Foto: Bildbyrån

202 åskådare på Dalkurd-Häcken i lördags. Den näst sämsta publiksiffran i allsvenskan någonsin. Nu riskerar Dalkurd också att få det sämsta publiksnittet i historien. 

Dalkurd gick upp i allsvenskan, och lämnade Borlänge för Uppsala, med matcher i Gävle. Den dubbla flytten har inte blivit någon succé, åtminstone inte publikmässigt. En lång rad matcher på Gavlevallen med bara några hundra åskådare närvarande när Dalkurd spelar.

Senast i helgen en ny bottennotering när bara 202 åskådare var på plats för att se Dalkurd-Häcken, en överkörning där gästerna vann med 5-0. Publiksiffran 202 är den näst sämsta någonsin i allsvenskan. En enda match med mindre publik, det var 1967 då IFK Holmsund-Gais drog 137 åskådare.

FotbollDirekt uppmärksammade de redan tidigt sviktande publiksiffrorna i somras. I juli skrev FD om ett hemmasnitt som då låg på ynka 912 åskådare, med fem matcher spelade på Gavlevallen. Fotbollshistorikern Christer Löfman bekräftade då att Dalkurds aktuella snitt då var det klart lägsta sedan allsvenskan i dess nuvarande form drog i gång 1924.

– Det är det sämsta sedan den ”officiella” allsvenskan startade 1924, sade han till FotbollDirekt.se.

– Beträffande ”gamla” allsvenskan är siffrorna inte officiella utan bara uppskattade. Men premiäråret för allsvenskan officiellt så (1924) hade Västerås IK ett snitt på 1 125 vilket är det lägsta någonsin.

Att Dalkurd med hela serien spelad skulle få det lägsta hemmasnittet någonsin höll han dock för otroligt, då hemmamatcher mot Hammarby, AIK och Djurgården återstod under sommar och höst. 08-klubbarnas bortafölje skulle driva upp publiksiffrorna trodde han.

Men återstår alltså bara en hemmamatch och den spelas mot Djurgården den 5 november. Ett Djurgården i mitten av tabellen och med lite att spela för.

Å andra sidan säsongens sista bortamatch för Blåränderna och med gynnsamt avstånd att resa från Stockholm. Ganska precis 1 800 åskådare krävs i den matchen för att Dalkurd ska få ett bättre hemmasnitt än Västerås IK:s från 1924.

Totalt har bara 15 114 åskådare varit på plats på Dalkurds matcher på Gavlevallen. Det finns tre lag i allsvenskan som har bättre hemmasnitt än vad Dalkurd haft publik i samtliga matcher; Hammarby (23 098), AIK (21 052) och Malmö FF (15 316).

Det ska sägas att Dalkurds snitt i superettan i Borlänge i fjol inte var jättemycket bättre än årets i Gävle. 1 332 blev snittet i fjol. Men då spelade man också i superettan.