Foto: Bildbyrån

På torsdag väntar Sarpsborg på bortaplan för Malmö FF i Europa League-gruppspelets tredje runda. Segern senast mot Besiktas har gett skåningarna ett fint utgångsläge och Oscar Lewicki gläds över att han och hans mannar överhuvudtaget lyckades kvala in till huvudturneringen.
– Rent ekonomiskt har klubben satsat mycket pengar på spelare så det är klart att det är skönt att miljonerna kommer in tack vare Europaspelet, säger han till FotbollDirekt.se. 

Oscar Lewicki kom till Malmö inför 2015 års säsong. Han var samma år med och tog laget till Champions League-gruppspelet och väl där besegrades Sjachtar Donetsk på Stadion med 1-0 – ett Sjachtar med spelare som Darijo Srna, Bernard, Taison och Alex Teixeira.

Det blev en jumboplats i Champions League-gruppen och bara tre poäng för MFF. Fram till i år hade de inte spelat gruppspel i Europa sedan dess. Men så sent i augusti kvalade skåningarna in till Europa League efter ett rafflande drama mot Midtjylland.

Det började tungt i gruppspelet med 2-0 i baken borta mot Genk och därför var de piskade att plocka poäng mot ett Besiktas som i sin premiär slog Sarpsborg i Istanbul.

Trots alla stjärnor i Besiktas visade MFF sin klass och besegrade turkarna med 2-0. Inför torsdagens möte borta mot Sarpsborg minns nu Oscar Lewicki tillbaka den där magiska oktoberkvällen på Stadion och han rankar den lika högt som segern mot Sjachtar för tre år sedan.

– Jag får nog säga att de två matcherna är jämbördiga. De spelarna som Besiktas har alltså, jag menar Pepe, Quaresma, Babel, Lens… Det är verkligen världsklasspelare – vilket Sjachtar också hade då. Enligt mig är Besiktasmatchen topp 3 bland de bästa och finaste matcherna som vi gjort i MFF sedan jag kom till klubben, säger Lewicki till FotbollDirekt.se.

Ni var chanslösa mot Genk i Belgien, men de föll sedan borta mot Sarpsborg – ett Sarpsborg som förlorade borta mot det Besiktas som ni vann hemma mot. Är det så stor skillnad att spela hemma och borta i Europa?

– Jag tror skillnaden är stor, det är i alla fall min känsla. Sedan kom vi också helt fel in i det borta i Belgien. Vi kom inte in i press, vi gav bort för många bollar och så vidare. Det var en dålig match av oss samtidigt som Besiktas var vår bästa för året.

Alla fyra lagen står på tre poäng efter två matcher. Nu väntar dubbelmöte mot Sarpsborg för er. Vilket läge att rycka i gruppen?!

– Ja, som du säger är det en vidöppen grupp och vi har bra chans i ett bra läge. Det var imponerande av Sarpsborg att de lyckades vinna mot Genk. Vi ska få med oss bra resultat från dessa två matcher och det tror jag att vi gör!

Med tanke på att det inte lär bli något SM-guld för er, var det därför extra viktigt att ni kvalade in till Europa League-gruppspelet?

– Ja, det tycker jag. Det var viktigt av många anledningar. Vi är uppbyggda för det här och rent ekonomiskt har klubben satsat mycket pengar på spelare så det är klart att det är skönt att miljonerna kommer in tack vare Europaspelet. Sedan är det jäkligt kul för både oss spelare och våra supportrar att uppleva sådana här matcher.

Malmö hade en blytung vårsäsong och låg långt ner i tabellen. Nu är de bara två poäng från Europaplats efter att ha gått som tåget i allsvenskan efter VM-uppehållet. Vad som är anledningen till att MFF steppat upp så här kraftfullt?

– Vi kom in i en svacka i våras där allt gick emot oss. Vi kunde dominera matcher och ändå inte komma därifrån med en enda poäng. Sedan är det så att man får en nystart med en ny tränare, man börjar om på noll igen. Med tanke på materialet som vi har ska vi så klart ligga däruppe, avslutar Lewicki.