Foto: Bildbyrån

David Mitov Nilsson var för några år sedan landslagsaktuell och fick stora riksrubriker. Nu har han två förlorade år bakom sig och har i år tvingats se Isak Pettersson som etta.
– Vi är två bra målvakter men jag har respekt för att Isak står just nu. Har man haft problem som jag haft så ska man inte snacka. Jag fokuserar på mig och förstår att Jens satsar på honom, säger Mitov Nilsson till FotbollDirekt.se.

Handledsskadan såg läkt ut i mars – men var det ändå inte.
David Mitov Nilsson fick ett negativt besked och sedan tickade det på fram till en bit in i juni innan han til sist fick ja från läkarhåll om ordinarie träning igen. Men väl där så hamnade han på bänken i omstarten mot Djurgården och så har det fortsatt.

Under Mitovs rehab hann Isak Pettersson bygga sig en stark position i ett vinnande Norrköping som gick med i toppen och där man ju ännu är med. Men trots att Mitov vid ett tillfälle i somras blottade frustration så är det inte aktuellt att lämna Norrköping i januari.
”Om jag inte får spela här och det inte gynnar min utveckling kanske man måste se sig om”.

LÄS: 30 000 000 PÅ BEIJMO DÖMS UT SOM SLÖSERI

Norrköpingsmålvakten säger sig däremot inte inga planer på att bryta sitt kontrakt i förtid, ett avtal som snart går in på sitt slutår.
– Nej, nej inte alls, jag förstår honom. Jag förstår Jens (Gustafsson). Det är inte så att jag på något vis bara ger bort min plats men Norrköping vinner och Isak har ju stått under den tiden. Varför ska jag gnälla och fråga varför jag inte får spela? Vilka är mina argument. Nej, jag tjänar ingenting på det, säger han och medger på det ärligt:

– Nu fanns jag ju inte med på bänken mot Djurgården senast, jag har känningar i ryggen. Det är absolut inget allvarligt men det är ändå någonting som stör. Jag måste ha respekt för att det varit lite för mycket skador de senaste åren. Det tar tid att hitta tillbaka. 2016 bröt jag benet och 2017, bara några dagar efter att jag blivit friskförklarad, så bröt jag handen. Men sedan spelade jag ändå 17-18 matcher i fjol i allsvenskan och Europa League. Men sedan så fick jag problem i år igen, trots en jäkla bra start. Men det är inga problem. Så här, jag har hela tiden sagt att jag vill spela fotboll upp i 40-årsåldern och det är det som gäller. Jag är bara 27 i dag och jag kan säga, att trots oturen jag haft, så känner jag mig som en 100 gånger bättre målvakt än som exempelvis 2013, när jag kom med i A-landslaget för Sverige. När jag jämför mig nu med då, trots att jag inte är ordinarie för tillfället, så kan jag känna att vad gjorde jag egentligen i landslaget då, frågar sig målvakten och skrattar avväpnande.

– Jag var dyngtaggad i vintras innan skadad kom och jag är det inför nästa säsong. Det ska bli skönt att få starta om efter säsongen och börja bygga upp mig inför 2019 och för första gången på länge få vara skadefri.

Tänker du på något annat än Norrköping just nu med tanke på vad du sade i somras och att du snart går in på sista året av ditt kontrakt?
– Nej, inget annat än Norrköping. Jag koncentrerar mig enbart på att vara frisk och att kunna konkurrera på lika villkor.

Skulle han likväl börja titta på andra alternativ så är det lätt att konstatera att det av storklubbarna finns öppningar hos framförallt Djurgården efter Andreas Isaksson. Hur tänker egentligen ett namn som är för bra och för meriterat för att sitta på bänken – kring konkurrenter i Sverige?

Det finns snart ett stort tomrum i Djurgården?
– Vad ska jag säga om det, haha. Ja, det är klart, Andreas Isaksson lämnar. Men jag har inte hört någonting därifrån och jag kan inte tänka på något annat än Norrköping just nu.

– Det viktigaste för mig just nu är att jag måste ha respekt för att jag missat så mycket som jag gjort senaste åren. Jag ska bara fortsätta att ha tålamod och få bli helt skadefri så kommer jag tids nog att visa att jag är en bättre målvakt än vad jag någon gång varit, säger han och resonerar:
– Ah, det har inte varit lätt med skadorna. Jag kan säga att jag har fått en helt annan syn på min karriär och som jag kommer att tjäna på. Du vet saker som klokhet och mognad.  Man tar inte saker för givet på samma vis som när man är ung och bara tror att allt är spikrakt och utan problem. Det har varit jättetråkigt att gå igenom, och man går inte igenom sådana saker som jag gjort frivilligt – men ändå så vet jag att jag kommer att tjäna på det till slut och växa som både människa och målvakt.