AIK dukar upp för guldfest på Friends arena på söndag. Såväl guldhattar som champagne får antas finnas på plats och mellan 45-50 000 åskådare väntas fylla läktarna. Motståndarnas lagkapten, målkungen Linus Hallenius, är dock inte speciellt sugen på att fira med AIK:arna på innerplanen. 
– Champagnen står säkert på kylning. Men vi känner att vi har allt att vinna och att ingen tror på oss i den här matchen, säger han till FotbollDirekt.se.

Inte ens ett tidigt rött kort på Enoch Kofi Adu kunde stoppa AIK från att vinna mot Östersund och därmed ge sig själva chansen att säkra det första SM-guldet sen 2009 hemma på Friends arena.

Biljetterna säljer i en rasande takt och allt pekar mot en publiksiffra på någonstans mellan 45- 50 000 åskådare mot GIF Sundsvall på söndag.

Giffarna, som gjort en strålande säsong, har inget mer än tabellplaceringar att spela för de sista två omgångarna. Men att Norrlandslaget kommer ge AIK en enkel match kommer inte på fråga, menar lagkaptenen Linus Hallenius.

– Vi pratade om det i dag. Joel (Cedergren, tränare) sa att han under sin karriär aldrig fick uppelva det som vi kommer få göra på söndag. Vi försöker se det som en väldigt häftig och inspirerande upplevelse att spela inför ett fullsatt Friends arena mot AIK som har chansen att vinna guld. Och vi ska försöka vinna den matchen, säger han till FotbollDirekt.se.

– För egen del har jag väl spelat en cupmatch med Hammarby mot AIK på Friends där det nästan var fullt. Men som Joel sa, det är inte många som får chansen att spela inför en fullsatt arena i den här typen av match. Jag hoppas att vi kan ta det som en utmaning och njuta av det.

Vad säger du till dem som säger att ni inte har något att spela för? 

– Nej, men jag tycker inte vi haft några problem alls med motivationen trots att vi är ingenmansland i tabellen. Vi vill avsluta på ett bra sätt och varje poäng vi tar är extra historiskt. Giffarna har väl aldrig tagit så här många poäng i allsvenskan så varje poäng extra nu är en större bedrift. När det är 50 000 på läktaren ska det mycket till om man inte är där i skallen.

Det är en enorm biljettrusning, alla AIK:are vill vara på plats i vad som kan bli deras guldfest på hemmaplan. Guldhattarna lär vara inköpta och champagnen är på kylning. Frågan är om det är ett läge som Giffarna kan utnyttja.

– Det tror jag absolut. Det var något som Joel sa i dag också, att AIK vill självklart fira guldet på hemmaplan. Champagnen står säkert på kylning redan och det är klart att vi har allt att vinna. Det är ingen som räknar med oss och att vi ska vinna utan alla tror att AIK ska säkra guldet.

– Vi vet att det är en tuff match men vi tror på det vi gjort hela året. Även på bortaplan mot AIK ska vi gå för att kontrollera matchen och dominera spelet och kan vi göra det samtidigt som AIK fortfarande inte leder, då tror jag att det kan bli en frustration på läktarna. Det kan bli ett mentalt spel som blir tufft för AIK om vi kommer upp i normal nivå och har mer boll.

När lagen möttes i juli vann AIK med 1-0 efter ett konstmål av debutanten Heradi Rashidi. Annars var det en match som dominerades av Sundsvall.

– Jag minns det som att vi var väldigt mycket bättre än AIK i den matchen. Vi hade egentligen full koll på dem, men sen så fick han (Rashidi) på ett drömskott i sista minuten som gick i bortre krysset. Jag minns en superräddning från Linnér, Sema hade ett skott i kryssribban och jag har en nick som jag ska sätta. Jag tror att Gall hade något vasst läge också medan AIK knappt skapade något alls.

– VI borde ha vunnit, samtidigt var det en läxa för oss och ett tecken på att det är något speciellt med AIK. Oavsett hur spelet ser ut så hittar dem ett sätt och är jävliga på att få med sig resultat. Det såg vi inte minst i Östersundsmatchen i går. Det finns något i AIK:s DNA och tradition.

– Samtidigt tar vi med oss att vi skapade fyra-fem hundraprocentiga lägen mot AIK på hemmaplan, det mot ett lag som släppt in 16 mål på 28 matcher. Vi har en rätt bra känsla att vi kan störa dem även här.

Blir det speciellt för dig som gammal Hammarbyspelare? Att kunna skjuta upp AIK:s guldfest åtminstone en vecka. 

– Nja, inte direkt för att jag har en bakgrund i Bajen. Däremot skulle det vara skönt att slippa stå mitt i AIK:s guldfirande. Jag vill absolut inte stå där efteråt med 50 000 guldfirande AIK:are…

– Samtidigt spelar det ingen egentlig roll för mig om det är AIK eller Norrköping som vinner guldet. Laget som slutar etta efter 30 omgångar förtjänar pokalen. Men förhoppningsvis skjuter vi upp AIK:s fest en vecka till i alla fall så får de i sånna fall fira i Kalmar.

För Hallenius del är kampen om skytteligan också en faktor som motiverar honom sista två matcherna. Två mål mot Hammarby senast betyder att han ligger inom räckhåll för att vinna skytteligan. Häckens Paulinho står på 20 mål och Hallenius står på 18 mål.

– Nu är det klart att man sneglar på det. Jag har lyckats peta in fyra mål på två matcher och håller det levande. Men om jag ska ha en rimlig chans får han (Paulinho) nog inte göra så många fler mål. Mot AIK blir det svårt att komma till supermånga lägen, men jag får hoppas på att jag tar vara på det lilla som kommer. Sen har vi Dalkurd hemma i sista omgången och där kommer jag rimligtvis kunna komma till några lägen.

– Chansen finns där, men det måste nog gå troll för Paulinho också.