Foto: Bildbyrån

Hosam Aiesh har klivit fram som en offensiv nyckelspelare i Östersund efter att Ken Sema och Saman Ghoddos lämnade. Nu finns intresse från utlandet, där flera klubbar på hög nivå följer Aiesh. Enligt uppgifter till FotbollDirekt så jagas han nu av bland andra ryska Krasnodar och belgiska Gent.
– Jag känner till Krasnodars intresse. Det har vi vetat om en längre tid, säger Östersunds ordförande Daniel Kindberg till FotbollDirekt.se.

Hosam Aiesh har fått ett större genombrott i allsvenskan i år. Yttermittfältaren som kom till Östersunds FK 2015 har den här säsongen tagit större plats och lett laget offensivt. Han är ÖFK:s bästa poängspelare med (3+9) och han leder hela allsvenskans assistliga.

Nu finns intresse från flera utländska klubbar. Enligt uppgifter till FotbollDirekt så finns konkret intresse från främst två klubbar, Krasnodar från Ryssland och Gent från Belgien. Där den ryska klubben ligger på mest. Krasnodar som ju hade Andreas Granqvist hos sig i flera år och där nu Viktor Claesson spelar en viktig roll.

Enligt FD:s uppgifter har bägge de här klubbarna följt Aiesh på plats under säsongen, och bud väntas komma in till ÖFK i januarifönstret.

ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg bekräftar intresse från en av klubbarna:

– Jag känner till Krasnodars intresse. Det har vi vetat om en längre tid, att de är intresserade och att de varit här och tittat på honom. Men de är å andra sidan enormt skickliga i sitt scoutingarbete och tittar på många spelare i Skandinavien. Gent, det kände jag inte till, säger Kindberg till FotbollDirekt.se.

Det har funnits bud från utlandet redan tidigare. Grekiska PAOK var redo att betala tio miljoner kronor för Aiesh förra sommaren. Det var efter att ÖFK och PAOK mött varandra i Europa League-kvalet som budet kom från grekerna. ÖFK sade nej, och det lär krävas bud på en klart högre nivå för spelaren efter hans stora genombrott i år.

Daniel Kindberg säger att man vill göra Aiesh till svensk landslagsman och ta det därifrån. Vad för summor som krävs för att Östersund ska släppa honom i ett januarifönster vill han inte kommentera:

– Jag ska inte spekulera i det, utan det är många parametrar som spelar roll. Vi vill ha Hosam hos oss, och vi ser att han ska bli en stor spelare hos oss. Alla vet att Hosam i dag är den offensiva spelare som försvarsspelare i allsvenskan minst av allt vill möta. Han har en en-mot-en-förmåga, och till och med en en-mot-två- och en mot-tre förmåga som inte många allsvenska spelare har. Sånt går inte obemärkt förbi.

– Sedan, och det får man inte glömma bort: Det är en fantastisk, karismatisk personlighet. Och sådant tittar klubbarna på. Det har han utvecklat stort sedan sommaren. Vi ser framför oss att Hosam ska utvecklas väldigt mycket. Han har tagit stora steg, men sina största hopp i utvecklingen har han fortfarande framför sig.