Foto: Bildbyrån

Malmö FF med ny Europa League-match i kväll, denna gång borta mot Sarpsborg. Tre poäng kan skjuta MFF till ett ypperligt utgångsläge inför fortsättningen av gruppspelet. FD:s Casper Nordqvist bloggar nedan om sina tankar inför kvällen.

Senast Sarpsborg vann i ligaspelet var 12 augusti. Det är mer än två månader sedan då Bonke Innocents tidigare klubb Lilleström besegrades med 2-0.

Sedan dess har Sarpsborg spelat åtta inhemska matcher – varav sju har slutat med förlust.

Vad är det för skitlag som MFF ska möta tänker ni? Nja, så enkelt ser det inte ut att bli – för i Europaspelet har norrmännen visat sig blytunga.

I kvalet skickade de ut såväl kroatiska Rijeka som israeliska storklubben Maccabi Tel Aviv och så senast besegrades Genk med 3-1 på norsk mark i Europa League-gruppspelet – samma Genk som i premiären hemma mot MFF såg klasser bättre ut än skåningarna och där 2-0-segern var i underkant.

Det snackas mycket om att Sarpsborg spelar på konstgräs och det är ju sannerligen inget underlag som MFF uppskattar. Dessutom säger alla som har järnkoll på det norska laget att deras styrka är kollektivet där alla jobbar stenhårt för varandra och där nyckeln är att inte bjuda på något bakåt. En ramstark defensiv med ett obehagligt underlag gör att jag får flashbacks till Malmös Champions League-kvalmöte med ungerska Vidi i augusti.

På förhand sågs detta som en drömlottning för MFF – vilket även kommande dubbelmöte med Sarpsborg i gruppspelet gör. Men Vidi visade sig bli en skräckmotståndare för skåningarna. De bjöd inte på någonting och fick med sig det 1-1-resultat från Stadion som det så tydligt jublade över efteråt.

Väl i Ungern var jag på plats och bevittnade en sällan skådad gräsplan när det kommer till uselhet. Det var en åker som lilla Pancho Arena stoltserade med, vilket var en snackis såväl före som efter matchen. Det slutade 0-0 i Ungern och återigen fick MFF inte spelet att stämma mot de defensivt skickliga ungrarna – och i stället var det Vidi och inte Uwe Röslers manskap som spelade Champions League-playoff mot AEK Aten i rundan därpå.

Europaäventyret slutade som bekant ändå lyckligt för MFF som tack vare en riktigt bra insats borta mot Midtjylland kvalade in till Europa League-gruppspelet och precis som Sarpsborg hemma mot Genk svarade MFF som en enastående prestation hemma mot Besiktas.

Vem hade trott att såväl MFF som Sarpsborg skulle stå på tre poäng efter två matcher – när de inte ens hunnit möta varandra? Det är ett otroligt häftigt slagläge som Malmö FF har för stunden. Tre poäng i kväll – och tre nya pinnar på Stadion mot samma Sarpsborg om två veckor – ja då är skåningarna nära den där sextondelsfinalen som Östersund sensationellt nådde i fjol.

Med tanke på hur bra Genk visade sig vara mot MFF och att Besiktas har ett antal världsklasspelare i laget tycker jag inte att Rösler ska nöja sig med en poäng i kväll. Det måste vara en viktoria som ska gälla. Att tvingas vinna mot antingen Genk eller Besiktas i de två återstående omgångarna är ingen bra sits för MFF – och därför behöver det bli sex pinnar mot norrmännen för att de ska sitta tryggt i båten inför mötena med de två favorittippade lagen i gruppen på förhand.

Andreas Vindheim och Anders Christiansen två osäkra kort för MFF i kväll, men i fallet Vindheim kvittar det kanske. Visst, han var GRYM mot Besiktas, men i Eric Larsson finns en fullgod ersättare och jag tycker att Larsson kanske var hela Malmös bästa spelare i segermatchen mot Hammarby i lördags.

Christiansens medverkan är desto mer värdefull för MFF. ”AC”, Bachirou och Lewicki har visat sig monumentalt viktiga i Europaspelet för Malmö – och den trion behövs på mittfältet, så är det bara!