• Publicerat 16 oktober
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Sverige behövde vinna hemma mot Belgien för att ta direktplatsen till U21-EM, men det slutade med hela 0-3 i baken. Isak Ssewankambo visades ut redan i den första halvleken. Senare stod det också klart att Blågult inte ens når playoff och därmed missar de mästerskapet i Italien till sommaren. 

Efter Sveriges överraskande förlust senast mot Turkiet i U21-kvalet behövde de vinna kvällens möte hemma mot Belgien för att ta direktplatsen till EM som spelas i Italien kommande sommar.

Spelplats i kvällens rafflande gruppfinal var Guldfågeln Arena i Kalmar och efter en rätt händelsefattig första kvart fick Pontus Dahlberg sträcka ut ordentligt på en belgisk frispark utanför straffområdet. Watfordkeepern med stark räddning uppe i ena krysset.

Vid belgisk seger eller oavgjort i kväll väntar i bästa fall playoff. De fyra bästa grupptvåorna tar sig till playoffet där svenskarna inför kvällens drabbning var näst bästa tvåa – men det skulle visa sig att 0-3 hemma mot Belgien blev ödesdigert och Blågult missar nu EM…

Fin offensiv räd av Filip Dagerstål som ledde fram till en hörna i den 27:e minuten. Den hörnan slogs av Jonathan Levi som Dagerståls mittbackskollega Franz Brorsson kom högst på med huvudet, men nicken över.

Aj aj aj! 1-0 Belgien efter 29 minuters spel. En frispark från vänster nickskarvades i mål i bortre av Dimata, belgarnas bästa målskytt i detta kval. Svensk uppförsbacke nu…

Sverige jättenära kvittering i 40:e minuten! Levis hörna från höger nickades av Joel Asoro och bollen på väg in i mål, men belgisk försvarare räddade på mållinjen.

NEEEEEJ! 2-0 Belgien minuten därpå… Sverige skulle nog haft frispark när Jordan Larsson gick i backen, men ingen signal och i stället kontrade Belgien blixtsnabbt. Perfekt djupledsboll fram till Dimata som fri med Dahlberg rullade in 2-0.

Nattsvart Sverige, för nästan direkt efter avspark fick Isak Ssewankambo syna det röda kortet när han gick in tufft i en närkamp. Tufft ja, men absolut inget rött kort. Mycket olyckligt domslut och nu ser det mörkt ut för Sverige…

Byte i paus för Sverige. Ut med Jonathan Levi, in med Anton Salétros.

Rätt avslagen inledning på den andra halvleken. Alexander Isak inbytt och ut gick Jordan Larsson. Samme Isak nära kort därpå att reducera, men skottet i snäv vinkel efter fin passning av Erdal Rakip tätt utanför.

I stället gjorde Belgien 3-0 i den 65:e minuten genom Dodi Lukebakio som fri med Dahlberg inte gjorde något misstag. Ridå, Sverige…

Sista svenska bytet med kvarten kvar. Ut med Joel Asoro, in med Gustaf Nilsson.

Mycket mycket 4-0 på stopptid på Mbenzas skott från nära håll. Dahlberg överlistad, men Brorsson räddade på mållinjen!

Slut. Belgien vinner med 3-0 och är klart för U21-EM. Utvisningen på Ssewankambo i första halvlek så klart väldigt olycklig.

Sverige missade inte bara direktplatsen till EM – utan 0-3 hemma mot Belgien gjorde också att de bommade playoffplatsen. Därmed inget EM i Italien till sommaren för Blågult…

Sverige: Dahlberg – Wahlqvist, Dagerstål, Brorsson, Andersson – Levi, Svanberg, Ssewankambo, Rakip – Asoro, Larsson

Belgien: De Wolf – Cools, Vanheusden, Faes, Heynen – Mbenza, Schrijvers, Lukebakio, De Norre, Vanlerberghe – Dimata