mot Häcken.

Av det jag sett av Kalmar FF den här säsongen så får du leta länge för att hitta någonting som talar för att de ska vara ett av de två lagen som besegrar AIK i årets allsvenska.

***

Det var galet i Norrköping.

Örebro hade inget att spela för och körde loss.

Norrköping satte full fart i den andra och gick till våldsam offensiv attack.

Där och då räddades hemmalaget några gånger av Isak Pettersson, som gjort en strålande allsvensk säsong och definitivt är en stekhet kandidat som ligans bästa målvakt.

Och det är klart att det var Hollywood-regi på Daniel Sjölunds sista allsvenska match på hemmaplan.

Egentligen kastades han väl in mest för att han skulle få någon minuts speltid inför hemmapubliken (jag tror att Jens Gustafsson i ”normala fall” valt ett annat alternativ)…jag tror ingen hade räknat med att just Sjölund skulle avgöra matchen med sitt första allsvenska mål för säsongen.

Dramatiken var påtaglig och Norrköping visade återigen att de har talang, kraft och karaktär nog att krångla sig tillbaka från svåra situationer.

Överhuvudtaget väldigt starkt av laget att ta en guldstrid hela vägen till sista omgången, trots att den ”striden” känd väldigt avgjort sen länge.

Isak Pettersson nämnd, Anderas Johansson sanslöst värdefull förstås, Jonas Thern många gånger helt avgörande, Kalle Holmberg sylvass sista sju-åtta omgångarna och Alexander Fransson blev till slut så bra som han var när han drog till Schweiz.

Jag gillar även David Moberg Karlsson som har väldigt mycket i kroppen; speeden, bollkontroll och ett av allsvenskans bästa skott.

Den stora utmaningen för IFK Norrköping blir förstås att hitta någon som kan ta över Andreas Johanssons roll.

Löser dom det och spetsar med en hemvändande Totte Nyman och lite till så sitter Jens Gustafsson med ett av allsvenskans mest intressanta lag 2019.

***

Björn Paulsens betydelse för Hammarby den här säsongen har varit enorm och kan nog snart mätas i rena pengar.

För nickmålet mot Häcken kan högst sannolikt innebära spel i Europa för Bajen.

Hammarby har visat imponerande styrka här på slutet, när de tagit sig samman och vunnit svåra matcher i ett läge där väldigt många trodde att stockholmslaget var på god väg att missa chansen.

***

Många har pratat om Malmö FF som det lag som ”egentligen” är bäst i allsvenskan efter deras höst.

Men dels stämmer ju inte det riktigt eftersom Häcken (34 mot 33) tagit fler poäng sen serien vände på hälften, dels har de inte lyckats besegra vare sig Häcken, Norrköping eller AIK när det verkligen gällde.

Uwe Rösler har ju varit snabb att påpeka att Malmö varit unika, men jag kan känna att Malmös höstresultat inte har varit exceptionella – de har snarare varit förväntade.

Det var vårens dåliga poängskörd som var ”unikt”.

Sett till resurser, spelarmaterial och alla tänkbar förutsättningar så ska Malmö FF vinna så mycket som de vunnit under hösten, möjligen lite därtill.

***

Avtackningarna, tårarna, scenerna, hjältarna, Andreas Johansson, Daniel Sjölund, Tobias Hysén och Kennedy Bakircioglu.

Allsvenskan är fantastisk.; världens bästa lilla skitliga.

På alla sätt.