Foto: Bildbyrån

Dusan Jajic har gjort ett kanonår i Frej. Efter säsongen väntas han återvända till Hammarby för att göra upp om en plats på mittfältet, men superettanklubbens manager Mattias Eriksson vill inte hajpa upp talangen för mycket.
– Att slå sig in på de offensiva platserna i Bajen… Nej, det är inte så enkelt, säger han till FotbollDirekt.se. 

”Jag vill spela fotboll, så enkelt är det. Jag känner att fan, jag har suttit på bänken ett bra tag nu och det känns inte bra för man sänks så mycket som fotbollsspelare och det är jobbigt att inte få den speltiden. Det är ju det som man behöver som fotbollsspelare”.

Det var en minst sagt uppgiven Dusan Jajic som i början av juli förra sommaren pratade med FotbollDirekt på plats i Georgien. Det svenska U19-landslaget hade precis åkt ut EM-slutspelet och kaptenen Jajic skulle hem till ett Hammarby där han fått det väldigt sparsamt med speltid.

Kort senare löste det dock sig. Jajic lånades ut till Frej och blev direkt en bärande spelare i superettan. I fjol svarade talangen för tre mål från sin då rätt defensiva position på mittfältet.

Inför årets säsong valde Hammarby på nytt att låna ut 20-åringen till Täbyklubben och Jajic har visat sig glödhet med åtta fullträffar. En skillnad i år är att han flyttats upp som nummer 10-spelaren och därmed har han kommit till fler målchanser.

Mot Gefle i början av augusti stal Jajic showen helt då han svarade för tre klassmål och för FD berättade mittfältaren om uppståndelsen.

– Det kom kanske som en chock för alla att jag gjorde tre mål, men jag fick mycket gratulationer. Jag vet vad jag kan, sa mittfältaren och konstaterade sedan att nummer 10-positionen är den optimala för honom:

– Det är på den positionen som jag får ut mest av mig själv. Jag har bra skott och kan göra fler poäng om jag är högre upp i banan. Jag kan göra ännu fler poäng än vad hittills gjort, men ju mer jag spelar desto större självförtroende får jag och desto bättre blir jag också.

En som av naturliga skäl följt Jajic på nära håll är Frejs manager Mattias Eriksson, som tidigare var assisterande tränare i klubben. Även Eriksson ser att Jajic fått ett lyft i sin nya position.

– Förra året när han kom såg vi honom som en central mittfältare, antingen i ett 4-4-2 eller som balansspelare i ett 4-2-3-1. Nu i år har han fått vara tia, eller ja, släpande anfallare. Han har gjort fler poäng och tagit stora steg. Han var bra redan förra året. Han hade riktigt bra perioder då också, men nu har han hittat jämnheten i sitt spel, säger Eriksson till FotbollDirekt.se.

Kan Jajic slå sig in i Hammarbys startelva nästa år?

– Bajen har en väldigt bra offensiv så att slå sig in på de platserna… Nej, det är inte så enkelt. Det är inte enkelt att slå sig in i Hammarby någonstans, men ”Dulle” har i alla fall tagit kliven som krävs för att ha möjligheten att bli ordinarie där!

Var på planen tycker du att Jajic är som bäst?

– Han har ett väldigt bra skott. Han har väl 3-4 distansskott som det blivit mål på i år och han har förmågan att både vara framspelare och målskytt. Han passar i en vanlig mittfältsroll, men också som nummer 10.

Vad tycker du ska bli Dusans nästa steg i karriären?

– Vad gäller utlåningar är det klokt att inte tänka allt för långsiktigt, utan det är viktigt att hela tiden få spela för stunden. I ”Dulles” fall tror och hoppas jag att han tar nästa steg kommande säsong, men bara om han själv känner att han är redo för det!