Foto: Bildbyrån

Blytungt 2018 för IFK Göteborg, men georgiska lånet Giorgi Kharaishvili har varit en ljusglimt. Blir han kvar nästa år? Blåvitt har en köpoption, men den har inte aktiverats än. Enligt uppgifter till FD så handlar det om ekonomi – en affär kommer bokföras på 2018, och risk för ännu ett minusår om man aktiverar optionen. 

Giorgi Kharaishvili var ett oskrivet kort när han kom till IFK Göteborg inför säsongen. En 22-åring från Saburtalo Tbilisi i hemlandet och landskamper på a- och ungdomsnivå, men inget sedan tidigare känt namn i Sverige.

Blåvitt presenterade Kharaishvili i slutet av februari, ett lån för hela säsongen med en köpoption på ytterligare 3,5 år.

Kharaishvili fick blygsamt med speltid inledningsvis men har slagit sig in i startelvan, och med åtta mål så har han stuckit ut i ett Blåvitt som gör sin sämsta säsong sedan 2002. I går förlust mot Djurgården men säkrat allsvenskt kontrakt 2019, tack vare att Brommapojkarna förlorade sin match mot Norrköping.

IFK har flera gånger kommunicerat att man vill lösa det hela, och det har till och med förekommit uppgifter om att optionen redan är aktiverad. Tidigare sportchefen Mats Gren har uttalat att det är en okomplicerad historia där ett personligt kontrakt finns färdigförhandlat, och det är egentligen bara för Blåvitt att trycka på knappen så har man Kharaishvili över ytterligare 3,5 år.

Men ännu är inte optionen aktiverad. För några veckor sedan så fick Gren sparken, och Jonas Olsson klev in som tf sportchef i Blåvitt. I förra veckan så uttalade sig Olsson om varför Blåvitt ännu inte aktiverat sin option med Kharaishvili.

– Det är en bra fråga. Vi känner att vi har gott om tid att göra det och det är mycket som talar för att vi kommer att lösa det. Nu har fokus varit på att lösa de här matcherna och sedan tar vi det andra sedan. Det här är ingen affär som ska gå oss ur händerna, sade han till GP.

Varför Blåvitt väntar? Några tvivel om att det här är en spelare värd att satsa på har klubben uppenbarligen inte, åtminstone inte utifrån det sportsliga.

Enligt uppgifter till FD så finns det redan ett påskrivet kontrakt för ytterligare 3,5 år. Men att aktivera optionen kommer kosta ytterligare ett par miljoner för Blåvitt. Och då ska en övergångssumma föras över direkt till den georgiska klubben, pengar som måste bokföras på 2018-säsongen.

Blåvitt gick minus tolv miljoner kronor 2017. I år har publiksnittet har minskat rejält – IFK har gått från 12 299 i fjol till 9 757 inför sista hemmamatchen mot Malmö FF den 4 november.

Man är enligt FD:s uppgifter långt under publikbudget och det ska vara så illa ekonomiskt att satsa på Kharaisvili kan leda till ett till minusår Blåvitt. Som tidigare kommunicerat att klubben skulle göra som minst ett nollresultat i år. I en intervju på Svenska Fans i dagarna så sade Blåvitts klubbdirektör Max Markusson att det såg svårt ut att nå ett sådant mål:

– Nej, man uttryckte ju i början av året att det var dit man ville nå (ett nollresultat), men sedan är det klart att vi har haft en ganska drastisk nedgång, framför allt på publiksidan, så det är… lite för tidigt än för att säga något om det, men det är utmanande, så kan man uttrycka det, sade Markusson.

Det är alltså ett år där man sålt Pontus Dahlberg till Watford och även har tagit in externt kapital genom ett nystartat bolag. Nu är allsvenska kontraktet för 2019 säkrat, men en sista koll på siffrorna får Blåvitt efter MFF-matchen och publiksiffran där. Då står det klart hur stora den totala publikintäkten blir i år. Därför lutar det åt att ett besked kommer först efter den matchen. Optionen måste utnyttjas senast 30 november.

FD har sökt Max Markusson, tf sportchef Jonas Olsson och ordförande Mats Engström för en kommentar.