Foto: Bildbyrån

IFK Göteborg meddelade förra onsdagen att sportchefen Mats Gren fått sparken. Uppgifterna om Gren kom ut på förhand i Göteborgs-Posten. I senaste avsnittet av Blåvittpodden berättas om hur det gick till när Gren fick sparken – och om hur informationen läckte ut i media:
– Fyra personer var med och fattade det beslutet: Max Markusson, Mats Engström, Kennet Andersson och Jonas Olsson, säger programledaren Marcus Olsson i podcasten. 

2018 har varit ett tufft år för IFK Göteborg. Tolfte plats och fem poäng ner till kvalplats. På måndag väntar en nyckelmatch mot just det laget som parkerar på kvalplatsen, Brommapojkarna.

Blåvitt går in i den matchen med en delvis ny sportslig ledning. Efter 2-2 hemma mot Trelleborg förrförra helgen så valde klubben att förändra på ledarsidan.

Sportchefen Mats Gren fick lämna, liksom assisterande tränaren Alf Westerberg. Förre Blåvittspelaren- och guldtränaren Jonas Olsson lämnar sitt jobb som akademichef för en roll som tf sportchef. Tidigare Blåvittspelarna Hjalmar Jonsson och Hannes Stiller nya assistenter till huvudtränare Poya Asbaghi.

Rockader som presenterades vid en presskonferens förra onsdagen, men det hela hade redan kommit ut på förhand i Göteborgs-Posten.

I det senaste avsnittet av Blåvittpodden så berättar programledaren Marcus Olsson om processen.

En grupp om fyra personer tog beslutet att sparka Mats Gren och genomföra de övriga förändringarna: Klubbdirektören Max Markusson, ordföranden Mats Engström, ovan nämnda Jonas Olsson samt styrelseledamoten, tidigare landslagsmannen och VM94-hjälten Kennet Andersson.

Kort efter att de tagit beslutet så ska de ha meddelat Blåvitts styrelse vad som var på gång, och efter det ska informationen passats vidare till tidningen.

– En av sakerna som blir väldigt tydlig under den här senaste perioden, det är att det läcker från Kamratgården. Det finns information där, den når media, och väldigt många blir upprörda över det, säger Marcus Olsson i Blåvittpodden.

– Jag har faktiskt fått redogjort för mig en del om hur den processen gick till när beslutet fattades om att förändra den sportsliga ledningen. Det läckte först ut att Poya Asbaghi skulle få sparken. Så blev det inte, det blev Mats Gren istället.

– Men fyra personer var med och fattade det beslutet som sedan ledde till att Poya fick fortsätta: Det var Max Markusson, Mats Engström, Kennet Andersson och Jonas Olsson. Jag har fått berättat för mig att de sedan informerade styrelsen. Och direkt efter det så har någon kontaktat Göteborgs-Posten, som skrev om det, vad som sedan också presenterades på presskonferensen dagen efter.

IFK Göteborg håller enligt Olsson just nu på att försöka få klarhet i vem som har läckt informationen.

– Efter att ha pratat med flera ledande personer i klubben nu så vet jag också att de arbetar aktivt med att ta reda på vem det är som faktiskt läcker.

IFK Göteborgs styrelse består av tio personer. Två av dessa finns i den grupp som tog beslutet, Mats Engström och Kennet Andersson.

Utöver de två så består styrelsen av: Mats Ahdrian (vice ordförande), Jakob Andreasson (kassör), Peter Brandt (sekreterare) samt styrelseledamöterna Cecilia Andersson, Andreas Johansson, Richard Berkling, Anna Axvi och Anders Ovdahl.