En sista hängmatch spelas ikväll innan det bara återstår två omgångar av superettan. Dramat fortsätter både i toppen och i botten. Här är FD:s Lennart Sandahls tankar inför den dramatiska avslutningen.

Vi gratulerar Helsingborg och i princip även Falkenberg till allsvenskt spel 2019.

Att HIF skulle klara det var ju allt annat än en skräll. Med den storsatsningen inför säsongen, det sommarfönstret och den truppen jämfört med konkurrenterna så vore allt annan en fet skandal.

Med två återstående omgångar så har HIF 17 segrar, nio oavgjorda och bara två förluster. En målskillnad på 56-28 och utifrån sett så ser det ju fantastiskt bra ut. Men som jag varit inne på tidigare tycker jag inte att tränare Per-Ola Ljung förmår att sätta en tydlig spelidé i Helsingborg.

I allt för många matcher har HIF spelat dåligt i längre perioder, för att sedan rädda upp det, främst tack vare individuella prestationer. Den här truppen hade knappast åkt ur allsvenskan och med det sagt borde HIF dominera matcherna i större utsträckning än de gjort i år.

Det vore så klart drastiskt att göra sig av med Ljung som precis tagit HIF tillbaka till eliten. Men jag undrar inte om det vore det bästa om skåningarna ska ta nästa steg på sin utvecklingskurva.

Man kan ju gissa att kapten Andreas Granqvist har mycket att säga till om hur det ska bli i den frågan.

***

Falkenberg är mer eller mindre klara för allsvenskan. Detta efter att man tog sig i kragen efter två raka förluster och vann med klara 3-0 mot Värnamo. Jag vidhåller, som jag skrev i en tidigare krönika, att Hasse Eklund stått för en otroligt stark prestation med detta FFF i år.

Truppen är på pappret inte näst bäst i serien utan det är ett skickligt tränarjobb i kombination med spelare som jobbar stenhårt för varandra. Falkenberg är ett av Sveriges absolut bästa kontringslag och om man kan värva smart, spetsa i varje lagdel, och fortsätta spela på det här sättet – då blir jag inte förvånad om FFF håller sig kvar i allsvenskan nästa år.

***

Om kvalplatsen är det ännu inte avgjort. Får vi bussmiljonärens (Alex Ryssholm) AFC Eskilstuna i playoff eller blir det klassiska Halmstad BK? AFC har en grym defensiv men har på sistone haft svårt att göra mål framåt. 0-0 mot nu nedflyttningsklara Landskrona senast var en liten missräkning och samtidigt vann HBK mot Brage.

Det blir nog ändå AFC som löser kvalet. Med två omgångar kvar så har man fyra poängs försprång och dessutom en klart bättre målskillnad. HBK har kvar att möta Örgryte hemma och Öster borta. Inga givna trepoängare.

AFC har Frej hemma och (snart nedflyttningsklara) Gefle kvar att möta.

***

Bottenstriden är desto mer spännande!

Landskronas comeback i superettan blev bara ettårig. Tråkigt kan jag tycka, för det är ändå en anrik klubb med en stadig supporterbas och i flera avseenden en intressant trupp. Adi Nalic kan hamna i Malmö FF nästa år efter en individuellt stark säsong. Karim Sadat (elva mål) bör också vara en av spelarna som kan hamna i en allsvensk klubb nästa år.

Nästjumbon Gefle slog Norrby med 3-1 senast och det betyder att man tog den sista livlinan till att nå upp till kvalplats. Men det ska mycket till för att Gefle ska gå rent samtidigt som varken Värnamo eller Varberg tar en enda poäng till. Ett tungt år för gästrikelaget vars trupp helt enkelt varit för dålig för superettan 2018. Man har både gjort minst mål (29) och släppt in flest tillsammans med Frej (54).

Nya tag i division 1 Norra väntar.

***

Allra mest intressant är striden om kvalplatserna. Här är det en rad klubbar som riskerar att tvingas spela playoff mot ett lag från division 1. Just nu är det som sagt Värnamo (som kommit starkt efter ett bra sommarfönster) och Varberg (som nästan startade året med ett helt nytt lag) som ligger sämst till.

Men det kan gå fort. Varberg har en hängmatch mot Örgryte i kväll och en skräll där skulle skjuta Bois över strecket och peta ned Jönköpings Södra. Den ex-allsvenska klubben tog en livsviktig trea mot Gais senast i går och det betyder att Makrillarna är indraget i bottenstriden igen. En oerhört svag säsong, framförallt av Gais, som ju gick så start på försäsongen och spåddes bli ett topplag.

Flera tränarprofiler – Andreas Brännström i J-Södra, Roar Hansen i Värnamo och Bosko Orovic i Gais – riskerar att gå ett tufft kval till mötes.

Inte heller Norrby är säkra efter tre raka förluster och i den vildaste av världar kan även Frej bli passerat i den sista omgången.

Det är minst sagt upplagt för drama i superettan!

***

Kommande omgång: