Foto: Bildbyrån

VAR har införts i flera ligor, och videodomarsystemet kördes i sommarens VM-slutspel. Nu kan det snart komma till allsvenskan, men inte nästa säsong. Det finns ingen chans att hinna införa systemet till 2019, även om klubbarna skulle vilja det.
– Det jag kan säga är att vi har det uppe på agendan. Vi kommer ge klubbarna en första avrapportering den 19 november, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till FotbollDirekt.se.

Domare och domslut har den här säsongen diskuterats kanske mer än någonsin tidigare i allsvenskan. Många har ropat på VAR (video assistant referee) – att införa videodomarsystemet skulle hjälpa domarna och leda till färre felbeslut i viktiga situationer, anser VAR-anhängarna.

Systemet finns redan i flera europeiska ligor och ett brett medialt genomslag fick det i somras när det kördes i VM för första gången.

Är allsvenskan nästa liga på tur? I somras avslöjade FD att det skulle diskuteras av Sef-klubbarna i allsvenskan och superettan. Klubbarna tog senare beslut om att låta Sef utreda frågan.

Den utredningen är igång, men det står nu klart att det inte blir VAR i allsvenskan nästa säsong. Till det är tiden för knapp. Även om Sef-klubbarna skulle ta beslut om att införa VAR så hinner det inte införas till 2019.

Av flera orsaker. Till att börja med så finns det inte ens uppe som motion till förbundets representantskap i december, och motionstiden är redan ute.

Vidare så kan ligorna själva skriva in specifika regler för VAR, exempelvis om domaren måste rätta sig efter VAR-rummet och titta på varje situation som VAR-rummet ber honom. Eller om han själv ska styra över de besluten. De reglerna måste sedan godkännas och skrivas in i förbundets regelverk.

Till det kommer ekonomi och logistik, där man enligt FD:s uppgifter får räkna med en kostnad på runt 50 miljoner kronor för att införa tekniken och ha den tillgänglig på alla arenor. Det ska finnas ett videorum med direktuppkoppling och flera kameror på alla arenor.

Sedan är det förstås också upp till klubbarna att ta ett definitivt beslut. Än så länge har de bara, förvisso enhälligt, beslutat att utreda frågan. Enligt FD:s uppgifter så finns det ett antal allsvenska klubbar som vill driva igenom VAR, men det är som bekant 32 klubbar i Sef som ska ta beslut. Ett införande kan alltså tidigast ske säsongen 2020.

Sef:s generalsekreterare Mats Enquist säger att man kommer presentera ett första underlag för klubbarna på nästa medlemsmöte.

– Det jag kan säga är att vi har det uppe på agendan. Vi har medlemsmöte den 19:e november, då kommer vi ge en första avrapportering av vår utredning till klubbarna. Så får de ta ett inriktningsbeslut om huruvida vi ska gå vidare därifrån. Vi har möten i januari och mars också, vi får helt enkelt se hur den här frågan tas vidare, säger han till FD.