Foto: Bildbyrån

Djurgården kom trea i fjol. Nu är de hela 13 poäng från Europaplats. En fjärdeplacering skulle ändå kunna generera kval till Europa League nästa år och upp till tabellfyran Malmö är det ”bara” åtta pinnar, men Haris Radetinac medger att gapet till MFF är för stort.
 – Ja, det blir väldigt svårt att nå fjärdeplatsen, säger yttern till FotbollDirekt.se. 

Att Djurgården ska kunna upprepa fjolårssuccén genom att komma topp 3 känns orealistiskt med fem omgångar kvar att spela. Upp till tabelltrean IFK Norrköping är det hela 13 poäng.

Europadrömmen är dock inte över för Djurgården. En fjärdeplats skulle mycket väl kunna ge laget en kvalplats till Europa League, detta så länge något av topp 3-lagen vinner Svenska cupen till våren. Upp till Malmö FF, som innehar fjärdeplatsen, är det åtta poäng, men för FD konstaterar nu Djurgårdens yttermittfältare Haris Radetinac att även det blir lite väl tufft.

– Ja, det blir svårt att nå fjärdeplatsen. Det är få matcher kvar och det är många lag som måste tappa.

Djurgården vann Svenska cupen i år och i stället hoppas Radetinac att laget ska upprepa samma bedrift 2019 – och då ändå få en plats i Europa.

– I stället för att komma fyra och hoppas att det löser sig med Europa kan vi ju lika gärna själva vinna cupen, det gjorde vi ju i våras!

Ni ligger åtta i tabellen. Är det deppigt?

– Klart det är deppigt, men det är inte mycket som vi kan göra åt förutom att försöka avsluta säsongen på ett bra sätt och sedan bygga vidare därifrån.

Efter uttåget mot Mariupol i början av augusti känns det som att er säsong dog lite, att ni tappade stinget. Håller du med?

– Jag vet inte, jag tror inte att det har med Mariupol-matcherna att göra. Vi hamnade i en svacka som vi hade svårt att komma ur. Det är svårt att ge en exakt förklaring vad det beror på…

Jonas Olsson berättade att uttåget mot Mariupol var bland det tyngsta som han varit med om i karriären. Vad säger du?

– Jag håller med Jonas, det var en jättebesvikelse. Vi hade längtat jättelänge efter att få spela i Europa och jag tycker att vi presterade bättre i båda matcherna än vad vi fick ut av det. Vi förtjänade att gå vidare för vi var bättre än Mariupol. Att åka ut mot ett sådant lag, ja, man blir besviken…

För Haris Radetinac har ändå 2018 på ett personligt plan varit ett lyckat år. Efter dubbla korsbandsskador 2015 och 2016 fick han knappt någon speltid när han förra sommaren återigen gjorde comeback. Totalt blev en start i fjol, men i år har 32-åringen fått stort förtroende av tränaren Özcan Melkemichel och spelat 22 matcher, varav 17 från start. Radetinac har svarat för två allsvenska mål i år och fyra assist.

– Klart jag är jätteglad över att få spela, det är det som man tränar för. Jag har jobbat i två år för att komma tillbaka så jag är väldigt nöjd över det, men själva säsongen är jag inte jättenöjd med. Det finns mycket mer att ta från mig. Jag tycker att jag steppat upp från sommaren och framåt. Mina prestationer har varit bättre och jag har gjort fler poäng. Innan sommaren var det väl okej, men jag gjorde inga poäng. Jag är på rätt väg, men jag är inte nöjd. Däremot är jag nöjd över att jag återigen får spela och att jag fått vinna en titel i år!