Foto: Bildbyrån

Chinedu Obasi återvände till allsvenskan i somras – den tidigare AIK-stjärnan skulle hjälpa Elfsborg hålla sig kvar i allsvenskan. Nu är allsvenska kontraktet säkrat, och boråsarna vill enligt uppgifter till FD förlänga med Obasi:
– Det finns alltid som ett alternativ, självklart, säger Obasi till FotbollDirekt.se.

Chinedu Obasi hade två vändor i AIK bakom sig när han i somras återvände till Sverige. På transferfönstrets sista dag i somras så blev det klart med Elfsborg på ett kontrakt säsongen ut. Ett Elfsborg som legat pyrt till i tabellen under en stor del av säsongen, och allsvenska kontraktet säkrades först i senaste omgången efter 0-0 mot Dalkurd.

Obasi har stått för tre mål och två assists på nio matcher, bland annat avgjorde han hemma mot Örebro när Elfsborg bröt en svit på nio raka matcher utan seger. Nu är kontraktet bärgat och det har varit uppdraget sedan dag ett – hjälpa klubben klara sig kvar.

– Det har varit bra, en bra och ny erfarenhet för mig, en annorlunda erfarenhet. Jag är stolt över laget och mig själv, jag är glad för lagets skull att vi är på säker mark nu. Det var inte lätt, vi har fått jobba hårt för att vända den tuffa situationen och hålla oss kvar. Det var mycket press, det är ett nytt lag, många nya spelare och ny tränare inför säsongen. Vissa har frågat mig varför gjorde det här, att komma hit. Men när du gör något och folk uppskattar det, det betyder något, säger Obasi till FotbollDirekt.se.

– Förhoppningsvis blir det här början på något bättre för klubben, jag fick berättat för mig innan jag kom hit att det är en klubb som varit i toppstriden i stort sett varje år under senare delen av 2000-talet. Så förhoppningsvis så blir det bättre nästa år, att klubben kommer tillbaka till det.

Tidigare lagkamraten i AIK, Stefan Ishizaki, låg på för att få Obasi till Elfsborg:

– Ja, jag snackade med ”Ishi” innan, han förklarade lite om lagets situation och jag tänkte att det här är en bra utmaning. Jag var redo för en utmaning. Jag förväntade mig inte mycket, jag kom hit och allt gick bra. ”Ishi” har varit en stor hjälp, det är inte lätt att komma in i ett nytt lag i den situationen. Vi har hjälpts åt och pushat varandra att fixa det här.

Vad sade klubben till dig innan du skrev på, vad ville de att du skulle bidra med?

– Att hjälpa till med min erfarenhet. Inte bara på planen, utanför planen också. Vissa saker kan man bara tillgodogöra sig genom erfarenhet, att genomleva dem, det är saker du inte kan köpa utan du måste vara med om det. Jag sade till mig själv att jag ska försöka bidra med det lilla jag kan och använda min erfarenhet. Efter ett par matcher så började saker och ting gradvis bli lite bättre, vi fick med oss lite poäng och nu är vi säkrade.

– Allt var inte perfekt, det har varit tufft för laget. När du förlorar så många matcher i rad och sedan tar ledningen i en match, då är det lätt att laget får panik och att det låser sig istället. Det har handlat om att klara kontraktet, och det är skönt att det har löst sig.

Det har varit en tuff period också för honom själv i det att han spelat vissa matcher med smärtor. Det är främst känningar i hälarna och det har delvis att göra med ovanan vid spel på konstgräs.

– Ja, det har varit lite så. Men jag förstod lagets situation, och som professionell så måste man göra vad man måste göra. Jag tänker inte klaga, jag gjorde det för att hjälpa laget.

– Konstgräset, det har varit svårt när man inte är van vid det. Man får anpassa sig. Sedan är vissa konstgräsplaner helt olika mot andra. Men jag är inte van vid konstgräs sedan tidigare i karriären, har nästan aldrig spelat på det tidigare. Det var i några bortamatcher med AIK när jag var där, men inte mycket mer än så. Men det är en vanesak, kroppen anpassar sig till det.

På tal om AIK, de kan vinna guld imorgon. Var det något du såg kunde hända när du själv var i klubben?

– Ja, jag har alltid sett den potentialen, självklart. När jag var där, det var alltid min önskan att hjälpa laget att uppnå det målet. En storklubb som AIK som har så fantastiska fans som de har, de förtjänar att vinna guld. Jag hade velat vara en del av det när jag var där, men jag är väldigt glad för deras skull också att de nu ser ut att lyckas med det.

Kontraktet går alltså ut efter säsongen, men enligt uppgifter till FotbollDirekt så vill Elfsborg ge Obasi ett längre kontrakt. Själv är han öppen för att stanna.

– Det finns alltid som ett alternativ, självklart. Jag har blivit väl bemött, det är bra människor i föreningen och bra lagkamrater. Vi får se vad som händer. Men det känns bra att klubben vill ha kvar en. Jag håller alla dörrar öppna, men vi ska spela klart säsongen först så får vi ta det där sedan.